masła i zagniatam ciasto, które następnie wstawiam na 15 minut do lodówki. Blaszkę (23×33 cm) smaruję masłem. Ciasto rozgniatam na stolnicy i delikatnie rozwałkowuję do wielkości blaszki z zapasem 2 cm z każdej strony na rant. Ciasto przekładam do blaszki i tworzę rant. Następnie blaszkę wstawiam do lodówki na 30 minut. Ciasto podpiekam w piekarniku nagrzanym(...)ogonków i mieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Porzeczki wykładam na schłodzone ciasto. Do dwóch garści odłożonej kruszonki dodaję siekane migdały, mieszam i kruszonkę wysypuję na ciasto. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut. Upieczone i wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kruche ciasto na krupczatce z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPrzepis na oszukany sernik na kruchym cieście znalazłam w sieci, a dokładnie tutaj . Dziękuję serdecznie za niego, ponieważ ciacho wyszło genialnie i smakowało każdemu, kto próbował Jedynie co zmieniłam w przepisie to…. dodałam do masy jogurtowej żurawiny, która wkomponowała się w ciasto idealnie, nadając kwaskowatego posmaku. Uwielbiam ciasta z takim przełamaniem – niebo w gębie! Zobacz też: Sernik(...)Składniki masy, oprócz białek i żurawiny, łączymy ze sobą. Białka ubijamy i łączymy delikatnie z powstałą masą. 3 Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ją połową kruchego ciasta. Następnie wlewamy na ciasto masę i posypujemy żurawiną. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. 4 Pieczemy około jednej godziny w 180 stopniach - przy termoobiegu możecie
Kuchnia Bazyliigreckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :) 8 jajek ¾ szklanki cukru 2 cukry wanilinowe 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3/4 szklanki oleju Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę(...)sztywną pianę. Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej. Wymieszać delikatnie łyżką. Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C. Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 3łyżki kakao 3łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać
The Sweet DamselNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki ( forma25x34cm): Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 średnie jajka 220g masła/margaryny Masa serowa: 3 średnie jajka 1 szklanka drobnego(...)cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1kg sera twarogowego w wiaderku 1 łyżka mąki pszennej garść rodzynek ( nie koniecznie jeżeli nie lubicie) Wykonanie: Kruche ciasto: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą ) zawijamy je w folię
Słodkie zapomnieniecebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera(...)czosnku. Całość dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić
Wyprawy kulinarneparę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można użyć(...)gęstego mleka kokosowego, ale jeszcze nie próbowałam. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej (ewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki
Qlinarnie i QlinarnieJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić
Z miłości do słodkościtarta z jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem . Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D Kruche ciasto : 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 żółtko 30 ml mleka Mąkę wsyp do miski i wymieszaj(...)solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC . Ciasto ponakłuwaj dokładnie
Food Squaremogą się zdecydować czy lepiej upiec sernik czy makowiec i kto to wszystko potem pozjada. A tak mamy 2w1. Polecam :-) Piekłam w ciemnej blaszce , o wym. 33x23cm Składniki: * kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub pszennej tortowej) - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g ksylitolu lub cukru(...)łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) - 2 łyżki wody (opcjonalnie) W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (z wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę. Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki. * masa makowa: - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy
Smaczne ZdroweKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem , orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały. Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła ekstra 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 150g czekolady mlecznej(...)100g czekolady gorzkiej 50g masła extra Dodatkowo: 36 sztuk wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 250g kajmaku złota posypka 12 sztuk czekoladowych kwiatków Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić
Szalona Kuchnia Ewelinydzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)białko Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem. Ciasto rozwałkować dość cienko
Cukiernia Pychotkiblacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI(...)masła5 jajek (białka osobno będą ubite)3 szklanki mąki krupczatki (można dodać zwykła mąkę pszenną )1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru (jeżeli lubimy, aby ciasto kruche było słodsze możemy dodać 3 łyżki cukru do ciasta)2 łyżki kakao 2 łyżki smalcu wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne
Basia w kuchniowocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty: na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto.Jeśli nie korzystamy(...)latach nasz mikser odleciał w niebyt.Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.Należy więc połączyć białka z masą twarogową. Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce. Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki
Maminek kulinarnyUpiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki(...)skrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj
codojedzenia