ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:96/1075)

Sernik z jeżynami i kokosową bezą 183

będzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek.   Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można(...)dodać mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa 3 białka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. dzielimy je na 2 części. Jedną wykładamy blaszkę a drogą wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki. Ucieramy masło z cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy

sierotka maRysia w kuchni
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 165

Składniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto Grudniowe 158

zaledwie kilka dni temu. Kruchutkie, oblane deserową polewą, zapiekany z szarlotkowym nadzieniem i  przełożony kawowym kremem. Bardzo polecam osobom , które kochają gorzką czekoladę w kawowej asyście. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami   krem cappuccino   blat ciasta kruchego polewa   Smacznego

Domowe ciasta
Strzępiaki 160

naprawdę rewelacyjnie.StrzępiakiKruche ciasto:2 szklanki mąki1/2 kostki masła 82% +1 jajko L3 kopiaste łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowyPrzygotowanie kruchego ciasta:Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko(...)Wymieszaj i znowu stopniowo dodawaj do ubijanego kremu.Gdy krem uzyska odpowiednio gładką konsystencję, włóż go do lodówki do stężenia.Wykonanie babeczek:przygotowane kruche spody1 bananprzygotowany krem czekoladowyprażony amarantusDo przestudzonego kruchego ciasta nakładaj małe kawałki bananów, lekko dociskając do spodu.Krem wyjmij z lodówki i partiami przekładaj do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką. Wyciskaj na babeczki zaczynając od zewnętrznej strony i kończąc

Eat Shrimps
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia 518

wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: truskawki do ozdoby Ciasto kruche: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną kostkę do pieczenia Kasia zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując

Mała Cukierenka
Sernik pod słonecznikiem 182

Proponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany! Składniki: Ciasto kruche - spód : 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej kubeczek masła roślinnego 2 łyżki smalcu 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać(...)ziemniaczanej zapach-wedle uznania: sok z cytryny+skórka otarta z cytryny lub podobnie z pomarańczy Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko

kgwjanczewo
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 394

kokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco więcej niż połowę ) wysypać

Opowieści z piekarnika
Tradycyjna szarlotka z jabłkami 135

Przepis na tradycyjną szarlotkę z jabłkami, który od lat jest pieczony przez moją mamę i pewnie też zna czasy mojej babci. Ciasto kruche z tego przepisu jest pyszne, niesamowicie zrównoważone i bardzo kruchutkie. Sama szarlotka jest pyszna ale podana z lodami i bitą śmietaną, to już czysta rozkosz.. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki(...)włóż do zamrażalnika. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź z nadmiaru soku na sitku. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Rozłóż starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na jabłkach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu

Słodki Blog
Ciasto z owocami i budyniem 204

jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy

na moim stole...
Kruchy torcik z truskawkami 156

średnicy 22 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być(...)wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość

Passions hobbies life
Ciasto trójkolorowe 154

Ciasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem

w mojej kuchni
Ciasto Kruszynka 238

Bardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g mąki4 żółtka250g margaryny1/2 szkl cukru pudru1 łyżeczka(...)mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa

charlotte gotuje
Appeltaart 210

wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki, jabłka w appeltaart nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej, przez co nawet(...)zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów. Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty! Potrzebujemy (na tortownicę 26cm): Ciasto kruche: - 375 g mąki pszennej - 3/4 łyżeczki soli - 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego) - 3 jajka Nadzienie: - 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold) - garść rodzynek - 3 łyżeczki

W mojej holenderskiej kuchni