ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:114/443)

Pierogi z suszonymi śliwkami 154

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków. ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki  pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki roztopionego masła  1/2 szklanki kwaśnej śmietany  1/2 szklanki ciepłej wody  szczypta soli  dodatkowo śliwki wędzone suszone(...)łyżki stopionego masła 1 łyżeczka cynamonu Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Gdy zrobimy dolek na środku to dodajemy roztopione masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką. W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze

Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 136

wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy(...)cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy. 4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto". 7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut

Kawa z mlekiem
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 148

końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz(...)kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4 Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5 Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6 Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię

CoolinarniePL
Pierogi z kaszą gryczaną i mascarpone 244

proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki pszennej małe jajko 1/2 łyżeczki miękkiego masła około 1/2 szklanki gorącej wody  szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jako, masło i sól - wymieszać(...)wodę i mieszać ciasto łyżką. Jeśli ciasto okaże się zbyt zbite należy dolać nieco wody. Ciasto zagniatać tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie oprószyć blat lub stolnicę mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać krążki ( od szklanki lub innego okrągłego naczynia). Na każdy krążek nakładać po łyżeczce lub więcej farszu ( tyle, aby łatwo było zlepić brzegi ciasta). Do dużego garnka

apetytnapieczenie
Pierożki z kapustą i grzybami 260

oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wszystko wymieszać. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli a następnie dodać goracą wodę. Wbić jajko i wszystko wymieszać łyżką. Następnie wszystko przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy(...)każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Ruskie pierogi 146

godzinę. 2. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy. 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi

KUCHNIA POLSKA
Szpinakowe pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem 128

Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina farsz do klasycznych ruskich pierogów, ale zdecydowanie jest lżejszy i zdrowszy. W sam raz na wiosenny obiad ZIELONE CIASTO NA PIEROGI: 50 g szpinaku świeżego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki(...)Odstawić do lodówki. Szpinak zmiksować z mlekiem na jednolity płyn. Przelać do garnuszka i podgrzać, aby był ciepły. Wlać do przesianej mąki z solą. Dolać olej i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i zielone. Uformowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok 10 min, żeby odpoczęło. Następnie podsypując niewielką ilość mąki rozwałkować na ok 2 mm. Wycinać

https:KKuchniaMniam
Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami. 337

mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło. 2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy(...)następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy. 3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając

Izabelawkuchni
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 201

życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie ciast i świątecznych wypieków dla alergików . Wszystkie są bez mleka, ale znajdziecie tam też przepisy na ciasta bez jajek i bez glutenu. Barszcz czerwony Świąteczny barszcz można przyrządzić na wiele różnych sposobów i wcale nie potrzebne do tego są gotowe koncentraty czy torebki z barszczem instant(...)dzieci (z kapustą i pieczarkami) Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego

Dieta bez mleka
Pierogi z jagodami 90

sezonie na jagody tych pierogów nie może zabraknąć na moim stole. Ja robię dość duże pierogi, bo wycinam 10 cm ringiem, a to dlatego że klejenie pierogów z jagodami nie jest moim ulubionym zajęciem. Ale niestety lato ma swoje prawa i pierogi z jagodami vel borówkami choć raz w sezonie muszą być. Danie(...)wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło. Przebrać i opłukać na sitku. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakładać pełną łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Delikatnie, ale dokładnie sklejać pierogi. Pierogi układać

Krylowa Kuchnia
PODPŁOMYKI 211

Podpłomyki smak dzieciństwa.. Czy u Was w domu też mama piekła takie niedobre ciasteczka kiedy zostało  ciasta z pierogów? Niekiedy jeszcze na piecu kaflowym? Nie znosiłam tego, a  teraz? Hmmm poezja, jednak to prawda, że do wszystkiego trzeba dorosnąć.  Nie będę podawała przepisu, bo jeżeli chcecie robić specjalnie podpłomyki(...)trzeba wykorzystać ten z receptury na pierogi, możecie go znaleźć TU   Jedyną radę, którą mogę udzielić to, to że ciasto należy bardzo bardzo  cienko  rozwałkować, delikatnie posmarować oliwą i przypiekać na bardzo mocno  rozgrzanej suchej patelni.  Podawać możecie jak tylko sobie wymarzycie, np. z tartym serem, suszonymi  pomidorami, szynką parmeńską i rukolą, oliwą

pieprzny smaczek
Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i szpinakiem 146

Lista naszych narodowych dań jest dosyć długa, jednak na jej szczycie królują pierogi. Niepozorne ciasto z farszem dziś gości u mnie w zupełnie innej wersji – jako pieczone pierogi. Gdzieś w głowie mały głosik szepcze mi, że nazwanie tego dania pierogami zakrawa na nadużycie

Vegan Taste
podhalańskie pierogi z serem wędzonym i boczkiem 206

wiejskiego, mocno owędzonego). Ostatecznie zdecydowałam się na pierogi z nadzieniem z sera i boczku. Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie! Ciasto zrobiłam wg przepisu , w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem. W efekcie mam pyszny i sycący obiad:) W tę zimną, paskudną pogodę idealny! składniki: ciasto(...)odrobiną oliwy. Smażyć aż powstaną chrupiące skwarki, pod koniec dodając cebulkę. Z nadzienia odłożyć ok 2 łyżki, resztę wymieszać z pokruszonym twarogiem. Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawać kółka, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować ok 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z odłożonymi skwarkami

6niebo
Uszka z grzybami - Danie wigilijne 123

Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony  pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju    Wykonanie ciasta na pierogi : Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka. Farsz: Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło

Różowa kuchnia
Knedle pierogowe ze śliwkami 146

Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi.  Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:)  Przyprawę   kupicie w tym sklepie KLIK  Nie zapomnijcie o konkursie, sosy Folwark zapraszają :)KLIK  Knedle pierogowe ze śliwkami 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej + na podsypanie(...)mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników. Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką. Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki. Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi. Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś

Takie tam pichcenie