ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:662/1075)

Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 136

rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki

Kulinarne Inspiracje
Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem 154

szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 235

inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele. Jedno jest pewne - ciasteczka są kruche, maślane, delikatne - czego można chcieć więcej gdy ma się ochotę na słodkie małe co nieco?! Po prostu pychaaaa! Składniki: 200 g miękkiego dobrego masła 250 g mąki pszennej(...)polania ciasteczek oraz zamiast 5 łyżek cukru trzcinowego użyłam 3,5 łyżki drobnego białego cukru. Zmianie uległ także kształt, w oryginalnym przepisie ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia kształtne kruche ciasteczka, ja powycinałam z nich ozdoby. To jaki będą miały kształt Wasze ciasteczka zostawiam do Waszej kulinarnej słodkiej fantazji

Zasmakuj Kuchni
Rurki z bitą śmietaną 151

Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam trochę więcej masła niż było w oryginale, po prostu moja kostka ma 227g. Warto się pokusić i ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Rurki z bitą śmietaną przywołały smak z dzieciństwa. Bardzo kruche, delikatne i aromatyczne. Trudno poprzestać na jednej, a co niektórym będzie trudno nawet na dwóch. Rurki przygotowane w ten sposób (już nadziane śmietaną

mojewypiekiinietylko
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 153

ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie.  Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy(...)serka mascarpone 200ml śmietany 36% 5 sztuk posiekanych, białych michałków Wawelu® Garść listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu – mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i sól. Następnie mięso siekamy na drobne kawałeczki, układamy na wysypanych składnikach i rozcieramy je z mąką palcami aż do ich połączenia (czynność

Symfonia Smaków
Rewelacyjna tarta bez pieczenia, z kremem i owocami 183

Bardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie i planując

Smaczna Pyza
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 131

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.  składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru

wesoła kuchnia
Szarlotka na mące żytniej z czekoladowym piankowym puddingiem 169

zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód  Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie

KreatywnePiny
CIASTECZKA KRUCHE COFFE TIME 136

Zapraszam Was na pyszne kruche ciasteczka, które zawsze są tak samo pyszne i szybko znikają ze stołu. Dodatkowo te ciasteczka udekorowałam napisami za pomocą wałka od STODOLA . Ciasteczka zdobiłam w taki sposób po raz pierwszy, była to dla mnie zupełna nowość. Na początku było troszkę obaw czy wyjdzie?czy się uda? Ale jak widać pierwsze koty za płoty. Co prawda(...)mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru pudru szczypta soli mąka do podsypywania Wykonanie: Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy masło i szczyptę soli. Dobrze mieszamy, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Po pól godzinie rozwałkowujemy, wałkiem z grawerem dociskając przejeżdżamy po rozwałkowanym cieście. Gotowe ciasteczka wycinamy za pomocą większej szklanki. Pieczemy w 200 st ok 8 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka imbirowe w 20 minut 152

Ciasteczka imbirowe pachną świętami. Przygotowywałam ich duże ilości, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do chrupania, ale także jako spód do serników czy innych ciast. Spróbujcie też z korzennym late. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. 3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1 szklanka mąki migdałowej (może być kokosowa) 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki syropu daktylowego(...)posypania na wierzchu 2 łyżeczki sody  Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy syrop, melasę i olej. Jeśli masą będzie zbyt krucha można wbić 1-2 jaja lub dolać syropu klonowego. Z ciasta uformować dysk i rwać kawałki ciasta ( wielkość piłeczki golfowej) i formować kuleczki, wierzch obtoczyć w cukrze kokosowym i  lekko spłaszczyć od góry. Układać

AZgotuj!
chlebki tureckie 110

Wykonanie: ,ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę(...)nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne

w mojej kuchni
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 155

Jesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy(...)szklanki mleka 2-3,5% 1 szklanka wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 średnie jabłka, ok. 600g – twarde, soczyste i kruche –np. Glostery 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka masła garstka rodzynek granola do podania

Karo in the Kitchen
Pizza z salami, suszonym pomidorem i oliwkami 114

Dzień dobry :-) Na blogach już dużo ciast, ciasteczek na Święta, a u mnie pizza, bo oprócz planowania co będziemy robić jeść też trzeba ;-) Taka domowa, najlepsza

kruche babeczki
Węzły żeglarskie 98

przepis na węzły żeglarskie. Bardzo mnie zaintrygowały, bo prezentują się okazale. Po upieczeniu okazało się, że również zaskakują smakiem. Ciasto jest podobne do chrustu, ale bardziej zwarte, mimo że równie kruche. Jest to doskonały przepis na zakończenie karnawału, szczególnie na Tłusty czwartek. Dodatek alkoholu sprawia, że nie chłoną dużo tłuszczu(...)masło z cukrem i szczyptą soli, i dodawać po jednym jajku oraz rum. • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, przemieszać na wolnych obrotach. • Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny. • Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 0,5cm i pociąć radełkiem na paski

To co kocham
MAŚLANY JABŁECZNIK JAK U BABCI 470

Pamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego  na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek

Z Majeczką w kuchni