ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:367/1075)

Szarlotka tatrzańska 289

Szarlotka tatrzańska Szarlotka tatrzańska to jedna z pyszniejszych wersji szarlotki jakie jadłam, ale nie ukrywam, że Szarlotka sypana i Szarlotka z kruszonką również bardzo mi smakują Kruche ciasto i bardzo duża ilość jabłek krojonych w plasterki, no i oczywiście cynamon. Szarlotka lub jabłecznik bez cynamonu moim zdaniem istnieć nie może, a przynajmniej nie powinien Szarlotka tatrzańska to genialne połączenie ciasta

WSZYSTKO SMACZNE
Szarlotka po góralsku 153

Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą Szarlotka wschodnia z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam nie ma poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem.  Składniki na tortownicę o wymiarach 24x24 cm: Ciasto

Apetyczna babeczka
Kokosanki 116

żółtka 3 białka 1,5 słoika dżemu truskawkowego 100 g wiórek kokosowych 100 g cukru Mąkę, cukier, masło i jajka umieścić w dzieży robota i zagnieść całość do otrzymania kruchego ciasta. Uformujcie je w kulę i na ok 30 minut umieśćcie w lodówce. W tym czasie przygotujcie bezę – ubijcie 3 białka sz szczyptą soli i cukrem (dodawajcie porcjami

Szybko Tanio Smacznie
MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 99

bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa i nietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie cukru waniliowego •150 g mąki pszennej •100 g masła Składniki na nadzienie jabłkowe: •600 g jabłek •2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie(...)temu będzie nam łatwiej później wyklejać babeczki. W między czasie możemy przygotować foremki do babeczek. Można je wysmarować masłem i oprószyć mąką, ale nie jest to konieczne ponieważ nasze ciasto zawiera dość dużo tłuszczu i nie powinno być problemów z wyciągnięciem ich z foremek. Kiedy już nasze ciasto jest dobrze schłodzone możemy przejść do wyklejania babeczek

PatiGotuje
Kruche ciasto z owocami 46

masy .Wyrobione ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 2 godz,Następnie ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy piana zgęstnieje dodajemy budynie i delikatnie po sciance wlewamy olej ,,chwilę miksując.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika ,,dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).Średnia wielkości blaszkę smarujemy masłem,Ścieramy na spód większa część ciasta,Lekko dociskamy.Na starte ciasto,wylewamy przygotowaną pianę(...)ogrodzie,,równie można dodać inne owoce.)Na wierzch ścieramy resztę ciasta.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche ciasto z owocami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 78

bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :) Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru kilka

Smakołyki Asi
Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą. 160

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem. 3. Układamy na blasze. 4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. 5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy

Izabelawkuchni
Tarta cytrynowa z bezą 179

środku zimy sobie zamarzyłam. Tarta z lemon curd znika szybciej niż trwa jej przygotowanie i to jest jej jedyny minus. Składniki na jedną zwykłą formę i trzy małe tarteletki. Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru - 6 dag masła - 1 jajko - 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie

Apetyczna babeczka
Malinowa chmurka 1336

wymieszać i odstawić do czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu do czasu wymieszać). Galaretkę przełożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier

KuchniaWeDwoje.pl
TARTALETKI Z BUDYNIEM I MALINAMI 80

prosty sposób przygotować tartaletki na słodko :) Wystarczy tylko chwila i można zajadać się pysznymi ciasteczkami.  Moja rada: Nadzienie na tartaletki najlepiej nałożyć przed ich podaniem. Składniki: Przepis na kruche ciasto na tartaletki  znajdziesz tutaj. Dodatkowo: * 350 ml mleka * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki cukru * maliny do dekoracji Wykonanie: w garnuszku zagotować 300 ml mleka z cukrem, w szklance

Zrób to smacznie
Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką 135

książce Wypieki Siostry Marii. Zmieniłam jednak brzoskwinie z puszki na świeże sezonowe owoce. I dodałam pianę z białek, bo mam już wystarczająco mrożonych :)   Składniki (blacha 24x36 cm): Kruche ciasto: ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g) 1 całe jajko 4 żółtka 250 g masła / margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej

Kuchnia domowa Ani
Irlandzki placek jabłkowy z maślanką. 152

wersję - nie całkiem klasyczną. Ten placek nie ma typowej zamkniętej formy, a jabłka zalane są masą z maślanki, jajek i mąki. Daje to fajny lekki efekt. Jestem zadowolony :) Składniki: ciasto kruche z tego przepisu (lub z paczki) 6 średnich jabłek - zdecydowanie kwaśnych 3 jajka 6 łyżek cukru 100 ml maślanki 2 łyżki mąki nasionka z 1 laski wanilii

zadanie-gotowanie
Mazurek orzechowo kajmakowy 139

Święta tuż tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm

Kuchenne Wariacje