Bardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!! Ciasto: 250g mąki pszennej, 150ml letniej przegotowanej wody, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy z oliwek Olitalia. Drożdże wymieszać(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować. Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm. Farsz: 250g kiełbasy, 3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia, 6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti, 3 łyżki oliwek zielonych Serpis
Z miłości do słodkościDzisiaj powtórka przepisu à la pizza, ostatnio był Schab à la pizza , ale tym razem wykorzystałam do przygotowania tego dania 2 ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i obrane ze skóry. Dań z kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne(...)kukurydzianej i jajku kotlety, usmażone jak schaboszczaki i zapieczone w piekarniku z warzywami i wędzonym serem. Kotlety z kurczaka zadowolą każdego amatora drobiu. Najlepsze kotlety z Kurczaka à la pizza: składniki: 2 ćwiartki kurczaka ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 jajka 6 plastrów wędzonego sera sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 duży pomidor 1 czerwona cebula oliwki garść
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam wszystkim ten przepis na pizzę, przetestowany wielokrotnie. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza(...)ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła
prawdziwe jedzeniepizza z podwójnym ciastem Pizza imprezowa Składniki CIASTO: 0,5 paczka drożdże, sól, 1 szkl woda ciepła, 4 łyżki olej, 4 szkl mąka, FARSZ 250 g ser żółty, 400 g pieczarki, 3 szt pomidory 4 szt cebula, sól, 250 g kiełbasa cienka, pieprz Party Dip czosnkowy do polania- 1 opak 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, tłuszcz do podsmażenia cebuli i pieczarek(...)dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę, pomidora, pieczarki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop.na około 30 minut. Przed końcem pieczenia pizze posypać startym żółtym serem, podpiec by ser się rozpuścił. Gotową pizze pokroić, polać Party Dipem czosnkowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiWprawdzie za oknem trochę ciepło, ale naszła mnie ochota na pizzę. A jak jest ochota, to nie ma innego wyjścia, tylko trzeba odpalać piekarnik. Już drugi raz robię ciasto z mąki mieszanej pszenno- żytniej i muszę przyznać, że bardzo mi się ta zmiana podoba, czyli smakuje. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie(...)zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą Proporcje na 3 placki Czas przygotowania: 160-180 minut Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy
Kulinarne przygody Gatitydiecie bezglutenowej własnie tego smaku brakuje mi najbardziej...Kocham pizze, wszyscy ją zapewne kochamy... Ale nie tolerancja glutenu to jeszcze nie koniec świata...Mamy do wyboru tyle rodzajów mąki, że na pewno znajdziemy złoty środek...By ciasto było delikatne, puszyste i miękkie... A co wyszło? od rana szukam odpowiednich składników i ich odpowiednich proporcji żeby zrobić coś co choć(...)małym stopniu będzie przypominało smak pizzy...Bardzo chętnie poznam wasze sposoby na ciasto możecie je umieszczać w komentarzach lub na akcji, która wystartowała 12.02 a oto LINK Na początku starałam sie zrobić pizze o konsystencji takiej jak to bywa przy mące pszennej...Natomiast brakuje mi jakiegoś składnika, którego jeszcze nie odkryłam który połączy to w elastyczną całość
NaKońcuJęzykaBardzo lubimy pizzę... Dlatego staram się ją za każdym razem udoskonalić i stworzyć zupełnie nowe połączenia. Tym razem skorzystałam z tego co miałam pod ręką. Do farszu dodałam kapary, chrupiący boczek, oraz troszkę koloru- czyli pomidora i paprykę. Wszystko przykryte pysznym, ciągnącym się serem oraz aromatycznymi ziołami... Ciasto: 200g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka soli(...)olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościprzepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki(...)drobiowej wędliny Ketchup łagodny Żółty ser (jako dodatki do ciuchci można użyć tak naprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście) Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy aż powstanie jednolita, nieco ciągnąca masa. Aby ciasto nie przywierało do rąk, przed wyrabianiem warto je posmarować kapką oliwy. Gotową masę odstawiamy w ciapłe
Kolizje Smakówmąka tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy. Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :) Ilość porcji: Średniej wielkości pizza Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 15 g świeżych(...)woda na drożdże nie była zbyt ciepła, bo wówczas zabijemy drożdże. Kiedy składniki nieco się połączą wysypujemy mąkę na blat i wyrabiamy ciasto. Pamiętamy, że ciasto do pizzy nie lubi długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie jednolite odkładamy je do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos według przepisu podanego wyżej
Kolizje SmakówPóki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę(...)całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto odkładamy do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę
Kolizje SmakówProsty przepis na dobrą domową pizzę. Dodatki według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie(...)ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła
prawdziwe jedzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i cebuli. Taka pizza kiedyś często była robiona w moim domu. Z podanej porcji wychodzi duuuża blacha smacznej i podzielnej pizzy dla całej rodziny. Post Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą pojawił się
Marta GotujePizzę robię dość często..ale po raz pierwszy robiłam na słodko....zawsze to jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze(...)średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba
Moje domowe kucharzeniePomysł na ciasto na pizzę z dodatkiem śmietany podpatrzyłam u Majanki ..Ciekawy i smaczny pomysł na taką pizzę...Ja nie miałam co prawda Smakowitej Pajdy..ale dałam kilka łyżek oleju kujawskiego ze smakiem...dodatki oczywiście według własnego gustu..u mnie kiełbasa, ogórek korniszon, papryka, kilka ugotowanych marchewek, grzybki podsmażone z cebulką..po prostu to co było w lodówce(...)jogurt naturalny 1 jajko 2 szczypty gałki muszkatołowej 10 dag Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi [3-4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem] 1 łyżka cukru szczypta soli przyprawa do pizzy (ewentualnie) Dodatki według własnego gustu ser żółty Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz 1-2 łyżki ciepłego mleka.Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieChyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej. Moja internetowa znajoma, Alessandra Zecchini, wydała jakiś czas temu książkę "Savour. Irresistible pizzas, pies, tarts and bread". Zaufałam Jej wiedzy (prowadzi kursy kucharskie), pochodzeniu (Włoszka) i zdecydowałam się na zrobienie własnej pizzy(...)Było tak pyszne, że aż sama się zdziwiłam...bo wypieki na drożdżach nie są moją mocną stroną. Co najlepsze...robiłam tę pizzę po raz drugi i efekt znów wyśmienity! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry