ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:391/616)

Wietnamskie zawijaski – Sajgonki 307

Sajgonki kojarzą mi się z takimi wietnamskimi gołąbkami takie zawijaski z miękkim nadzieniem. Lubię kuchnię azjatycką przez jej niesamowity aromat - sos sojowy, chili, przyprawa 5 smaków - zachwycają mnie. Płatki ciasta ryżowego - można się w nich zakochać ;-D - niesamowicie miękną i stają się przezroczyste po to aby po chwili od nowa stać się chrupiące tylko już nie śnieżno białe ale brązowo(...)kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego kurczaka - niemalże posiekanego. Razem smażymy. Na koniec gdy już

sierotka maRysia w kuchni
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 293

gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam   Składniki na ciasto:   400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka(...)proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części. Do jednej miski dosypujemy 2 cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową masę waniliową - masa nr1. Do drugiej miski dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa

SMYKWKUCHNI
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 181

szybko zagniatamy ciasto ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na formie wyłożonej papierem tworząc spód i 2-3 cm rant. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru(...)mnie mrożone)      Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy połowę wiśni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji masy serowej dodajemy resztę wiśni i mieszamy. Na podpieczony

Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana 293

przyniosła kiedyś Olka z pracy. Dostała od koleżanki z rekomendacją, ze jest banalnie prosty w wykonaniu i wyśmienity w smaku. Prosty w wykonaniu jest owszem, nie trzeba wyrabiać ciasta, zagniatać, czekać.. nic z tych rzeczy. Wystarczy pomieszać składniki i gotowe. Wyśmienity jest również, choć słowo to nie oddaje chyba w pełni smaku tej szarlotki. Jest ona miękka, delikatna, rozpływająca(...)pieczenia 1,5kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych) Łyżeczka cynamonu ¾ kostki masła Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Mąkę, cukier oraz kaszę mieszamy ze sobą. Następnie dzielimy na trzy w miarę równe części. Małą tortownice wykładamy papierem do pieczenia na dnie, boki możemy posmarować masłem. Na dno wysypujemy 1/3 powstałego proszku, na to układamy 1/2 jabłek

Kolizje Smaków
Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia! 502

Snikers lodowy – pyszne ciasto bez pieczenia! Trzywarstwowe, lodowe ciasto karmelowe z orzeszkami, smakiem i wyglądem przypominające popularny batonik. Niebo w ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski.     Składniki: ok 32 sztuki(...)warstwach nie jest to już konieczne *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po łyżce serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Masę śmietanową, orzeszki oraz kajmak dzielimy na 3 części *** *** Na warstwie herbatników wykładamy 1 część masy kajmakowej *** *** Masę kajmakową obsypujemy pierwszą częścią orzeszków *** *** Całość zakrywamy pierwszą częścią masy śmietanowej *** *** Na masę śmietanową wykładamy kolejną warstwę herbatników

Blog z Apetytem
Podsumowanie roku 2016 i 10 najpopularniejszych wpisów 165

przybyło wpisów, gdyż podjęłam decyzję, że będę częściej publikować. Tym sposobem powstała ich rekordowa liczba, bo aż 116. Były to nie tylko przepisy, ale także porady. W roku 2016 działo się wiele ciekawych rzeczy! Znów miałam możliwość publikowania na łamach Gazety Krakowskiej w dodatku Małopolanie Gotują. Zostałam poproszona o poprowadzenie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Uczestniczyłam dwukrotnie w Smog Blogu czyli(...)piekarnik, ale to już marzenia na przyszły rok. By tradycji stało się zadość przedstawiam Wam jak co roku przegląd 10 najpopularniejszych wpisów. 1. Pieguski z czekoladą 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową  5. Ciasto Ciemny Snickers wg s. Anastazji 6. Ciasto toffi

Mania Wypiekania
Roladka z piersią z kurczaka , pieczarkami serem i papryką 🥰 180

Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasie urodził nam się drugi, syn, kupiliśmy mieszkanie 🥰 Ale mimo tego, postanowiłam wrócić. A zatem przestawiam Wam roladkę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości

Domowa Kuchnia u Mamy
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 231

kobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia. Nigdy nie weźmie połowy porcji. Logiczne prawda? Trochę inaczej ma się sprawa z drinkiem koperkowo-ogórkowo-limonkowy na bazie piwa pszenicznego. Warto na niego wyskoczyć dzisiaj lub jutro,bo to prawdopodobnie ostatnia okazja. Weekend św. Patryka trwa tylko do niedzieli. A jedzenie? Niestety o 21:30 zamykają kuchnię(...)dzień" w browarze. Warto obejrzeć industrialny wystrój,kadzie do warzenia piwa i pięknie podświetloną nocą bryłę Browaru.My czekamy na taras i dobrze uwarzone piwo. Bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego niedziela- czwartek: 11:00 - 23:00 piątek - sobota

Fiolka w kuchni
Babka Zebra na Coca Coli 156

pieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem i posypujemy

W Moim Magicznym Domu
tort urodzinowy z owocami 181

zastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu. * Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami.  * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 227

dodaję jajko i nie widzę różnicy.  Ciasto:   Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem

Karczma Honorietty
Weekend z grillem #2 179

sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy

Marder&Marder Manufacture
Tagliatelle w sosie bazyliowo-cytrynowym 182

Jamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki

Kulinarne Inspiracje
Szarlotka ze śmietaną 187

ustach !  A więc do dzieła ! :)   Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były

charlotte gotuje
Jabłecznik z Łąckich jabłek 167

pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa:     2 kg jabłek z Łąckich sadów     2 łyżeczki cynamonu     8 łyżki wody     cukier do smaku Po cynamon i inne przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki

Apetyczna babeczka