ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:469/1075)

Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 273

Pamiętacie tarteletki z kruchego piwnego ciasta z owocami? Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem. Wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne. Nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak - mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią ;)Składniki ciasta piwnego:2 szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Amerykańskie ciasto dyniowe 166

Sezon dyniowy trwa… Amerykańskie ciasto dyniowe… Składniki:  Ciasto: 300 g mąki 2 łyżki cukru ¼ łyżeczki soli  113 g masła – pokrojonego w kosteczkę1 żółtko z

Anioły w kuchni
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 252

U mnie cały czas sezonowo, tym razem trafiło na śliwki. Szukałam, szukałam przepisu na idealne ciasto śliwkowe w końcu trafiła tutaj , oczywiście wprowadziłam minimalne modyfikacje i

Brzuszki Łakomczuszki
1446. Ciasto z budyniem.. 187

To ciasto robiłam już jakiś czas temu..i całkiem o nim zapomniałam [ znów nazbierało się sporo przepisów do opublikowania].. 25 dkg maki 0,5 kostki margaryny

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z truskawkami 90

rozpoczęty. W moim ogródku już zebrałem pierwsze owoce. Oczywiście zrobiłem z nich koktajl, jak i pyszną kruchą tartę z truskawkami!  Dodatkowo krem budyniowy oraz galaretka i mamy wspaniały deser A Wy co najczęściej robicie z truskawek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: pół kostki masła 1 żółtko 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki(...)opakowania budyniu śmietankowego, pół kostki masła, kilka truskawek, jedno opakowanie galaretki truskawkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchą tartę z truskawkami: Do miski wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy je dokładnie łyżeczką. Następnie dodajemy masło oraz żółtko. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy je na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń

Gotuj z Prezesem
Ciasteczka rolki + film 153

Dziś zrobiłam rolki. Rolki to smaczne ciasteczka krucho - drożdżowe. Jeśli macie chwilkę, to zróbcie je sobie, bo naprawdę nie potrzebujemy poświęcać dużo czasu na wyrastanie ciasta. Wystarczy ulepić, pokroić, zwinąć i upiec. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Szarlotka z budyniową pianką 402

ciasta z owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej. Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców(...)Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wanilia - cukier lub pasta Składniki na nadzienie jabłkowe : 1 kg jabłek 1 - 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek 2 łyżki rumu Składniki na piankę budyniową 3  białka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 210

warta ! Kruchuteńkie ciasto na spodzie i śmietankowo-serowy farsz ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną. Mam nadzieję, że się skusicie na takie pyszności. W tej tarcie wykorzystałam pyszny ser, wędzony oscypek, a konkretnie małe serki, które nazywają się redykołki. Oczywiście plastry większych serów, oscypka czy gołki, też się nadadzą. Ostatecznie można też wykorzystać jakiś żółty ser wędzony. Krucha tarta

Smaczna Pyza
Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami 110

Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)ksylitolu/erytrolu płatki migdałowe 2 łyżki mleka cynamom 600 g śliwek Przygotowanie: mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki  z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z rosą 268

pomarańczy) sok z połówki pomarańczy Składniki na bezę: 4 białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko(...)kremówkę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera). Schłodzone ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Wykładamy nim spód i rancik tortownicy. Na przygotowany spód wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godzinę

Ciastkozercy
Cynamonowa szarlotka z pianką 130

ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pyszne kruche ciastka – bez proszku do pieczenia 553

ugotowane na twardo (jajka L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego foremki do ciastek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę. Następnie wykładam na blat i kilka razy zagniatam(...)Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek. Następnie je rozwałkuję i wykrawam kolejne ciastka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami

Uwaga Babcia Gotuje
Tort marchewkowy 72

idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto ? 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki ? 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3/4 szklanki oleju(...)serek mascarpone i wymieszać na wolnych obrotach dość szybko, aby masa się nie zważyła. ? Wystudzone ciasto delikatnie przekroić na dwa krążki. Ciasto jest dość wilgotne. ? Położyć jeden krążek na tortownicy, posmarować kremem i przykryć drugim krążkiem. Należy to robić ostrożnie, bo ciasto jest kruche, najlepiej delikatnie zsunąć krążek. ? Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. ? Posypać wiórkami czekoladowymi i schłodzić

To co kocham
Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego 147

Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania

karolgotuje
Latynos 3805

Pierwszy raz próbowałam tego ciasta na urodzinach u koleżanki. Tak mi posmakowało, że postanowiłam je zrobić u siebie w domu. Okazało się, że wszyscy domownicy również

Prosty przepis na