ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:157/437)

Krokiety z serem i pieczarkami 251

Składniki na ok. 10 krokietów  Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej Szczypta soli Olej do smażenia Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek 250 g sera żółtego Sól, pieprz Panierka: 1 jajko 100 g bułki(...)tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy

Emcia Pichci
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 96

Naleśniki z twarogiem i czereśniami Składniki Danie dla czterech osób Ciasto 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem(...)dodając stopniowo resztę składników, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Całość zostawiamy na minimum ½ godzimy, ponownie mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki  smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni

Miód i pieprz
Tarta z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli 161

cebulki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Składniki na marmoladę: 50 g masła 2 łyżki oleju 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka sól, pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 łyżka kminku, uprażonego na suchej patelni 70-80 ml octu balsamicznego Składniki na nadzienie: przygotowana(...)formę o średnicy 25 cm (spód i boki na wysokość ok. 3 cm). Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.  3. W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy marmoladę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy przez 5 minut. Dodajemy uprażony kminek i cukier, przykrywamy i dusimy 15 minut

My Culinary Art
Makowiec zawijany 186

założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.  Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).  Makowce ułożyć  w odstępach od siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie

Atlas Smaków
Zupa Wonton 346

kawałki ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółko o średnicy 9 cm (ciasto powinno być baardzo cienkie). Na środek każdego kółeczka kładziemy farsz, krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i zlepiamy na kształt sakiewki. 4. Przyszedł czas na zupę :) Ząbek czosnku wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy(...)mąką, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić na następny raz :) Możemy  również użyć kupnego ciasta. **Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie

Tajskie smaki
Tort migdałowy 168

przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed wyjęciem

Mix smaku
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 150

jogurt naturalny i miałam też mniejszą ilość owoców. Poza tym dodałam przepis na kruszonkę, który może się komuś przyda:) Składniki na ciasto: 2 i 3/4 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g porzeczek Składniki na kruszonkę: 1/2 łyżki masła 1-1,5 łyżki mąki(...)tłuszczem i posypałam mąką, ale można użyć papieru do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę - aż będzie biała Dodać olej i jogurt naturalny - wymieszać Połączyć mąkę z proszkiem i powoli, ciągle mieszając, wysypywać do masy. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję Po wymieszaniu wszystkich składników przełożyć ciasto do przygotowanej formy i posypać z wierzchu porzeczkami Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z mięsem 156

czasami trzeba poświęcić się dla rodziny i przygotować coś co lubi ktoś inny. Wtedy satysfakcja jest podwójna.  Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 600 g łopatki bądź karkówki * cebula* 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz* majeranek  Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać

Magiczne Życie Marty
Drożdżówki z truskawkami 195

którego ciężko mi odmówić. Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru  150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik z musem czekoladowym i poziomkami 213

dodawać cukier. Do białek stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej czekolady

Domowa cukiernia Ewy
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 120

końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)łyżeczka sody oczyszczonej - 100 g miodu gryczanego (bądź innego) - 110 g dojrzałego banana (waga bez skórki) (1 duży) - 190g obranych jabłek (2 średnie) - 50g zmielonych orzechów ziemnych - 4 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki kakao Ryż i soczewicę zalewamy 1l wrzątku z odrobiną soli. Polecam gotować w torebkach, gdyż soczewicę wyciągniemy po 25 minutach gotowania, natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy

Zdrowie na języku :P
MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) 748

druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście tak ja ja wiernymi fanami klasycznego(...)cukru 2 żółtka 1 jajko 4 łyżeczki oleju (użyłam z pestek winogron, ale może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto ZEBRA 154

pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a potem kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodawać kolejno olej, wodę i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników.  Ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki

Domowa Cookierenka Agi
Tradycyjne ruskie pierogi 173

czym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :DSkładniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli  Farsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebula ząbek czosnkusól i pieprzPonadto:1 cebulaolej do smażeniaPrzygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 155

lukrecji, - po pół łyżeczki //Pokombinowałyśmy zmieniając proporcje, dodając czekoladę, zwiększając ilość bakalii, zamieniając zwykły olej/masło na olej kokosowy, dodając skórkę pomarańczy i... oczywiście zamieniając zwykłą herbatę na czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii(...)Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło, sodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki".  PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka wyłożona papierem do pieczenia.  Ciasto. Jest szybkie i łatwe co widać, ale to nie koniec zalet! Najważniejsze zostaje

Wypisz Wymaluj