ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:159/437)

Chleb żytni z orzechami włoskimi 186

skórki i pokruszyłam. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, wodę i zakwas - całość wymieszałam krótko, do połączenia składników. Ciasto jest lepkie, ale gęste. Nie dodawałam orzechów od razu*. Odstawiłam na 45 minut. Po tym czasie nasmarowałam blaszkę olejem. Przekładałam łyżką- najpierw jedną warstwę i " wciskałam(...)nią pokruszone orzechy. Następnie nakładałam drugą i trzecią warstwę, wyrównywałam i ponownie wciskałam w nią orzechy. Wyrównałam i wierzch posmarowałam cienką warstwą oleju - przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania. U mnie to zajęło 7 godzin. Uwaga! - ciasto żytnie powinno podwoić objętość - nie rośnie w piekarniku tak jak pszenne. Piekłam najpierw w 220 stopniach przez 15 minut, kolejne 20 minut

apetytnapieczenie
Drożdżowe placuszki 144

dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej wodzie

Mama Gotuje
Snicers, orzechowiec 476

postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta. Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut

Garnkowe fanaberie
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 133

oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut

Anioły w kuchni
Trzeci chleb 154

Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego  1.  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Ja nie mam takiego wypasionego miksera i wszystko robiłam ręcznie. ;) 2. Zrobić kulę, wsadzić do miski i odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Gyros 149

pszennej 270-300 ml wody 10 g suchych drożdży (albo ok. 40 g świeżych) 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju (plus trochę do posmarowania chlebków) Wszystkie składniki łączy my ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub dodajemy odrobinę mąki. Wkładamy do miski, przykrywamy(...)piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej

Marder&Marder Manufacture
drożdżówka z wiśniami odmrożonymi... 161

potrzeba drożdże wkruszyć do misy robota zalać je całym ciepłym mlekiem, wsypac cukier i zostawić na 20 minut wsypać mąkę, sól, wlać olej, aromat pomarańczowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6-8 minut zostawić przykryte ciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce

W Mojej Kuchni Lubię
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 172

oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie;Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśnietą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut.     Źródło; http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,657.html

Anioły w kuchni
Placek czereśniowo kokosowy na maślance 134

owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance.     Składniki na blaszkę 34 x 25cm: - 5 jaj - 5 szklanek mąki tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku(...)wiórki kokosowe – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Układamy na cieście wydrylowane czereśnie

mojewypiekiinietylko
Tradycyjne domowe pączki karnawałowe 292

Przygotowanie: W misce umieścić niewielką ilość przesianej mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga(...)częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg (najlepiej szklanką) tak aby marmolada znajdowała się w środku. Wyciśnięte pączki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.  Olej podgrzewamy to temperatury ok 175 C, na gorący tłuszcz wkładamy pączki i smażyć z jednej strony pod przykryciem 3 minuty, odwracamy widelcem na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty

Niezły Młynek
Muffiny mocno kakaowe 225

łyżki oleju1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczenia100ml mleka Wykonanie:- do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, mieszamy- wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko i miksujemy na gładką masę- gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełniając ponad połowę ich wysokości- pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut Już po pierwszych

Smakołyki Bereniki
Marchewkowe 102

bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masa : 500 ml mleka 110 g cukru(...)się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35

cucinare
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 121

gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni.  Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki  i smażyć z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia, poszatkować natkę pietruszki, dodać

Jadło i czytadło
Muffinki Malibu 131

50ml rumu Malibu - 100g śmietanki 30% Do miski wrzucamy przesianą mąkę, dodajemy wiórki kokosowe, cukier, sodę i wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy syrop kokosowy, olej, jogurt i mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości 2/3 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni na 25minut. Teraz zabieramy się za masę. Najpierw ubijamy śmietankę, następnie dodajemy

Kuchenne Wariacje
Pączki 190

"Niebo na talerzu" to pączki według przepisu mojej mamy. Są delikatne, leciutkie jak puch. Jestem pewna, że żadna cukiernia nie wykona takich. Przed nami karnawał, więc

Salonik smaków