ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:822/1075)

KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 180

Idealnie kruche rogaliki wypełnione marmoladą, rozpływają się w ustach. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub gorącej herbaty.       SKŁADNIKI 150 g masła, 1 szkl. mąki krupczatki Lubella , 1 szkl. mąki pszennej tortowej, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1/3 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta soli Dodatkowo: cukier puder, marmolada twarda(...)wielowocowa Jamar , 1 białko WYKONANIE W misie malaksera umieszczamy suche składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków foliowych, umieszczamy w zamrażarce na 30 min. Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy trochę marmolady

słodki bratek
Ciasteczka z czekoladą 197

kruche i pyszne ciasteczka. Dodatkowo są proste w przygotowaniu. Według mnie największym ich atutem jest to, że są w nich kawałki czekolady. Składniki: 200 g masła 240 g cukru 1 jajko 1 żółtko 360 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 100 g czekolady deserowej Wykonanie: Masło zmiksować z cukrem. Następnie dalej miksując(...)dodać jajko i żółtko. Do masy dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Obie czekolady posiekać, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć je i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w  temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut

Mama Gotuje
Migdałowo - agrestowa tarta! 158

idealne kule. Tego lata owoce późno dojrzały, dlatego w lipcu udało mi się jeszcze zerwać z krzaka ostatnie bardzo słodkie owoce. Postanowiłam dodać im towarzystwa w postaci migdałów i kruchej bezy. Powstała pyszna i ulotna chwila. W jedzeniu jest coś boskiego. Żeby stworzyć cudowne kulinarne dzieło, trzeba włożyć dużo serca i marzeń. I oczywiście najlepsze składniki! Składniki na spód: 210g(...)agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru  garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka digestive 201

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą. Składniki: 175 g mąki pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane(...)zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 5 cm. Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około

Pyry na Gaz
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 232

pytajcie (wyrwałam kartkę już jakiś czas temu...). Sobie autorstwa nie przypisuję, choć ciacha zmodyfikowałam na własne potrzeby, zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast cukru dałam ksylitol. Kolejne pyszne, kruche ciacha skradły nasze podniebienia. Podane było iż wychodzi z przepisu 20 sztuk, więc automatycznie podwoiłam ilości... wyszło mi 80... :-) Ale to dobrze bo inaczej nawet bym nie spróbowała...Składniki:- 270g(...)kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w nich znajduje tak uzależnia, że nie można przestać ich jeść:) Świetne połączenie, szkoda tylko, że ma dużo kalorii. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -125g masła -75g ksylitolu -100g masy marcepanowej -3 krople(...)temp. pokojowe utrzeć z ksylitolem i marcepanem na gładką masę. Dodawać porcjami zmieszane ze sobą żółtka, jajko i olejek migdałowy, a następnie przesianą mąkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.  Ciasto natychmiast po jego zrobieniu(dopóki jest jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z kremem karpatkowym 433

Kolejny produkt z paczki przetestowany. Tym razem krem do karpatki. Jednak ja wykorzystałam go do przełożenia ciasteczek. Ciasteczka są kruche a w połączeniu z kremem bardzo smaczne. Jednak te ciasteczka ze względu na krem nie mogą być długo przechowywane. U mnie nie było problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix(...)olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę. Włożyć do woreczka i schładzać przez 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze

Ala piecze i gotuje
Kruche cynamonowe ciasteczka 239

Macie czasem ochotę na coś słodkiego, a w domu akurat nic nie ma? Ja tak miałam ostatnio i zrobiłam porcję ciasteczek cynamonowych. Przepis znalazłam u niezastąpionej

Pasja Smaku
Ciasteczka z lemon curd 112

wiosną i latem raczej nie pieczemy ciastek. Natomiast, gdy nadchodzą chłodne dni lubimy mieć w puszce małe co nieco do kawy lub herbaty. Na przykład moje ulubione kruche maślane ciasteczka z najlepszym kremem cytrynowym :) ciastka: 260 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej pomarańczy opcjonalnie puder szpinakowy(...)masła Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem. W garnku zagotowujemy

Mienta blog
Faworki kryzysowe – z przepisu mojej Babci 244

wykorzystują mama, siostra i teraz ja – chociaż przyznam, że jako najmłodsza z dorosłych w rodzinie najczęściej przychodzę na gotowe. Faworki są delikatne, obłędnie kruche, rozpływają się w ustach. Mają też jedną zasadniczą wadę: sprawiają, że żadne inne, z najlepszej nawet cukierni, już mi nie smakują. Nazwę “Faworki kryzysowe(...)ciastka z octem zamiast spirytusu, bo tego pierwszego w sklepach było w bród, a drugiego jak na lekarstwo? Kiedy wystarczająco cienko rozwałkuje się ciasto, octu wcale nie czuć, ja jednak w dzieciństwie nawet lubiłam te grubsze kawałeczki. Były takie … kwaskowate. Jednakowoż, dzisiaj jednak polecam spirytus w faworkach. Faworki kryzysowe – przepis

Patchwork
Ciasteczka z galaretką truskawkową z grzanym winem 262

same ciasteczka są moim zdaniem nieco zbyt kruche. Wydaje mi się jednak, że zawsze można upiec dowolne kruche ciasteczka i udekorować je galaretkami. Na 40 ciasteczek. SKŁADNIKI Na kruche ciastka: 125 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g cukru 1 żółtko 100 g zimnego masła Na nadzienie: 100 ml czerwonego wina (u mnie słodkie) 1/2 pomarańczy 50 g dżemu(...)cukru żelującego 2:1 Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto podzielić na 40 części, każde o wadze

Passions hobbies life
Kruche spody do babeczek 202

Dzięki kruchym spodom do babeczek można wyczarować najróżniejsze słodkości. Moje ulubione babeczki są z budyniem i owocami, ale niestety moje maluchy uważają, że są "uczulone" na owoce dlatego robię im z różnymi kremami. Plusem takich babeczek jest to, że nie trzeba od razu wszystkich zjeść tylko część włożyć do pojemniczka i schować na tzw. "czarną godzinę" ;)   Składniki(...)jajko     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego     200g masła  Przygotowanie:     Masło połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około godzinę do lodówki.  Po tym czasie ciasto podzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać

Amatorka kuchenna
Rurki z kremem 223

Pamiętam, jak kiedyś robiłam z moją mamą rurki z kremem. Teraz zaś ja robię ze swoimi dzieciakami. Miło się wspomina takie chwile. Dlatego dziś na tapecie

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 251

Składniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada

Luźna Kuchnia
Maślane ciasteczka 175

Kruche i delikatne a zarazem niezwykle proste, maślane ciasteczka waniliowe to idealny poczęstunek dla najmłodszych, moje dzieci pochłonęły je w mig dla mnie zostało jedno ;) składniki na 30 ciasteczek 1 i 1/2 szklanki mąki 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 jajka szczypta soli sok z 1 cytryny cukier waniliowy do posypania przepis Jajka gotujemy na twardo .Wyjmujemy żółtka(...)przecieramy przez sito . Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier puder, mieszamy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Pieczemy na złoty kolor w temp.180 st.C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym

Smakowite Dania