korzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa
słodki bratekZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków
Kulinarne przygody GatityPowidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać
Blondynka Gotujewkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta -- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło
Basia w kuchnipełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja
Z Kuchni Do Kuchnisposób jednogłośny doszłyśmy do wniosku, że po prostu musimy je zrobić. Efekty, bardzo wyśmienite prezentujemy poniżej, a przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 110g roztopionego masła 100g marchewki startej na grubych oczkach 300g miąższu z dyni ( by uzyskać taką(...)Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto
Kolizje SmakówCzęsto zależy nam, aby upiec coś szybko i smacznie. Przykładem jest piernik. Jest delikatny, puszysty i wilgotny. Powidła śliwkowe nadają mu smaku. Składniki:Ciasto (keksówka 36x12cm):3 jajka1,5 szklanki cukru3 szklanki mąki pszennej200 g miodu naturalnego płynnego1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki zimnej wody200 g masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa(...)sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki
Salonik smakówWyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto po wyrośnięciu(...)stolnicę lekko podsypaną mąką, krótko wyrobić. Od ciasta oderwać około 150-200g, wywałkować w cienki kwadrat lub prostokąt i wyłożyć nim dno naszykowanej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałą część ciasta rozwałkować w prostokąt około 30 na 40 cm, wyłożyć pokrojone śliwki, posypać równomiernie cynamonem i przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż szerszego boku
Karo in the Kitchenzimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny(...)piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika
W mojej kuchnizeszłym roku piekłam domki i choinki z piernika. Na tegoroczne Święta zrobiłam choinki i pociąg z piernika oraz mały domek. Po upieczeniu odpowiednich elementów trzeba je jeszcze poodcinać żeby lepiej pasowały i posklejać lukrem. Dodatkowo upiekłam prostokąty na tory i komin - nie ma tego w szablonie. Piernik z którego zrobiłam dach w czasie przenoszenia trochę mi się połamał, ale wystarczyło(...)masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Podczas ugniatania ciasta na stolnicy pod ciasto podsypywać mąkę. Przygotować szablon pociągu. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować na cienki placek na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać poszczególne elementy pociągu. W szablonie poniżej nie ma uwzględnionych torów, komina i kół pociągu. Koła wycinałam kieliszkiem i filiżanką. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Mama GotujeDziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia. Składniki : 3 jajka 250 dag cukru pudru 140 dag miodu 80dag masła 3 łyżki kakao(...)łyżka sody 1 przyprawa do piernika 700 dag mąki pszennej typ 650 Przygotowanie: Miód, masło i cukier puder podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i jak lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszając wsypujemy mąkę, potem dodajemy przyprawę do piernika, sodę i kakao. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 24 godz
Lili w kuchnitowarzyszyła mi Maleńka. Oczywiście Laleczka jest jeszcze naprawdę mała, nie dosięga główką do kuchennego blatu, ale wykorzystaliśmy nieduży stołeczek schodkowy, żeby mogła mi pomagać. I pomagała. Ja wałkowałam ciasto, a Maleńka co chwilę pytała: „Babusia gotowa?” Oczywiście odpowiadałam: „Gotowa”, a wtedy Kruszynka zaczynała wycinać pierniczki. Na niektórych ciasteczkach były odciśnięte jej paluszki, ale przez to pierniczki wyglądały jeszcze piękniej(...)piernika • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 kieliszek rumu • 1 pełna łyżka kakao Sposób przygotowania: 1. Do misy miksera wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia, kakao i jajko. 2. Wymieszać na wolnych obrotach i powoli, nie przestając zagniatać, dodać mąkę. 3. W trakcie wyrabiania ciasta wlewamy
W mojej kuchniPrzepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)EnglishOdwrócony piernik z żurawiną i gruszkami (blaszka 24 cm)Przygotowanie: 60 minSkładniki na karmelowy wierzch:70 g masła lub margaryny Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki
karmelowysody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto(...)będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim
I tu będę miała takie te. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna, ale.. Zostałam mile zaskoczona. Tak mięciutkich pierniczków w życiu nie jadłam! (chyba,że te kupne). Wręcz(...)margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku Amoniak rozpuściłam dokładnie w odrobinie gorącej wody, wystudzić. Wszystkie składniki wrzuciłam razem do miski, wyrobiłam luźne, klejące ciasto. Zostawiłam na dobę, przykryte płócienną
W kuchni Karmel-itkijest dla mnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu
I tu będę miała takie teludziom większy szacunek, czy może bardziej nieco większe współczucie... Nawiązując do czasów średniowiecznych przygotowałam w tym roku świąteczny piernik. Dzwoneczkowe pierniki rozdałam przyjaciołom i rodzinie, zaś na wigilijny stół upiekłam prawdziwego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których(...)sceptycznie podchodzę do nowych przepisów, jednak idąc za przykładem szefa Gałązki wiedziałam, iż się nie zawiodę. Zakasałam rękawy, wymieszałam składniki i upiekłam ciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy dla was smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek - lekkich, suchych, nieglazurowanych i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co - piernik, który upiekłam
Sajkofanka smakunigdy. Była już dynia, były grzyby, więc pora na jabłka. Kolejna nasza propozycja to świetne ciasto z jabłkami. Nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 180 g masła(...)ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika
KasiaiKrzysiu.plJeśli zostanie nam ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko
Smakowy Raj