Bułki pizza Pomysł na ten przepis urodził się po kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne, ale forma jest dość duża i do pracy, lub szkoły trudno zapakować.Natomiast tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie, bo chociaż zimne też smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których(...)sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C, około 20 min do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego The post Bułki pizza appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyPrzygotowanie tej pizzy nie nastręczało mi żadnych trudności, a to dlatego, ze posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej wygodnej propozycji to odsyłam do banera- MIESZANKI CHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren. Składniki(...)pizzę włoską: gotowa mieszanka ciasta (450 g) dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty ser, keczup, koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Mieszankę przygotowałam według przepisu na torebce ( są dwie wersje- uproszczona i oryginalna). Ja piekłam według oryginalnej. Po czasie kiedy ciasto "leżakowało" w lodówce rozwałkowałam je na wielkość mojej blaszki , układając dodatki podzieliłam ją na dwie części Jedną
Proste PotrawyTaka mała wariacja z pizzą. Miałam makaron więc go wykorzystałam i powstała tak smaczna zapiekanka-pizza na makronowym spodzie. składniki: 600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki 2 jajka 5 dużych plastrów salami 4-6 pomidorków cherry przyprawa do pizzy 100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara) Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić(...)przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami i posypać odrobiną przyprawy do pizzy. Ułożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać z keczupem
Monia miesza i gotujeDzisiaj pizza, ale nie na cieście drożdżowym tylko na... makaronie:) Zostało mi trochę ugotowanego makaronu, więc musiałam go do czegoś wykorzystać. A, że bardzo lubimy pizzę, postanowiłam wykombinować coś takiego... Składniki: 300g makaronu spaghetti, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cienkie parówki, 150g startego żółtego sera, szkl. mleka, łyżka mąki pszennej, łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, łyżeczka oregano(...)sól, pieprz, 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy. Przygotowanie Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 7 min, odcedzić. Masło stopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Cały czas mieszając powoli wlewać mleko, gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z makaronem i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną cienko kaszą manną tortownicę o śr. 23cm. Wierzch posmarować
Z miłości do słodkościUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia). Wszystkie składniki sosu zblendowałam. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części
Kulinarny PamiętnikKilka dni temu był międzynarodowy dzień pizzy. Przyznaję, nie świętowałam. O ile dobrze pamiętam u nas obiadowo prezentowały się wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g
bastalenaOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem wykorzystałam do ciasta na pizzę.. Ciasto: 35 dkg mąki 30 g świeżych drożdży 180 ml gazowanej wody mineralnej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz pieczarki kiełbasa ser żółty pomidor(...)przyprawa do pizzy Dodatkowo ketchup z cukinii Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, olej, resztę wody, rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować
Moje domowe kucharzenieDlaczego "Margherita"? W 1886 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem(...)zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Małgorzata Sabaudzka (zdj. ze strony: http://theharlow.net) Pizza Margherita jest moją ulubioną. Uwielbiam ją za prostotę i genialny smak (pod warunkiem, że została zrobiona z naprawdę dobrych składników). Tradycyjna Margherita przygotowywana jest z bazylią, ale czasami lubię zjeść
Przepisy Aleksandryuwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego(...)zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę , nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam mleko (zamiast niego użyłam po prostu więcej wody). Efekt? Tak przygotowane ciasto jest bardziej kruche i w moim odczuciu
Ratunku obiadKiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food'owy obiad. źródło: "Moje smaki życia", nr 2/2013, s. 40. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy ciepła woda kilkanaście plasterków salami(...)pieczarki pomidor 10 dag żółtego sera Sos do pizzy: koncentrat pomidorowy woda sos chilli ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Drożdże pokruszyć, zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i podrośnięte drożdże. Składniki wymieszać i wyrobić ręką, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gotowe ciasto
Pasja SmakuDziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy(...)ciasta formujemy kulę , przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok.1h. Wierzch ciasta oprószamy lekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować
Smaczne ZdroweJednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście kupić gotowe spody do ciast, ale czy nie lepiej zrobić je samodzielnie?". Ja wychodzę dokładnie z takiego samego założenia i od lat nie kupuje gotowych, mrożonych pizz. Dlatego poniżej macie przepis na ciasto(...)którego można upiec chleb o pojemności 2l lub 2 długie grube bagietki, 3 półbagietki o dl. 45 cm, 2 pizze o średnicy 40 cm lub 12 bułek. Ja zrobiłam z niego pizze na cienkim cieście pieczone w dodatku jak jak radzi Julia na kamieniu. Powiem wam ze mimo ze z ciastem jest trochę więcej pracy niż zazwyczaj z siebie dawałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikPizza z Niespodzianką, co Wy na to? Bardzo ładnie się zlepia kuleczki. Ładnie się piecze i super smakuje! Zawsze to coś innego. Nic więcej nie napiszę, czekam na Wasze komentarze i wrażenia po wykonaniu tej pizzy przez Was :) Ps. Z czym będziecie jeść pizzę zależy tylko od Waszej fantazji i preferencji smakowych. Mój sos bolognese wkrótce ukaże się(...)blogu, ale tym razem w towarzystwie makaronu :) Ciasto na 3 pizze: Ciasto na pizzę robimy tego przepisu : Dodatkowo: kilkanaście kosteczek sera żółtego (o boku ok. 1 cm) sos bolognese ( możecie do środka włożyć salami i mozzarellę, albo inne wybrane przez siebie dodatki) czarnuszka Wykonanie: Z podanego przepisu wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy kółka, na które układamy wybrane
Blondynka GotujeDziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis. składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki wody letniej 25 g drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 4 plastry szynki 2 łyżki pesto bazyliowe 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 pomidor 1 łyżka przyprawa do pizzy(...)kulki mozzareli. Ciasto między kulkami zawijać w środek formując takie małe gniazdko dla każdej kulki sera. Ciasto posmarować bazyliowym pesto - użyłam gotowego Barilla. Szynkę pokroić w paski i posypać pizzę. Na szynce ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Pomidory posypać przyprawą do pizzy i ułożyć na nich przekrojone na pół pozostałe kulki mozzarelli. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeSkoro dzisiaj dzień pizzy więc zapraszam na pizzę, taką najprostszą wersję ze znanymi dodatkami. składniki: 3 czubate szklanki mąki 50 g drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 3-4 łyżki keczupu 1 cebula 6-8 plasterków szynki 3-4 pieczarki 1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis 6 pomidorków cherry 1 opakowanie mozzarelli(...)małych kulkach ser żółty do posypania W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić
Monia miesza i gotuje