prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej zamrażarki, Skrawek lata przemycony w sam środek zimy. Sam tort to żadne dzieło sztuki(...)ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej rozmącone żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy połączone ze sobą i przesiane dwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Energiczne mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdy biszkopt całkiem wystygnie
Przysmaki KarolkiDzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiamy do ostygnięcia. Całkowicie ostudzony kroimy na trzy blaty i wyrównujemy krawędzie. (Ja zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.)Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie(...)mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu:Konfiturę malinową łączymy z wódką i ok. 3-4 łyżkami soku, który wyciekł z rozmrażanych owoców (jeśli używamy świeżych malin, to zastępujemy go taką samą ilością
Ratunku obiadwsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka(...)budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel bita śmietana wiórki czekolady Ciasto wkładamy
Made By Mom And SonCiasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki, 2 takie same galaretki, biszkopty. Wykonanie(...)Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy, aby przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy
Malinowe PocałunkiChłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje
dolcevitainmykitchenwyszło, miało być też czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-) Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-) Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny: - Biszkopt jasny (na jedną warstwę) Wykonanie jasnego biszkoptu dokładnie opisałam w tym poście. - Biszkopt ciemny (będzie on przekrojany na pół) - 5 jaj - 3 łyżki(...)pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka kakao Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego
Wielopokoleniowowłaśnie zaliczają się pierogi z kapustą i grzybami. Naszym sposobem aby to danie zyskało niepowtarzalny wygląd jest unikatowy sposób lepienia tzw. „falbanka”. Od wielu lat dzielimy się kuchennymi obowiązkami: babcia smaży karpia, mama robi rybę w galarecie, siostra zajmuje się słodkościami. A my oczywiście jesteśmy sekcją mączna Produkcję rozpoczynamy w weekend, kiedy dziewczynki(...)Marysia nie wybaczyły by nam, gdybyśmy pozbawili je tej frajdy. Ja zajmuję się przygotowaniem farszu, natomiast żeńska część rodziny ma za zadanie ugnieść ciasto. Kiedy wszystkie elementy są gotowe ruszamy do klejenia, to ulubiona czynność córek. Proponuję przygotować trochę więcej ciasta (zawsze coś upadnie na podłogę lub się rozklei W całej kuchni
kuron.com.plzamrażarce znalazłyśmy mrożone jagody. Brakowało nam w tym czasie wszelkich mąk, więc biszkopt powstał na odżywce białkowej. Dlatego cały zyskał już miano proteinowego ciacha 💪 Nie był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍 W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉 Składniki(...)stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić
Candy Pandasinternecie okładkę tej książki! Nawet nie wiecie, jak strasznie o niej zamarzyłam! Od dawna marzy mi się porządne pieczenie tortów, dekoracje cukiernicze i małe cukrowe dekoracje wyglądające jak dzieła sztuki! Wcale nie chodzi mi o pieczenie na zamówienie, chodzi raczej o sam fakt i świadomość, że potrafię to zrobić! Przejdzmy do książki, choć chyba raczej powinniśmy nazwać ją encyklopedią(...)założona w Anglii w 1987 roku. Oni właśnie przeprowadzają nas przez 6 działów : pieczenie i cukiernictwo, czekolada, podstawy sztuki cukierniczej i dekoracji, dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych, projekty mistrzów oraz ciasta i torty na zamówienie. Zacznijmy w takim razie od początku - Pieczenie i cukiernictwo! Pierwsza strona dokładnie przedstawi nam listę podstawowych produktów i sprzętów do pieczenia - np. cyfrowy termometr kuchenny
Plate of Joycałego. Zrobiło się ciepło, słonecznie i bezchmurnie - aż chce się żyć! Okna cały dzień szeroko otwarte, pies najlepiej nie wracałby do domu, a we mnie wstąpiła nowa energia. W niedzielę otworzyliśmy ze znajomymi sezon grillowy - były kiełbaski, kurczak w dwóch postaciach, polędwiczka marynowana w coli (jeny, jakie dobre...). A do kawy babeczki, ciasteczka i tort. Wyszedł pyszny, choć dekoracja(...)czasie konsumpcji przy stole zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka! A to już duży komplement. W zasadzie miałam kilka pomysłów na jego wnętrze. Upiekłam czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. Masa serowa 1ok 200 g sera mascarpone500 g sera białego (półtłusty/ tłusty)ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie(...)domowego)kilka orzechów laskowych Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę. Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej), resztę zostawiamy w blenderze i dodajemy kilka orzechów laskowych, łyżkę masła orzechowego i kakao. Mieszamy na gładką masę
Symfonia Smakówłyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Dodajemy je do ciasta i mieszamy np. szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm). składniki na masę serową: 1250 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 180 g margaryny 230 g cukru kryształu(...)stopniowo żółtka a następnie ser, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę makową. składniki na masę serowo makową: 250 g maku suchego 500 g jabłek część masy serowej opcjonalnie olejek migdałowy do smaku wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaszarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje, że razem i rodzinnie :-) A ja ostatnio postanowiłam znów trochę poeksperymentować i wyszła mi taka mieszanka różnych przepisów :-) no bo ser z jednego, masa(...)budyniowa z drugiego, a biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami pod tą mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej
Czary - gary w kuchniprostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)ostygnięcia. 2. Powstałą masę dzielimy na II części. 3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki. 4. Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt. 5. Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki. 6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka
Gotowanie...to proste !lekkie i puszyste, przepyszne. Śniadanie idealne nie tylko na niedzielę. PLACKI z DYNI Składniki: (ok. 12 szt) 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 czubata szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie 3-4 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy do nich
Bon appetit mon amiemiski, delikatnie dociskamy dłonią, aby powstała równa powierzchnia. Nożem dzielimy tę powierzchnię na równe cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy z miski pozostawiając puste miejsce, które uzupełniamy mąką ziemniaczaną (ma sięgać do wysokości ziemniaków). Dodajemy jajko i wyjęte wcześniej ziemniaki. Dokładnie mieszamy, łącząc składniki w gładkie i śliskie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąki ziemniaczaną). Odrywamy porcje ciasta
cool and mintynaprawdę? Rogale marcińskie to wielkopolski wypiek i chociaż moje województwo dzieli granicę z Wielkopolską to u nas są one mało znane. Po raz pierwszy jadłam je w zeszłym roku a w tym postanowiłam zmierzyć się z nimi. Poszperałam w internecie i upiekłam moje pierwsze rogale z białym makiem. ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ciepłego mleka
Kolorowa kuchnia Elkichleb bezglutenowy , tym razem bardziej wymagającym ... Ale przepysznym 😃 Do dzieła !!! : Zaczyn , który robimy dzień wcześniej wieczorem : 10 g świeżych drożdży 10 łyżek letniej wody 6 łyżek mąki gryczanej *Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej w pobliżu kaloryfera ) Ciasto właściwe: cały zaczyn ok. 420-430 ml wody
Marcepanowa kuchnianiego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryoderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę - okazało się że na drugi dzień są jeszcze lepsze! Idealnie nadają się na wszelkie przyjęcia, pikniki, kinderbale, a także na wycieczki lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smak jabłek nie jest wyraźnie wyczuwalny a nadają one ciastu wspaniałej wilgotności. Do tego cudownie rozpuszczające się w ustach kawałeczki czekolady
Kto ugości moich gości?Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny puszczą sok. Tuż przed podaniem zalewamy schłodzoną wodą mineralną. Zakwitło pięć róż jednocześnie! A zapach! Do lemoniady dodałam różę pomarszczoną- portlandzka jeszcze się wtedy nie rozwinęła. Lemoniadą dzielę się w akcji: A dziś była kolejna mini-porcja bobu. Znów
les mirabellesswobody. Planuję walentynkowe słodkości, i pomysłami na nie będę się dzielić w przyszłym tygodniu. Wbrew pozorom - nie będzie różowo, cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut. Wierzch chleba skropić wodą. Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! A już w niedzielę impreza urodzinowa C. Sprzątanie już niemal za nami - zostały ostatnie muśnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBożego Narodzenia. Czas kiedy spotykamy się z rodziną i najbliższymi, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolendy no i nie zapominajmy, zasiadamy wspólnie do suto zastawionego stołu.Większość z pyszności, które w tym czasie królują na wigilijnym stole przygotowujemy raptem z kilkudniowym wyprzedzeniem, jednak tradycyjny piernik staropolski wymaga wcześniejszego przyrządzenia. Ciasto to musi mianowicie sfermentować. W tym celu szykujemy je na jakis
W mojej holenderskiej kuchnimąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki
Zainspirowana w kuchniArlekin" to w zasadzie rodzaj babki. Jeżeli chcecie przełożyć ciasto dżemem, należy go najpierw mocno rozmieszać i delikatnie podgrzać. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). Motylki zrobiłam według przepisu: klik! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryłatwe i szybkie do wykonania (oczywiście nie licząc czasu, kiedy ciasto musi wyrastać). Pitę można użyć do wykonania domowego souvlaki . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry