ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:370/1075)

Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 103

Tarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją Mamę(...)pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli  Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto

Chocolate Muffin Blog
Wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem 43

kremem Po tych wszystkich faszerowanych jajkach czas na coś słodkiego, czyli na obłędne wielkanocne ciastka z cytrynowym kremem. Jak dla mnie to jest świąteczny hit i pyszne połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaskowym gęstym kremem cytrynowym. Ten cytrynowy krem, czyli lemon curd najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze zgęstniał. A nawet zrobić podwójną porcję, bo jestem pewna

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe ciasto ze śliwkami 136

się bez bicia, że to pyszne ciasto upiekła moja mama a ja musiałam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest proste a zarazem bardzo smaczne, idealne do niedzielnej kawki. Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła jajko 10 łyżek wiórków kokosowych

Smakołyki Asi
Tarta dyniowa na słodko 110

łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka  -200 g cukru -laska wanilii lub esencja waniliowa -2 duże jajka   Przygotowanie Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą

Zielona Kuchnia
Kruche ciasto z czereśniami i budyniem 203

margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: ok. 60 dag połówek czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Potem podzielić ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasto wyłożyć na blaszkę (25-30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia

Ewusiowe Smaki
Tarta z jabłkami 126

Składniki: ciasto kruche 250 g mąki 150 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany dodatkowo 5 jabłek cynamon cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem do połączenia składników, dodać żółtko, śmietanę, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą 491

Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g masła 10-12 dużych śliwek Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść

Czerwień i błękit
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 273

specyficzny, różany zapach. Niektórzy twierdzą, że to jedne z najlepszych ciasteczek na świecie! Można je formować na różne kształty – okrągłe, księżyce czy półkola. Ważne, aby były grubiutkie i kruche. Mogą przetrwać szczelnie zamknięte nawet do dwóch tygodni. Moje znikły w dwa dni – choć są bardzo sycące, to nie potrafiłam poprzestać na jednym! I ten zapach(...)zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placuszki kokosowe z ananasem 88

wykonania i pyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z moich ulubionych. Jeśli macie czas i ochotę, zachęcam również do wypróbowania crumble kokosowo – ananasowe z daktylami oraz kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką . Mówię Wam, PYCHA! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 jajka 2 – 3 łyżki cukru

Oryginalny smak
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 832

trwa cały rok, pomimo, że jabłka to jesienny owoc.   Ciasto jest proste do wykonania i różni się od zwykłej tym , że dajemy do niej całe połówki jabłek , a ciasto kruche jest z dodatkiem serka homogenizowanego, dzięki temu jest wilgotne i mega smaczne. Lukier dopełnia całości, najlepsza świeżo po upieczeniu, jeszcze ciepła. Klasyka która zawsze się sprawdza na różne okazje

Wanilia i Kardamon
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 109

brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.   Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, więc sprawdzi się świetnie także jako przekąska

HealthyCreations
Ciasto Pijana Chmurka 743

tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast.  REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę  (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania pół szklanki cukru pudru pół

Poezja Smaków - blog kulinarny
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 131

trochę konfitury wiśniowej i różanej.  Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka

Smakołyki Asi
Szarlotka z ananasem 174

Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o ananasa. Wyszła przepyszna. Z filiżanką  aromatycznej herbaty smakuje wyśmienicie.  Ciasto kruche: 500g mąki krupczatki 250g margaryny 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder

Smakołyki Asi
Jabłecznik 179

jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę

My simple kitchen
Chrupiący torcik z waflami ryżowymi, kremem jogurtowym i jagodami 170

brązowego cukru 1 jajko 200 g masła Wafle ryżowe drobno pokruszyć, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, 1/3 ciasta równomiernie wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
pieczone pierogi ze szpinakiem 223

składniki na ciasto krucho drożdżowe: 150 g maki 120 g masła 10 g drożdży 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do posmarowania wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy

Domowy Smak Jedzenia