Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem (ja użyłam noża do pizzy) kroimy je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku i przez(...)Dobrze usmażone faworki powinny być lekko złote. Faworki wyjmujemy łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Układamy je na papierowych ręcznikach. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Surowe ciasto możemy przechowywać w lodówce ok 2 dni, możemy je również zamrozić
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidory 1 szklanka startej na grubych oczkach goudy majeranek tymianek pół łyżeczki brązowego cukru sos piri-piri pieprz sól Mix do pizzy mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy i przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - wyrabiamy ciasto, odstawimy w ciepłe miejsce na 45 min. W międzyczasie przygotowujemy dodatki (kroimy je na plasterki) i robimy sos - podsmażamy na oliwie
Quinoa Raz!kosteczkę i wrzucamy do pomidorów, doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 25 minut Smacznego
Moje-pitraszenieChodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju Wierzch: 4 cebule Oliwa z oliwek Sól Pieprz Keczup Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli 10 plastrów wędliny Do miski wsypujemy mąkę
VioletoweKucharzenieOdstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Zagotować wodę z mąką ziemniaczaną(...)mojej paczce niespodziance znalazły się dobrze mi znana mąką szymanowska, fantastyczne mieszanki do wypieki domowego chleba na drożdżach i pizzy, mieszanki ryżu z soczewicą BIO (produkty BIO zawsze cieszą mnie najbardziej:)), oprócz tego również mieszanki do gofrów, ciasta kruchego i placuszków. Podobny zestaw możecie zamówić na stronie firmy. Jest w czym wybierać! Ja już zabieram się do testowania:) Zapraszam
Lekcje w kuchnipieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos. Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy. Piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni. Smacznego
KreatywnePinyDzisiaj zapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki(...)uformować koło. Na brzegach uformować tzw rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem z pomidorów, położyć plasterki szynki, kawałki tuńczyka i pokrojone suszone pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć. Na gorącą pizzę dodać listki szpinaku i pokrojony w kostkę
Ala piecze i gotujemąki pszennej 100ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatki do pizzy:(wedle upodobania) 2 kule mozzarelli 30g sera żółtego 1 oscypek pół puszki kukurydzy 2 pomidory Do przesianej mąki dodać rozczyn, wodę, sól i olej i wyrabiać aż do połączenia składników. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po czasie wyrośnięcia wyrabiać
Panda i jej światkurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą śródziemnomorską i pomidorami z czosnkiem. Opłukać świeży
MarciochaKucharzypolecam jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy, passata lub ketchup do posmarowania pizzy Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania rękę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto układamy w patelni i dociskając ręką „rozciągamy” je aby pokryło cały dół. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Następnie smarujemy sosem pomidorowym (passatą lub ketchupem). Na wierzch wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra
Słodkie okruszkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pizza z tortownicy – słynna pizza z Chicago to zupełnie nowa odsłona dania słynnego na cały świat. O tej pizzie … Przeczytaj
My Blueberry CornerŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
BullioŚwietne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g
Bullio