naszą wybredność i wyczulone zmysły, czegoś takiego jak "jedzenie na telefon" czy "jedzenie w knajpie" nie uznajemy, ale to nie znaczy, że nie wiemy jak smakuje np. pizza. Wiemy to na tyle dobrze, że lecimy mocno z tematem i dajemy się ponieść. Dziś np. w całym domu pachnie "piekielnie dobrą" Pizzą ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, dużą ilością cebuli i dipu(...)samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). /Wykonanie Pizzy: Przygotowane na blaszce ciasto grubo smarujemy dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę
Wypisz WymalujZawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię. Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX. Pizza z warzywami była przepyszna. Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/Iglotex Pizza z warzywami SKŁADNIKI: Ciasto woda ciepła - 0,5 szkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty(...)kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika
Kuchnia Danusiciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci s era reclette i kiełbasy diots. Raclette jest potoczną nazwą potrawy, w której właśnie główną rolę(...)wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie! Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie dobrze można go przyrządzić ręcznie :) Składniki : Ciasto
Kitchens AlphabetNowa odsłona pizzy w naszym domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości, które znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto! Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy(...)przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga(...)kuchni i jak pisze Bea, przygotowanie takiej pizzy wymaga tylko odpowiedniego rozplanowania i już :). Serdecznie zachęcam, a zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić ! Mini pizze na zaczynie poolish Składniki na 3 sztuki Zaczyn: 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody mała kuleczka świeżych
Kulinarne przygody Gatitypizzy użyliśmy najlepszych składników. Przywiezionej z Barcelony soczystej chorizo, ukochanych karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych(...)posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi swoją objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze
OstryKęsPizza hawajska to danie, które przyrządzam za każdym razem, gdy gościnnie nocuje u nas 8 letni Kevin. Drożdzowy placek wysmarowany sosem pomidorowym a na wierzchu duże ilości szynki, ananasa oraz sera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu. Co ciekawe(...)pizza hawajska w żadnym wypadku nie pochodzi z Hawajów. Na wyspach tych jest nieznana, więc na próżno można jej szukać w lokalnych pizzeriach. Skąd więc nazwa? Myślę, że to za sprawa jednego ze składników, a mianowicie ananasa, którego można spotakć na każdym kroku na Hawajach, nigdzie indziej na świecie nie smakuje tak dobrze i jest poniekąd symbolem tych rajskich wysp
W mojej holenderskiej kuchniZnowu podpatrzone ;) Ale dzięki temu rozkminiłam o co chodzi z tą Pizza Pan w Pizza Hut (chomik wczoraj zaskoczył). A tak całkiem serio to świetny pomysł na szybką pizzuchę i alternatywa dla nie zawsze udającego się ciasta drożdżowego. Sos biały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie(...)rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej wody łyżka oliwy sól Sos bianco: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżka majonezu starty ząbek czosnku Pizza Tarantella: mozzarella tuńczyk pomidory cebula Pizza Mafioso: mozzarella szynka papryczka jalapeno sos pomidorowy bazylia Wszystkie składniki połączyłam ze sobą. Zagniecione ciasto rozwałkowałam na średnicę patelni. Następnie smażyłam na bardzo rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu
bastalenaDzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pizzę w lżejszym wydaniu. Pizza jak każdy wie jest wysokokaloryczna, na kaloryczność tego dania, głownie wpływa dodatek i ilość sera jaki dodamy do pizzy, najczęściej Polacy używają serów podpuszczkowych pełnotłustych, i na dodatek w duuuużych ilościach, poza tym często wybierają pizzę na grubym cieście. Moja propozycja to pizza myślę, że o połowę obniżonej kaloryczności(...)zjeść coś smacznego. składniki na ciasto na dużą blachę - 1/4 opakowania drożdży - sól - szklanka mąki - 2łyżki oliwy z oliwek - ciepła woda Robimy rozczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. na pizzę: bryndza serek Ricotta 1/2 opakowania świeża bazylia świeże oregano czarne oliwki pomidory serek Ricotta miksujemy z częścią świeżych ziół, łyżką nakładamy na ciasto Przepyszne
SMYKWKUCHNIprzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy placki, lub wykładamy blaszkę w jakiej chcemy upiec pizzę. Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-) Składniki na pizzę 3 sery: - 1/4 opakowania sera(...)feta - 3 oscypki - kulka Mozarella - 1/4 cebuli - 2 pomidory malinowe - 15 plasterków salami - świeża bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu) Na blaszce wykładamy składniki w następującej kolejności: pomidory w cienkie plasterki, salami, cebulka, sery. Pieczemy około 40 minut. (Ja swoją pizzę robię na bardzo dużej blaszce z otworami w podstawie, dzięki temu, powietrze przechodzi przez pizzę i jest bardziej chrupiąca, przypina
SMYKWKUCHNIGotowe ciasto francuskie? Tak czasem używam, nie mam ochoty, ani czasu na składanie, wałkowanie, składanie, wałkowanie i tak cały czas. Ale ciasto do pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis(...)formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek i do piekarnika. Trzymałam w piekarniku chyba ok. 20 min (na oko). Wyjmuję z piekarnika biorę gryza i uświadamiam sobie, że nie położyłam cebuli (proponuję o tym nie zapominać, jednak jeśli się to wydarzy zawsze można podsmażyć na patelni
Brzuszki ŁakomczuszkiDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać mąki pszennej , tak więc pokombinowałam i stworzyłam pizzę na mące orkiszowej. Ciasto jest idealne: elastyczne, pulchniutkie i łatwe w wyrabianiu , no i smaczne, bo to też ważne. Polecam ! Zawsze to zdrowsze niż te kupne. :-) Dodatki(...)lubi. Ja przygotowuję różne farsze w miseczkach i każdy komponuje sobie swój własny zestaw. Mnie np.najbardziej smakuje z szynką parmeńską, pieczarkami i rucolą- dla mnie bajka, ale przygotowujemy również pizzę 4 sery, zwykłą margeritę, pizzę z szynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady. Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych. Składniki: - 900g mąki
Smaczne ZdroweSylwester to doskonała okazja, aby zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem włoskiej kuchni. Tradycyjna włoska pizza, przygotowana z oryginalnych włoskich produktów, to prawdziwy strzał w dziesiątkę na każdej imprezie. Aby stworzyć wieczór pełen włoskich smaków i aromatów, warto sięgnąć po najwyższej jakości składniki do pizzy. Poniżej znajdziesz inspiracje na włoskie dania i dodatki, które podbiją serca Twoich gości. Produkty włoskie(...)pizzy – podstawa sukcesu Każda włoska pizza zaczyna się od doskonałego ciasta, a to powstanie tylko z najlepszych produktów włoskich. Kluczowym składnikiem jest mąka do pizzy typu 00, która zapewnia chrupiące ciasto z idealną teksturą. Po przygotowaniu ciasta czas na sos – wybierz wyrazisty sos pomidorowy lub przecier, przygotowany z dojrzałych pomidorów z regionów słynących z ich uprawy, takich jak Toskania
Ugotowane pozamiatanedogadać się w kwestii menu i spędzić udany dzień, a może nawet i noc, w doskonałym towarzystwie. Jaki jest najlepszy wybór kulinarny na plenerową posiadówkę? I dlaczego jest to Pizza? Pizza – brak problemów Sprzyjające warunki panujące za naszymi oknami latem, kiedy temperatury nie sięgają czterdziestu stopni, to wystarczający powód, by wyjść na zewnątrz i urządzić długo odkładany piknik(...)Ustaliliśmy już, że daniem głównym będzie pizza . Możemy przygotować ją wcześniej w domu lub zamówić w pobliskiej pizzerii. Oszczędzimy sobie w ten sposób bałaganu związanego z produkcją ogromnej liczby kanapek, szaszłyków czy burgerów. Odciążymy również plecaki i torby, które w przypadku innej opcji kulinarnej wypchalibyśmy pewnie przyprawami, chipsami, paluszkami i innego rodzaju przekąskami. Wystarczy koc, jakaś planszówka, głośniczek
Via GustoPizza rodzinna – dwie wersje Domowa pizza gości u nas najczęściej w weekend. Ostatnio przygotowałam aż dwie duże pizze. U nas w wersji dla dzieci – minimalna ilość dodatków i w wersji dla dorosłych z większą ilością dodatków Jak zawsze wyszło pysznie Przepis pizze jest sprawdzony i często z niego korzystamy. Przygotowanie takiej domowej pizzy jest naprawdę proste. Mi często(...)pomagają moje dzieci. Mój synek wręcz uwielbia ugniatać ciasto do pizzy Spróbujcie i Wy. Do pizzy wykorzystałam świetne produkty ze sklepu Flomaro Deli & Wine . Oliwa z oliwek i pyszny francuski Emmental (aż szkoda, że miałam go ciut za mało i musiałam mieszać z innym serem, bo jego smak jest świetny). Polecam! Flomaro t o sklep z produktami importowanymi bezpośrednio
Słodkie okruszki