Z pierwszymi promieniami słońca przygotowujemy się do wiosny, spragnieni kolorów po bezbarwnej, szarej zimie nie możemy się już doczekać, aby zobaczyć budzącą się naturę i wyłaniające
Fitsweet.mePyszny sernik który pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Przepis na murzynek: 3 duże lub 4 małe jajka 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Pieczony koszyczek wielkanocny... Potrzebne będą: 25 g drożdży pół szklanki wody pół szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 4
Pelusiowa KuchniaPysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to
Made By Mom And SonCzas rozpocząć przygotowania do świątecznych wypieków. Na początek proponuję miękką i aromatyczną w smaku babkę.Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 4 jajka
Zainspirowana w kuchniWróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach, shame on me! Ale za to podzielę się z Wami autorskim przepisem na najszybsze serniczki na ciepło na całym świecie. Czego nam trzeba na dwie porcje? -10 herbatników -łyżka masła -2 paski gorzkiej czekolady(...)twarogu łączymy ze startym melonem i ucieramy ze szczyptą cukru waniliowego. Po wyjęciu ciastka smarujemy je z góry serkiem z melonem i układamy na górę truskawkę. Podajemy na ciepło. Ciasto z zewnątrz powinno być chrupiące z miękkim i delikatnym środkiem. Smacznego
BaRepasPyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr sera twarogowego półtłustego/tłustego skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 4 jajka 270 gr mąki pszennej Polewa: 8 łyżek mleka(...)ocieramy skórkę z pomarańczy która wcześniej powinna być porządnie wymyta i sparzona. 2. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami) 3. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 h do suchego patyczka. 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masł/margarynę razem z mlekiem i cukrem, dodajemy mleko w proszku
Gotowanie...to proste !Z okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek
Delicious Titbitswiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil(...)sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić
W mojej kuchnicudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku Wielkanoc dla całej rodziny organizowałam u siebie. Jednak nic straconego, nadrabiam zaległości i danego słowa dotrzymuję, zatem dzisiaj przepis na niezawodne muffiny, które wychodzą każdemu i na wszystkie sposoby. Składniki(...)stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada
Garniec MagalieNie bywam ostatnio zbyt często na blogu. Gotowanie i pieczenie ograniczam raczej do dobrych, znanych, sprawdzonych i szybkich przepisów. Receptury na
Wrzosowa PolanaDzisiaj zaszalałam troszeczkę z zrobiłam orzeszki z pysznym kremem migdałowym. Najbardziej pracochłonne jest wypiekanie łupinek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Ja
Rozpustne gotowaniePrzepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany. Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis. Baranek wyszedł bardzo smaczny :) Baranek wielkanocny migdałowy SKŁADNIKI: jajko - 1
Kuchnia Danusizarezerwowana jest dla ciasteczek z nadzieniem pistacjowym, kopułkowata dla tych z nadzieniem z orzechów włoskich, a płaska, okrągłą dla daktylowych. Tradycyjnie ciasteczka wypiekane przez Muzułmanów w czasie Ramadanu, na Wielkanoc przez Chrześcijan, natomiast na Święto Pesach prze społeczności żydowskie. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą dwa składniki, które z dużym prawdopodobieństwem będziecie musieli zakupić w sklepie internetowym, mowa o semolinie gruboziarnistej(...)oliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb * jeśli
Słodki Kompromistakiej wersji funkcjonuje do dziś. Semlor jest typowym przysmakiem w tłusty wtorek ale w sklepach pojawiają się tuż po Sylwestrze i można je kupować właściwie aż do Wielkanocy. Bułeczki są cudownie puszyste, a wypełnienie rozpływa się w ustach. Najfajniejsze jest jednak to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, a podczas ich pieczenia kuchnia w najciemniejszych zakamarkach wypełnia się zapachem kardamonu(...)cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpana