ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:892/1075)

Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 253

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące pierniczki świąteczne 493

Chrupiące pierniczki świąteczne Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. U nas w domu zawsze królują dwie wersje. Miękkie, puszyste pierniczki i kruche, chrupiące. Dla każdego coś dobrego. Dziś dzielę się z Wami przepisem na te drugie. Ten przepis na pierniczki będzie idealny dla fanów chrupania. Chrupiące pierniczki można jeść zaraz po zrobieniu lub przechowywać w puszce do 2 tygodni. Idealnie sprawdzą się(...)mieszamy wszystko do powstania jednolitej masy. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i sodę. Mieszamy składniki. Dolewamy naszą masę z rondelka. Mieszamy wszystko łyżką tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Ciasto bez problemy powinno się dać połączyć w jednolitą gęstą masę. Uwaga: Ciasto będzie lepiące. Jego konsystencja zmieni się po schłodzeniu. Nie dosypujemy więcej mąki! Miskę z ciastem wkładamy

Słodkie okruszki
Faworki czyli chrusty 178

Tradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty Czwartek. Wszyscy chyba je znają, ja natomiast nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Bo jak można nie lubić tak kruchych, rozpływających się w ustach ciastek, tak bardzo wpisanych w polskie obyczaje? Odkąd pamiętam przepadałam za nimi, a w naszym domu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą(...)spirytus, kefir i śmietankę, dodajemy masło i ubite jajka. Wszystko wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dodajemy stopniowo mąkę (powinno się wrobić jeszcze ok. 80 -100 g). Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku (gładziutkie i miękkie), nie kleić się do rąk ani do miski. Resztę mąki pozostawiamy do podsypywania. 3. Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy, a stolnicę

Kuchnia Prezydentowej
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą 111

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to jeden z tych przepisów, za które podziękuje nam nasze zdrowie. To pyszny pomysł na lunch do pracy

Na-talerzu.pl
Shanklish - ser suszony na słońcu 268

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem - Pana Chocolate 160

Czy Wy również macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie

Candy Pandas
Słodkie rogaliki z jabłkami 149

Słodkie rogaliki z jabłkami – prosty przepis na deser Dziś mam dla Was przepis na pyszne słodkie rogaliki z jabłkami. Kilka podstawowych składników i bardzo proste wykonanie. Delikatnie słodkie, kruche rogaliki z prostym i pysznym jabłkowym nadzieniem. Czasem nie trzeba niczego więcej Moja rodzina uwielbia te małe słodkie rogaliki. Polecam je i Wam Do czego podać rogaliki z jabłkami? Rogaliki(...)naprawdę prosty. Przy przygotowaniach śmiało mogą pomagać Wam wasze dzieci. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni i oczywiście jabłka. Chwila zagniatania, odrobina cierpliwości, gdy ciasto chłodzi się w lodówce i… Już można formować pyszne domowe rogaliki. Taki deser na pewno zawsze się uda Spróbujcie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki gęstej śmietany

Słodkie okruszki
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 201

masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód(...)lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Batony proteinowe RAW – Alesto (Lidl) 122

Nowinki z Lidla, czyli proteinowe batoniki typu RAW. Co prawda nie są one wegańskie, bo zawierają białko serwatkowe ale zapowiadają się ciekawie. Dostępne są dwa smaki

Candy Pandas
Faworkowe ciastka cytrynowe czyli kruche, smażone ciastka 456

Uwielbiam zapach i smak cytryn. Kwaśny, ale orzeźwiający. Ponieważ wiele jest już przepisów na faworki postanowiłam zrobić coś odmiennego. Tak, tak to bomba kaloryczna, ale w

Niebieski kubek z kawa
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 168

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka kruche 209

dało się mnie odspawać od tacy z ciastkami, Olivki i Amelki zresztą też nie. Amelka oczywiście musiała sprawdzić czy kruche ciasteczka są na prawdę kruche... (Chyba przy Amelce zatrudnimy kurę w domu na pół etatu - jajka będą przy okazji... )      Chyba muszę wzmocnić swoją siłę woli i być bardziej asertywny w stosunku do ilości spożywanych węglowodanowych posiłków przez(...)proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, olej kokosowy, śmietanę i dużym nożem wszystko razem siekamy. Następnie szybko rękami łączymy składniki (ma powstać plastyczne ciasto, jeśli uznamy, że jest zbyt twarde to możemy dodać jeszcze trochę śmietany) i wkładamy do lodówki na godzinę aby się schłodziło. Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 207

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez

Pełny talerz
Kruche pierniczki bezglutenowe 181

miękkie i kruche zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania.  Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu.  Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez.  Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto na tyle gęste, żeby dało się go rozwałkować.  Jeśli chcemy dodać bakalie to należy je dodać razem z mąkami. Ale jeśli chcemy mieć równiutkie i gładkie ciasteczka możemy sobie darować

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania