ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:827/1075)

Świąteczne pierniczki 420

roku o tej porze piekę najzwyklejsze, serduszkowe pierniczki lub kruche ciasteczka. No, może nie są do końca takie zwykłe, bo daję je najważniejszym dla mnie osobom. Jeśli tak jak ja jesteście upośledzeni emocjonalnie i nie potraficie wyartykułować swoich myśli, upieczcie chociaż coś słodkiego :) Pierniczki: kostka masła 3/4 kubka cukru 3 kubki mąki 1/2 kubka miodu 2 jajka opakowanie przyprawy korzennej(...)białko szklanka cukru pudru opcjonalnie: barwniki spożywcze/posypki/pokruszone orzeszki      Masło ucieramy z cukrem w miarę szybko - najlepiej w tym celu użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodajemy resztę składników poza mąką i miksujemy do ujednolicenia masy. Stopniowo dosypujemy mąkę, za każdym razem dokładnie łącząc ją z zawartością miski. Przekładamy ciasto na blat, dla pewności zagniatamy kilka

sama złodycz
Ciasteczka imbirowe ( dla Świętego Mikołaja ) 284

bardzo aromatyczne i to moje ulubione 😊 W przepisie wykorzystałam prawdziwy imbir ( nie suszony ), który jest lepszy. Wbrew pozorom ciastka nie zawierają aż tak dużo cukru i nie miękną. Są kruche cały czas. Jeśli nie macie pomysłu na drobny prezent dla znajomych, dla najbliższych te ciasteczka sprawdzą się jak ulał. ❤ CIASTECZKA ❤ mąka pszenna 2 i 1/2 szkl. ❤ cukier puder 1/2 szkl(...)soda oczyszczona 1 łyżeczka Masło ( w temperaturze pokojowej ) utrzeć z cukrem pudrem i miodem na puszystą masę. Dodać jajko, cynamon, imbir, kakao. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotować blat, rozsypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować. Wyciąć wzory. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej

Kuchnia Paulettes
CIASTECZKA KOPERTY Z POWIDŁAMI (NA PIWIE) 215

Bardzo kruche, i bardzo smaczne.  Nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. Z podanej porcji wychodzi ich sporo, ale uwierzcie mi niesamowicie szybko znikają z talerza 😉 Składniki : 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki jasnego piwa 3 łyżki cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 250 g zimnego masła powidła  Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy(...)masła (lub starte na tarce) i całość  siekamy nożem dolewając piwo.   Wyrobione c iasto owijamy  folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na małe  kwadraty.  Na środek każdego nakładamy powidła, i składamy 2 przeciwne rogi do środka lekko je dociskając. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka chałwowe 312

Ciasteczka chałwowe to kruche krążki z dodatkiem chałwy, która jest mocno wyczuwalna w smaku. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka chałwowe Składniki: 120g mąki pszennej 80g chałwy 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki na ciasteczka powinny być z lodówki(...)mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz pokruszoną chałwę, wszystko posiekać razem - dodać żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 20 części - każdą z części uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach

Smakołyki Bereniki
JOGURTOWE CHRUŚCIKI / FAWORKI / CHRUSTY 812

dzieciństwa. Kiedy byłam mała takie ciasteczka często bywały. Babcia zajmowała się mną, kiedy rodzice byli w pracy i takimi smakołykami zawsze nas częstowała. Zawsze były lekkie, chrupiące i takie kruche z małymi, uroczymy bąbelkami, które pod naciskiem ugryzienia pękały i w ustach się rozpływały. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie, ale bez zastanowienia szybko je zjadałam.  PRZEPIS mąka(...)olej do smażenia cukier puder do obsypania PRZEPIS: Mąkę przesiać z proszkiem i przesypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać żółtka, sól, cukier, jogurt i spirytus. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie  dodać mąkę, jeżeli zbyt gęste zwilżyć kilkakrotnie wodą dłonie i zagnieść ponownie ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować jak najcieniej na podsypanym

Kuchnia Paulettes
Orzechowe słoneczka 171

cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe Orzechowe słoneczka Składniki: 300 g mąki 250 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka Lukier: 3 białka 200 g cukru pudru Masa orzechowa: 2 jajka 6 łyżek(...)alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy

PatiGotuje
Ciasteczka Świętego Mikołaja 283

środku słodkie, z czekoladą, lekko przetrącone solą...och! :D Ze szklanką mleka rozpływają się w ustach i z pewnością dodadzą Mikołajowi pary do dalszej drogi! A do pieczenia tych kruchych pysznotek dorzucam jedną z piosenek, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego czasu :) Ciasteczka Świętego Mikołaja Potrzebujesz: 135g miękkiego masła 100g brązowego cukru Demerara 80g białego cukru 1 jajko 235g mąki(...)Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 6. Schłodzone ciasto krój w plastry grubości

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie 230

minut w zamrażalniku. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C i podpiecz schłodzone ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być lekko złote. Po upieczeniu chwilkę je przestudź. Czas gdy ciasto chłodzie się w lodówce, a potem piecze jest wystarczający do przygotowanie kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym.   Zblenduj banany połącz z roztopiona czekoladą, po czym(...)kroiłam jeszcze ciepłą, po rozniósł się taki zapach po domu, że wszyscy domownicy się zbiegli i praktycznie zjedli całość za jednym podejściem. Artykuł Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kruche ciasteczka kukurydziane - bezglutenowe 199

cukier waniliowy wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść ją, tak jak na kruszonkę. Dodać jaja i trochę zagnieść. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać śmietanę i dalej zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi. Układać na blasze (może być wyłożona(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu będą lekko twarde i chrupiące. Na drugi dzień zmiękną i będą idealnie kruche. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 230

oknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną.  SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki(...)ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko.  3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka z mąki żytniej i orzechów brazylijskich (orzechowe) 147

Ciasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie. Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko. Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą. Pychota! (około 16-18 sztuk)  140g mąki żytniej 50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 70g cukru 100g masła/margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli     Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem).  Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto.   Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem, wtedy będą

Di gotuje
Kruche ciasteczka z serka topionego 483

się przepisem z blogu: Ciasteczkowy-potwór.pl . Zmodyfikowałam niektóre składniki i sposób przyrządzania ciastek. Wyszły przepyszne! Jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę. Są kruche i takie mocno serowe. Podawałam je z sosem czosnkowym (moja rodzina uwielbia go do wszystkiego), ale doskonale smakują też bez żadnych dodatków. Zapewniam, że podjadanie ciasteczek - niesamowicie wciąga! (u mnie(...)łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili Dodatkowo: papryka słodka i czarnuszka do posypania sos czosnkowy ( Develey ) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z solą i chili) na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Di gotuje
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 188

jednym zamieszaniem. Dziś zrobiłam cztery rodzaje, niestety jedne z nich nie ładnie wyszły na zdjęciach więc ich nie pokażę. Przedstawię za to niewątpliwy hit wśród kruchych ciasteczek.  Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka z nutą dzikiej róży. Znikają w błyskawicznym tempie, mimo iż są dość słodkie. Przyciągają nie tylko smakiem ale też uroczym wyglądem. Piękny różowy kolor(...)szklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Delikatne ciasteczka z różanym pazurkiem 215

ciastek. Taką cudowną niespodziankę sprawiły mi dzidy. A ja wiedziałam, że rolowaniu nie będzie końca. Na dodatek bardzo szybko przyszedł mi pomysł z czym ciastka zrobić. I tak powstały: KRUCHE CIASTKA Z RÓŻĄ Na ciastka (wg przepisu dostarczonego od Stodoła wraz z wałeczkiem<3) 1 jajko 150g cukru pudru 200g masła 450g mąki szczypta soli mąka do podsypywania(...)Składniki na ciastka trzymamy na wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, szczyptę soli i mąkę. Ciasto można wyrobić mikserem, ale jest tak gładkie i przyjemne w dotyku, że polecam choć przez chwilę je pomiętolić. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając

les mirabelles
Chleb tygrysi 197

dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki, pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1(...)mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży instant1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie:1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia

UgotujmyTo.pl