ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:52/437)

Morszczuk w cieście piwnym 146

Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem. Składniki 500 g fileta z morszczuka sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku Ciasto: 10 dag mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki jasnego piwa 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu olej do smażenia Sposób przygotowania Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym(...)Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować. Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście. Kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami

Wanilia i Kardamon
Przepis na pizzę z boczkiem 202

każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak:  Składniki:  400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta)  ¾ kostki świeżych drożdży  szczypta cukru  100 ml oleju  4 cebule  2 ząbki czosnku  200 g młodego szpinaku lub rukoli  125 g sera mozzarella  szczypta pieprzu  szczypta soli(...)plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć i na gorące ciasto położyć, szpinak (lub rukolę), skropić olejem z chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z kapustą i grzybami 444

wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) 4 średnie(...)dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie

MyCookBook.pl
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 314

kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia

głodny alergik
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 253

konkursie ” Słodkie wypieki z Kujawskim „. http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/ Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli: – użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy – butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu – banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego – informacja(...)przepis bierze udział w zabawie kulinarnej […]… itd. Wypieków, do których można użyć oleju jest całe mnóstwo! Ja myślałam myślałam i wymyśliłam! Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie

Ostra na Słodko
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 191

mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę(...)śniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
19. Naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym 263

farszem :) W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal. Składniki na ciasto (4-5 naleśników): - 100g szpinaku baby - szklanka mleka - 120g mąki ryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil&Oregano  Gotujemy brokuły(...)Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy, bądź bez. Farsz: Ugotowany brokuł rozdrabniamy

Be Fit Be Strong
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 225

Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)dokładnie utłuc i dodać do białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy

MarciochaKucharzy
Tort naleśnikowy 251

minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam

mojewypiekiinietylko
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 241

suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam. Po upieczeniu olejem rzepakowym skropiłam i na prostokąty pokroiłam, znajomym podałam i za chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu(...)wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy  ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne

Moniki Smakołyki
Placki z młodych ziemniaków 203

smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce lub w maszynce. Dodajemy jajka, mąkę, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sól do smaku i dokładnie mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta  i smażymy do zrumienienia z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym i gotowe. Możemy podać z wiosenną surówką z sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i jogurtu. Smacznego

Maminek kulinarny
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami, Twin Peaks 330

Jest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż

Qlinarnie i Qlinarnie
Sakiewki naleśnikowe 174

powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą

cucinare
Racuszki z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. 242

jeżyn 3 łyżki cukru pudru Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, sól i ocet - mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na rozgrzaną patelnie, skropioną odrobiną oleju wykładamy łyżką ciasto. Smażymy, aż się zrumienią z obu stron. Sos: jeżyny płuczemy, zasypujemy cukrem pudrem i miksujemy. Smacznego

Miksturownik
Wilgotne ciasto cytrynowe z cukinią… 309

Kupiłam trzy nieduże cukinie z myślą o jakimś cieście lub lekkim obiedzie. Zastanawiałam się, czy wystarczy, bo przecież tylko trzy … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Placuszki jogurtowe z sosem z czerwonych porzeczek 223

porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię smarujemy olejem roślinnym, smażymy z dwóch stron na złoty kolor, przed każdą kolejną partią warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Teraz czas na sos. W rondelku podgrzewamy miód, aż zacznie

Kulinarne Inspiracje
Babka wanilowa 193

ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olejek,  olej i wodę. Ciasto wylać do formy. Piec 45 minut w 170 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Można, tak jak ja to zrobiłam użyć gotowego szablonu

Jadło i czytadło
58. Najprostsze orkiszowe placki z mango i maślanki 251

olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Pamiętając, że 1 łyżka = 1 placuszek . Smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Posypujemy ksylitolem w pudrze, bądź polewamy jogurtem. Smacznego

Be Fit Be Strong
.681. wróciły wraz z goframi 160

proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden

breakfast of dreams
.682. czekoladowa powtórka 160

pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden

breakfast of dreams
Placki kukurydziane z serem żółtym 164

szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę ugotować w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki ala ziemniaczane 182

smaku olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;)) gotowe placuszki jemy z gęstym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry migdałowo-owsiane 172

jako dodatek jogurt naturalny oraz domowy dżem Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na około 5 minut w tym czasie rozgrzewamy gofrownice i przecieramy ją olejem  wylewamy połowę ciasta (gofrownice zamknęłam dopiero kiedy góra ciasta zaczęła się wypiekać/tężeć) gofry wyciągamy, kiedy gofrownica nie będzie stawiać oporu przy otwarciu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domowe chlebki pita 148

Wymagają nieco pracy ale domowe hamburgery z ich dodatkiem spotykają się z nieodłącznym entuzjazmem na wszystkich grillach :) Przepis jest klasyczny - bazuje na drożdżach, mące, wodzie i oleju. Po wyrobieniu ciasta musi ono wyrosnąć, następnie jego kawałki wałkujemy na placuszki, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy przez 10 minut. Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat unoszący się po domu w czasie pieczenia

Milion Smaków
Plasterki w cieście naleśnikowym 191

mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym

Zainspirowana w kuchni
Krokiety na meksykańską nutę. 224

Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę. Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Guacamole : 1 avocado 1/2 czerwonej papryki kilka plasterków jalapeno kukurydza 1/2 pomidora 1/2 szklanki passaty oliwa z oliwek sok z cytryny pieprz  Składniki

vegetanie
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 208

Krokiety z kapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa

vegetanie
Tortilla z kurczakiem i warzywami 212

czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli :  Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.  Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać.  Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut. Dodatek mięsny:  Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut.  Po tym czasie usmażyć

Kuchnia Danusi
PIZZA Z SALAMI 225

miski wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami

Z Majeczką w kuchni
Żytnie bułeczki z ziarnami 197

wody, 2-3 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto.    Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek

Maminek kulinarny
Naleśniki z meksykańskim farszem 389

sól, pieprz   papryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki.  Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza na kalafiorze 163

najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy

Salonik smaków
Jak zrobić najlepsze bułeczki orkiszowe? 174

łyżka cukru -4 duże łyżki miodu -4 łyżki oleju rzepakowego -duża szczypta soli -gorzka czekolada Zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w mleku. Zaczyn łączymy z mąką, miodem, olejem, solą. Wyrabiamy ciasto. Sekret tkwi w długości wyrabiania ciasta. Im dłużej tym bardziej elastyczne i napowietrzone. Formujemu bułeczki do środka dodając czekoladę. Możemy ponacinać z góry

BaRepas
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 216

minut w ciepłe miejsce. 2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia

Szefowa kuchni
Gofry 199

mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi dodatkami.Gofry z tego przepisu są delikatne i chrupiące

Mix smaku
PIZZA Z WARZYWAMI 535

zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Wykładam połowę pieczarek,wykładam połowę pieczarek, ogórka

Z Majeczką w kuchni
SEROWE MINI RACUSZKI 212

Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy posypane cukrem pudrem!Smacznego

Ostra na Słodko
Chlebki pita 148

łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość

upichcic
Nachosy ! 195

papryki1,5 łyżeczki słodkiej paprykiDip czosnkowy:3 ząbki czosnku150g jogurtu naturalnegomała łyżeczka majonezuprzyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolskiW misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Sodowiaczki 176

cukier wanilinowy.Łączymy z jogurtem i mieszamy.Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.   Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka.Placuszki należy obrócić kilka

Maminek kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 283

łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 226

łyżki oleju.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić

Gospodyni Miejska
PIZZA PODWÓJNIE SEROWA Z KURCZAKIEM I KABANOSAMI 805

zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam

Z Majeczką w kuchni
PIZZA MOTYLEK 193

zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dzielena 2 części. Rozwałkowuję na okrągłe placki. Układam obok siebie, formuje na kształ skrzydceł motyla. Odbieram po troszku ciasta z kazdego skrzydełka, robię tułów.Układam na papierze

Z Majeczką w kuchni
PIZZA Z KURCZAKIEM 1176

zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Smaruję połową słoiczka o poj. 330 ml sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam

Z Majeczką w kuchni
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 193

startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.Sos pomarańczowy:Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie

Oryginalny smak
Domowe tortille 306

ŁADNIKI(na 8 sztuk)2 szklanki mąki pszennej160 ml gorącej wody2 łyżki olejuszczypta soliMąkę przesiać i połączyć z solą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody. Na końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie

Złote przepisy