ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:670/1075)

Kruche ciasteczka z cukrem 149

Dziękuje Małgosia za przepis, mam już pyszne kruche ciasteczka na blogu, ale od przybytku głowa nie boli. Twoje są również pyszne. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować małe kulki. Następnie obtoczyć w cukrze. Położyć kulki na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczyć każdą kulkę widelcem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 388

pierwszego dnia.... Ciasto na rogaliki wyrasta metodą powolnego, nocnego wyrastania w lodówce.  Przyjemna chrupkość ciasta, cząstki uprażonych jabłek z cynamonem i cukrem muscovado i zima nie jest taka straszna.... Nie wiem jak mam jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki(...)kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie

coolinarnastrefa.blogspot.com
KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 91

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :) Składniki: * 350 g mąki pszennej * 220 g zimnego masła  * 4 łyżki cukru pudru * 1/2 szklanki piwa Dodatkowo: * powidła śliwkowe(...)lukru Wykonanie: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa.  Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około

Zrób to smacznie
Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą 96

się oglądając jeden z programów kulinarnych, gdzie tarta była podana z kremem limonkowym i bezą, która z wierzchu była krucha, a w środku puszysta. Taka też jest beza na mojej tarcie, z czego jestem bardzo dumna, ponieważ jak wiecie mistrzynią ciast nie jestem Do tej pory na blogu widzieliście jedynie faworki z ciasta francuskiego , ciastka owsiane czy muffinki . Jednak(...)środku miękka jak puch, a z zewnątrz krucha. Tarta jest dość słodka, mimo cytrynowego, kwaskowatego kremu. Tarta na herbatnikach po przygotowaniu musi wystygnąć oraz odstać minimum kilka godzin w lodówce, aby spód z herbatników się związał. Jeżeli uda Wam się przygotować ten wypiek, koniecznie dajcie znać jak smakowało Smacznego! Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Rogaliki z ciasta francuskiego

Kuchnia Bazylii
Ciasteczka z powidłami 134

popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła   śliwkowe.   Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.   Składniki: 50 g drożdży, 8 szkl(...)podsypania jak będzie za mokre, 2 szkl. śmietany 18% 2 kost. smalcu ( w całości bez roztapiania), 0,5 szklanki cukru,   marmolada. Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy kroimy na kwadraty. Wielkość   tych kwadratów zależy od Was. Na środek kładziemy marmoladę. Potem łapiemy za dwa rogi po przekątnej i składamy je do środka. Trzeba je skleić

Passion of Cooking
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3429

zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka z dżemem 441

dnia. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do filiżanki kawy, a także jako poczęstunek, gdy odwiedzą nas znajomi. Te kruche ciasteczka są również uwielbiane przez najmłodszych, dlatego też można ich zaangażować w przygotowanie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasteczka ! KRUCHE CIASTECZKA Z DŻEMEM PRZEPIS Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko pół szklanki cukru pudru(...)ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Identycznie postępować z pozostałym ciastem. 6. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut. 7. Po upieczeniu ciasteczka posmarować dżemem i przykryć drugim ciasteczkiem. 8. Wierzch posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasteczka z dżemem pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 140

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka z melasą 112

Bardzo dobre, kruche z zewnątrz, miękkie od środka. Ciastka upiekłem z przepisu z bloga "Moje wypieki " Składniki : - 2 szklanki mąki, - 2 łyżeczki sody, - 1,5 łyżeczki

Przepisy Mikołaja
Ciasteczka orzechowe z czekoladą 85

Mega kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Proste do wykonania i zawsze się udają. Idealne na podwieczorek lub podgryzania w ciągu

Oryginalny smak
Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 128

Dzień dobry :-) Obiad na szybko dzisiaj, tarta z ciasta francuskiego z warzywami: papryką, cukinią, brokułem, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi, do tego kulki mozzarelli i obiadek gotowy

kruche babeczki
Pavlova z galaretką grejpfrutową 182

Krucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama

Wanilia i Kardamon
Kruche faworki (chrust) 3535

Smaczne faworki powinny być kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Delikatne faworki nazywane również chrustami muszą rozsypywać się podczas się podczas jedzenia... jak chrust. Czytaj dalej »

Przepisy Kulinarne
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 194

Składniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g

w mojej kuchni