dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza: 4 białka z dużych
wesoła kuchniaskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 100 g masła lub margaryny, schłodzone 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, wszystko mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.21x33cm lub trochę większej). Ja ciasto
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI : na ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)PRZYGOTOWANIE : Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze. Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń
Kulinarne Fantazje Marioliczekoladzie": ja piekłam w tortownicy o śr. 28 cm i wyszedł dość niski, jeśli chcecie żeby był wyższy użyjcie tortownicy nieco węższej (26 lub 24 cm): SPÓD (kakaowe kruche ciasto): 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie suche składniki przesiewamy
Rozpustne gotowaniełyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać
Świat Ciastadziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania i, szczerze mówiąc, spodziewałam się zakalca; ale nie - ciasto wyszło idealne. W przygotowaniu przypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszna rozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy 20 minut
Salonik smakówkolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie
Świat Ciastaketo pecan pie. Jest to typowo amerykański wypiek, który zwyczajowo uświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska Keyword ciastka kruche , ciasto kokosowe , jajka , placek orzechowy Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Spód 1 jajko Spód szklanki mąki kokosowej 1 łyżka
Modern Cave GirlJeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM . Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) Żeby z tego powodu mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze
Pani na deserEkstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Dla wielbicieli stonowanej słodyczy - takich, którzy polubili te ( klik ) lub te ( klik ) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się
Słodkie inspiracjekażdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to nie sernik :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej margaryna 200 g rozpuszczona żółtka 6 szt cukier 100 g cukier waniliowy 30 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo: truskawki z kompotu litrowego wiśnie
Różowa kuchniasklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego
Słodkie Przyjemnościpieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć
Tradycyjna Kuchniaskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie
Domowy Smak Jedzeniatarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego
Stare Garyorkiszowej (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1-2 łyżek ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - powidła czekoladowe - mielony ksylitol (lub puder) do oprószenia ciasteczek Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść kruche ciasto (ja używam do tego hak miksera). Podzielić na 2-3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i kilka minut schłodzić w lodówce. Wyjmować partiami, układać na oprószonym mąką blacie
Smaczne Zdrowemacie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy
dolcevitainmykitchenKoniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone
Raj dla Podniebieniaminut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy. Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej
Mania Wypiekaniaktórzy nie są na diecie, od niesamowitych @technoboyz ! Jakub i Mateusz, bo o nich mowa, słuchają ostrego techno, bujają się po mieście i miłują sztukę. Bierzcie i jedzcie! Składniki: Ciasto kruche 2 szklanki mąki 200g masła 2 jajka sól i pieprz do smaku Farsz 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 gruszki 150 g sera gorgonzola kilka plastrów boczku garść
GRUBY WAŁEKkawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy na wolnym ogniu aż do konstystencji musu. Kruche ciasto dzielimy na połowę. Jedną częścią wylepiamy spód formy i brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone
Raj dla Podniebieniaskładniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części
Domowy Smak JedzeniaAnastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek
Ciasteczkowy Potwórsię działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą lub dżemem i udekorować. Taki kolorowy mazurek będzie na pewno ładną ozdobą stołu. A co do tego konkretnego ciasta to smakuje trochę jak snickers- łączy w sobie orzechy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafajny i prosty przepis na kruche ciasteczka. Ciasteczka ładnie wyglądają i są smaczne. Zrobienie ich również nie wymaga dużych umiejętności i dużej ilości czasu. Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć
Mama GotujeDelikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego Streamline Foods który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu ma być równa jak stół. 3. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego
Wanilia i Kardamoncukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmiksować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wymieszać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym
Moje domowe kucharzeniecukrem ubić na puszysty kogel-mogel.Ser zmisować na gładką masę i cały czas mieszając dodawać ubite jajka.Wmiesżać cukier waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciastapiec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na słodko i wytrwanie), w dodatku całkiem proste w przygotowaniu – pewnie stąd ta cała sława. Jeżeli nigdy nie jedliście, to najwyższy czas to zmienić. Tym razem proponujemy wersję na słodko-kwaśno, z rabarbarem i budyniem
Nerds Kitchen