Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki
Wanilia i Kardamonsię nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy
Moniki SmakołykiUwielbiam pizzę w każdej postaci. Piekąc ją w domu zawsze przygotowuję cieniutkie ciasto z mąki pełnoziarnistej dzięki czemu, dobierając odpowiednie dodatki, otrzymuję zdrowy i pełnowartościowy posiłek
Milion Smakówcisto. Można też użyć robota kuchennego z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 i pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 mm wycinać cienkie paski o szerokości 1-1,5 cm. (można użyć np. radełka do pizzy lub nożem) Paseczki zawijać na foremki zaczynając od węższej strony kierując
Andzia Pichcijakiś kawałek, u nas znika w mgnieniu oka, pysznie smakuje po lekkim zrumienienu w tosterze. Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka
Mia Cucina Sofietalodówki na co najmniej godzinkę. Nam się zdarza rano przygotowane ciasto piec dopiero po południu - nic mu nie będzie, jeżeli poleży w lodówce dłużej. Po wyjęciu z lodówki kulę ciasta rozwałkuj na posypanej delikatnie mąką stolnicy tak, aby powstał duży okrąg. Podziel go nożem do pizzy na równych 12 części i zawijaj z nich rogaliki. Dodatki
IzaGotujemuffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki-porządnie odcedzić z zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru(...)cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę sera na wierzch). Masę przekładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wierzch posypać serem i przyprawą Kamis'a do pizzy po sycylijsku . Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć
CookYourselfcukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką aż powstanie jednolita kula. Jeżeli ciasto się lepi dodaj trochę mąki i dalej wyrabiaj. Rozgniataj ciasto dłońmi na gruby placek, a następnie rozciągaj aż do uformowania spodu pizzy. W ten sposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła
Przepisy kulinarne babci Antoninysprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie 400 g tortowej, 200 g wrocławskiej) 60 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)Całość oprószyć rozdrobnioną kulką moz zarelli i włożyć do piekarnika na 5-7 minut (do momentu aż ciasto ładnie zacznie wyrastać). Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, oprószyć całość żółtym serem i oregano , ponownie wło żyć do piekarnika. Piec do momentu aż pizza będzie ładnie rumiana (czyli gdzieś kolejne 5-7 minut
Passions hobbies lifeJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia PokoleńTakie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody (letniej) Dodatkowo: Keczup łagodny lub passata pomidorowa 12 plastrów salami z posypką(...)Wycinamy z niego mniejsze prostokąty (10x15 cm). Mi wyszło 12 sztuk. Wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem. Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym
VioletoweKucharzenieSmaczna niby pizza, niby omlet to danie które zawojuje podniebieniem naszych najmłodszych, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Dodatek kukurydzy, pieczarek, salami i żółtego sera nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Można oczywiście wykorzystać swoje ulubione składniki, które akurat posiadamy w lodówce. składniki na 2 porcje 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka łyżka oleju szczypta soli 4 pieczarki(...)garść odsączonej z zalewy kukurydzy oraz pokrojone salami. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na bardzo maleńkim ogniu aż ciasto stanie się zwarte a ser żółty się roztopi. Należy uważać żeby dół pizzy się nie przypalił
Smakowite Danialubię pizzę? Hmmm, niekoniecznie, chyba że jest domowa... Ale tarta.... Pychota. Tu przedstawiam Wam propozycję z mnóstwem sera, z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g
Di gotujedodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny. SKŁADNIKI : ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody letniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)łyżki oleju,blendujemy doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem. Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją pizze układam na desce ze sklejki (duży prostokąt) posypuję ją mąką i gotową pizze zsuwam na rozgrzaną blachę. Zmniejszamy
Basia w kuchniodtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej(...)którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą
Powiedz dietom nie