Czekoladowe roladki naleśnikowe to deser idealny zarówno dla wielbicieli czekolady jak i prostych a zarazem ciekawych dań. Roladki naleśnikowe pięknie prezentują się na talerzu i zachęcają
Słodka StronaDobrze jest rozpocząć dzień od pożywnego, smacznego śniadania, a gdy jest to na dodatek śniadanie na słodko... Mmm, lepszego poranka nie można sobie wyobrazić ;) Ten omlet
Domowa cukiernia EwyDanie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane
SzczyptaSmaQZdrowa wersja placków- na kaszy mannie, z dodatkiem dużej ilości jabłka 🍏🍎 oraz serka wiejskiego. Grube, treściwe i mięsiste, ponieważ są bez dodatku proszku do pieczenia
Kraina Miodem PłynącaPrzepis na naleśniki Naleśniki, oj,oj oj!!! Jak ja je uwielbiam ;-))) No mogłabym chyba jeść codziennie i to zawsze w innej odsłonie. Naleśniki od zawsze już
SMYKWKUCHNIZakład Produkcji Garmażeryjnej jest drugim zakładem produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone, klopsiki oraz pizzę. Zakład powstał w pomieszczeniach byłej hurtowni mięsa i wędlin. Zakład jest nowoczesny, dobrze wyposażony, jednak kluczem do sukcesu są dobre produkty, oraz(...)zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają w imponującym tempie. Niestety z pierogami z owocami już tak dobrze nie ma. Tu nie ma zmiłuj, są ręcznie lepione. Po tej wizycie
królestwo garówMleko migdałowe błyskawiczne przygotowane z płatków migdałowych. Idealny przepis, gdy nagle potrzebujemy szklanki mleka roślinnego, a nie mamy czasu na nocne namaczanie całych migdałów, które potem
Moja DelicjaKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za
DefinicjaSmakukroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco, a u mnie często znika już po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik . Polecam! (2 średnie keksówki) (*) 2 duże ćwiartki z kurczaka (całkowita waga 1,3-1,4 kg) 50g grzybów suszonych 1 marchewka(...)wysokość - 5,5 cm). Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą od foremki i nie przypalają się podczas pieczenia. Polecam też folię aluminiową Stella . Dzięki specjalnie tłoczonej powierzchni jest wyjątkowo wytrzymała i żaroodporna
Di gotujebursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy same kwiaty(...)zacznie się lśnić, czyli około 20 minut. Po tym czasie przekładam ja do słoiczka razem z syropem i przechowuję w lodówce. Gotową kandyzowaną w syropie skórkę używam do ciast, deserów, jako składnik nadzienia serowego lub jako dekoracji. Polecam
Rozpustne gotowaniePo krótkiej, wakacyjnej przerwie, wracam do Was z nowymi przepisami. Jako pierwsze, mam przyjemność zaproponować, pyszne placuszki, idealne na śniadanie. Bardzo mleczne, delikatne, najlepiej smakują podane
Domowa cukiernia EwyKolejne wiosenne naleśniki. Tym razem wersja koreańska z tamtejszą kiszoną kapustą (lub z innym tajnym składnikiem, ale o tym w dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu(...)Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby powstało nam jednolite gęste ciasto. Formujemy placki i smażymy na patelni z dwóch stron. Marchewkę trzemy na tarce i delikatnie podsmażamy i dodajemy chilli i octu do smaku.Trzymamy chwilę na ogniu i podajemy. Możemy podać
Kryzysowa Książka KucharskaChoć za oknem ostatnimi dniami zrobiło się dość wiosennie i trudno uwierzyć że to grudzień, przypominają Nam o tym świąteczne wystawy i zapachy. Zapach przyprawy korzennej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki(...)wysokość - 5,5 cm). Dużym plusem foremki Stella jest to, że nie musimy używać tłuszczu, jest wysłana papierem do pieczenia. Ładnie formuje każdy wypiek i równomiernie rozprowadza ciepło. Wszelkie ciasta, czy pasztety idealnie odchodzą od foremki i nie przypalają się podczas pieczenia
Di gotujeDelikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Od zawsze miałam słabość do naleśników. Jako dziecko uważałam je za jedno z najlepszych dań, które z powodzeniem można jeść zarówno
Book of spells