dżemem. Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostałe 1/3 masy. Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do czasu, aż będą złote. Posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z chłodnego miejsca na godzinę przed podaniem – w temperaturze pokojowej jest najsmaczniejsze. Wraz z firmą Dr. Oetker przygotowałam dla Was mini-konkurs. Wystarczy(...)smakoszy oraz wyjątkowym kalendarzem na 2018 rok. Odpowiedź, która spodoba mi się najbardziej dodatkowo nagrodzona będzie naturalną, jutową torbą na zakupy w kolonialnym stylu. Powodzenia! Zobacz także: Kartofelki - kruche ciasteczka Kartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. ... Tort tiramisu - najprostszy tort na wyjątkowe okazje Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bard... Krajanka
Poezja smakuniezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację(...)moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min. Upieczoną tartę studzimy na kratce. Teraz czas
Raj dla Podniebienianadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich krówek. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką(...)proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami nie przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki(...)następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaPóźnym wieczorem, kiedy sklepy były już zamknięte, w związku z czym niedobór ciemnej czekolady uzupełniłam białą. Nie zaszkodziło to ciasteczkom - wyszły idealne. Zaraz po jego ulubionych, te znikały najszybciej. Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa(...)białej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: – ciasteczka z pieczątkami – ciasteczka browinie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Książka Zapach Świąt 45,00 zł Kup teraz CIASTECZKA CYTRYNOWE Przygotowanie: 90 minut Składniki(...)dodaj masło, cukier puder, sól, skórkę z cytryny, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko końcówką typu hak lub mieszadłem pośrednim. Wolę jednak hak, bo choć ciasto jest dość miękkie to łatwiej je zdjąć z haka. Przygotuj spory arkusz folii spożywczej i nałóż na nią ciasto. Teraz załóż dolną część przykrywając ciasto i górną część
nietylkopasta.plZbliżają się Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują wszystkim(...)masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie z ciasta formuj niewielkie kulki, każdą z nich rozwałkuj i formuj półksiężyce. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem
365 dni dookoła kuchninawet przechować w lodówce, jeśli nie skończycie lukrowania za jednym razem :) Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania . Pierniki z tego przepisu przechowuje się jak kruche ciasteczka, tzn. czekamy aż ostygną, przekładamy do słoika lub puszki, czekamy na święta ;) Pierniki będą tak samo dobre zrobione dzień przed Bożym Narodzeniem, jak zrobione miesiąc wcześniej. Z podanych proporcji(...)ogniu razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto rękami lub w stojącym mikserze. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto można rozwałkować również wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu
CiastkozercyOwsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 żółtka 4 łyżki syropu klonowego 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 płaska(...)się połączą. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego
Nastoletnie Wypiekanieznaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu. Uwaga ! : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników wyszło mi około 40-45 ciastek(...)około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh. Na duży talerz wsypałam brązowy cukier. Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam
apetytnapieczenieŚwiąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na patyczki :) W takiej formie na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom i zaręczam Wam, że nie będą długo czekać, aż ktoś się do nich dobierze.składniki:0,5 kg mąki3 jajka1 szklanka cukru200 g margaryny(...)mąki lub śmietany.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę.Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).Lukier przygotowujemy według przepisu. Przekładamy do kilku miseczek i farbujemy barwnikami spożywczymi na potrzebne kolory (zwykle
CiastkozercyJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :) Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał, że są kupne(...)posypania: cukier, do foremek : margaryna i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy
Aga w kuchniKażdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda robi się coraz bardziej kapryśna i na zewnątrz jest zimno, mokro i naprawdę
kruche babeczkiowocami to trochę magiczne ciasteczka . Dlaczego? Uwierzcie, że każda ich ilość znika naprawdę ekspresowo! Czekoladowo-owocowa nuta nadaje ciasteczkom niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusi i kusi. Ciacha są przyjemnie kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze co owoce świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę zachowując(...)solą do puszystości. Miksując dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i zachowując odstępy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym
Di gotujerzecz w sklepach. Brak mąki gryczanej nie spowodował jednak zmiany moich planów. Zajrzałam do szuflady, wyciągnęłam mąkę żytnią typ 580 i postanowiłam stworzyć naleśniki żytnie. Bałam się, że wyjdą kruche i ciężko mi będzie zawinąć w nie szpinak, a tu miła niespodzianka. Wyszły bardzo smaczne, fajnie współpracowały podczas zawijania i w smaku naprawdę delikatnie różniły się od tradycyjnych z mąki(...)wierzch naleśników jak macie ochotę, bo takie też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec. Ciasto na naleśniki na 5 szt: 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki żytniej typ 580 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie niegazowanej 1 płaska łyżeczka kurkumy
Blondynka GotujeRóbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja(...)kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą
vegetaniemaślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy(...)jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi
UgotujmyTo.plDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
Kulinarny karnet Christophera