skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. W między(...)jednolitą masę. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec wlewamy gorące rozpuszczone masło i mieszamy aż polewa zacznie nam gęstnieć. Gotową polewą polewamy ciasto i dekorujemy skórką kandyzowaną z pomarańczy. Mamy nadzieję że ta nasza wersja piernika przypadnie Wam do gustu Smacznego
Kuchenne Wariacjenawet u babci!) cud przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach(...)nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany patyczek w środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze trochę ciasto podpiec, suchy oznacza, że jest gotowe:)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą.Teraz możemy przygotować polewę:Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną
Gotowanie to kochanieTakie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka
Moje domowe kucharzeniecukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia(...)cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut
Ala piecze i gotujepieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy(...)pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki. 5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową
Kuchnia domowa AniDrodzy. Jeśli przygotowywaliście ze mną w tym roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową
W mojej kuchniNietypowa i oryginalna, ciekawa w smaku tarta z powidłami na piernikowym spodzie. Ma smak piernika przekładanego powidłami, z tą różnicą, że w tej wersji mamy kruche ciasto:). Ciasto(...)szklanki mąki 6 łyżek płynnego miodu 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki masła 1 jajko L 1 łyżka przyprawy do piernika Dodatkowo: 350g powideł śliwkowych 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do powstania zwartej, plastycznej masy. 3/4 ciasta wyklejamy tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Powidła wykładamy na ciasto. Z pozostałego ciasta
Szefowa kuchniprzyszły rok - czego i sobie i Wam życzę :) Składniki: 2 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią
Kolorowy Przepisowniksprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak słyszą, że jest z marchewki J Korzenne ciasto marchewkowe Składniki 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli(...)olejem. Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do malej, podłużnej blaszki. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest
Pyza i Surówkagwarantuję, że się on uda! Sama podchodziłam do niego cztery razy...Ale nie zrażajcie sie i próbujcie, tylko w ten sposób można osiągnąć sukces :) Następnym przepisem na blogu będzie ciasto z użyciem tego właśnie biszkoptu. WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z WODY PO CIECIERZYCY przepis autorski // tortownica 18cm ~woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g) ~100g cukru pudru ~90g mąki(...)cukier, gdy dodamy już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zwiększamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwiększamy temp. do 150*C i pieczemy kolejne
chili & sugarpiernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy(...)białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około
RAROSSAchociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych(...)Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, solą i przyprawą do piernika. Masło rozpuścić z melasą. Gdy połączą się w gładką masę, zdjąć garnuszek z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do suchych składników dodać mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodpieczony wcześniej spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta(...)jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 400g śliwek węgierek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki masła do wysmarowania formy cukier puder i cynamon do posypania
Karo in the Kitchenupiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej(...)dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl. mlecznej czekolady kilka kolorowych landrynek na okienka Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki
Smakołyki Asinadałam jej charakteru poprzez dodanie co nieco więcej alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego 600g gęstych powideł śliwkowych masa morelowo marcepanowa 100g masy marcepanowej 100g suszonych moreli 80 ml alkoholu ( rum, brandy(...)ognia i dodajemy do masła połamaną czekoladę. Delikatnie mieszamy aż do utworzenia się jednolitej polewy. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Zdejmujemy z piernika obciążenie i kroimy go na trzy ( lub dwa) mniejsze ciasta. Każde z nim oblewamy czekoladą. Ja przy pomocy noża smarowałam również boki ciasta. Na koniec posypujemy migdałami i odstawiamy na 2 dni w suche miesjce
DefinicjaSmaku