Na raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól
W kuchni Karmel-itkiNaszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie. Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam, jest pyszna!! Najprostsza szarlotka SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej(...)kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na cztery równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy(...)Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych miseczek.Maliny należy zmiksować na gładką masę o przełożyć do miseczki, następnie zmiksować borówki na gładka masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę
Serce zamknięte w formie pysznościtradycja :) Tego dnia również sernik wieczorem wyjechał z pieca i został odstawiony na kuchenną szafkę do wystudzenia. Został tam do rana. Przynajmniej tak było zaplanowane ;) Kiedy wstaliśmy w niedzielę rano, zobaczyliśmy, że nasza ukochana sunia (młody owczarek niemiecki) leży w przedpokoju, brzuch ma wzdęty i ciężko oddycha. Byliśmy przerażeni! Baliśmy się, ze zachorowała poważnie. Szybko jednak okazało się(...)sernik, a raczej to, co z niego zostało. Nasza sunia wyżarła (inaczej nie da się tego określić) niemal wszystko. Zostały tylko wąskie paski po brzegach. Tego dnia nie było ciasta do kawy, ale i tak martwiliśmy się bardziej, czy to wielkie obżarstwo nie zaszkodzi naszemu psu. Na szczęście dość szybko wróciła do formy. Myślicie, że to ją odstraszyło
Codzienna kuchnia niecodziennakilka łyżek mleka - ok 3 Do dzieła!!! W przypadku świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką
sierotka maRysia w kuchnipodobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie dostaniemy wybraną przez siebie książkę, za swoją opowieść. Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski(...)pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach :)by InstagramOpolska Blogosfera Kulinarna współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta
Bon Appetit Małgorzatypomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko na Wielkanoc ;) BABKA MARMURKOWA przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr. 23cm ~250g mąki pszennej(...)pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe
chili & sugarWitajcie po kilku dniach mojej nieobecności na blogu! Wakacje wielkanocne ciut si ę przedłużyły, ale wróciłam już na dobre i zaczynam na
La grande e la piccola cuocaponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto. Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady . Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi być słychać charakterystyczny trzask a powierzchnia w miejscu
Garniec Magaliepięknej deseczce, którą dostałam jakiś czas temu od Pana Jacka z firmy Spod Hebelka . Idealnie wpasowała się w charakter i rozmiar wypieku. Pan Jacek tworzy niesamowite i niepowtarzalne małe dzieła sztuki. Serduszka dodają deseczkom uroku. Drugiej takiej samej nie znajdziecie :) Składniki: 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka) 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka wody(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy
Na Ciasteczkowych Papierachmuszę się zabrać w najbliższym czasie :D miłej niedzieli :) jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać
More food, love and dreamsdokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając sokiem warzywnym . Ach co za rozkosz kulinarna :-)) Miłej niedzieli kochani
pieprzny smaczekpołącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytpiekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki