święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier do dekoracji: 1,5 szklanki cukru pudru 1 białko jajka sok z jednej cytryny Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaPolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe
Bajeczna KuchniaDziś otrzymałam przepyszną niespodziankę od cukierni Miód i Wanilia Podarunkiem okazała się tarta truskawkowa - niebo w gębie! Pyszne, lekkie ciasto z galaretką i słodkimi owocami przypomniało
upichconaopublikowałam go do tej pory na blogu. A jest to ciasto, które wywalczyło pierwsze miejsce na FB w grupie " proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ". Szkoda, że już takie konkursiki nie są tam organizowane, bo fajna zabawa była. No ale cóż, zadecydowano i tak musi być/ Jeśli macie ochotę to po prostu
Ewa w kuchniBuchty z mięsem to śląskie regionalne danie które często gości w moim domu Składniki Pieczeń • 1,2 kg pieczeni z tłuszczem • sól • pieprz • tymianek dałam
W królestwie smaków Beatyświątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem maminego dżemu
psgotujemyOto najszybciej robiąca się polewa o bajecznym smaku Składniki - 1/2 kostki margaryny - 100 g nutella ( dobrej jakości ) Sposób przygotowania 1. - W garnku wymieszać margarynę z nutellą
W królestwie smaków BeatyZnane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania Składniki Biszkopt 1 - 3/4 szklanki mąki - 1/4 mąki ziemniaczanej - 2 czubate łyżki
W królestwie smaków BeatyTaki sernik gości na moim wielkanocnym stole w tym roku Składniki Ciasto -1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanka mleka w proszku - 1 żółtko
W królestwie smaków BeatyPyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g
W królestwie smaków BeatyZbliża się sezon na jagody więc postanowiłam ,wykorzystać moje zeszło roczne zapasy zamrożonych jagód w tym cieście Ciasto jest delikatne i bardzo pyszne Składniki - 1 szklanka
W królestwie smaków BeatyPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru
W królestwie smaków Beatywiem jak sprawa wygląda w innych domach, ale w naszym w każde święta na stole goszczą te same ciasta. Do znudzenia. Boże Narodzenie – stały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam
wcinaj toNa każde święta jest u nas sernik więc i tym razem nie mogło go zabraknąć Tym razem chcieliśmy żeby ten sernik był inny dlatego
Kuchenne Wariacjestole mogła zjeść choć jedno ciasto. Przepis ten jest dość oryginalny. Gdyby kiedyś ktoś powiedział m, że można zrobić ciasto z soczewicy i w dodatku jest ono dobre, to bym go wyśmiała. Ale teraz sama takie piekę i one rzeczywiście są dobre:) Przepis zainspirowany Smakoterapią (przepis oryginalny znajdziesz Tu ). Ja go troszeczkę zmodyfikowałam;) Składniki: Ciasto 1 szklanka ugotowanej soczewicy (ugotowałam(...)masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą. Piec w 170-180 st. przez 1h. Przez ostatnie 10 minut zwiększyć temperaturę do 200 st. by ciasto ładnie się przyrumieniło Masy makowej wyszło mi trochę za dużo - nie przełożyłam całej do ciasta wieć trzeba będzie zrobić coś jeszcze;) Przed
pyszne zdrowości