śnieg, deszcz dzwoni o parapet, czy też macie okazję wystawić twarz do słońca pomimo mroźnego wiatru, to śmietankowa tarta z rabarbarem i migdałami przywoła smakiem tę najprawdziwszą, ukochaną Wiosnę :) Kruche ciasto, lekkie, jak chmurka śmietankowe wypełnienie, pachnący, soczysty z charakterystyczną dla siebie kwaśnością rabarbar i garstka chrupiących migdałów. To wszystko tworzy harmonijną całość składającą się na jedną z wiosennych przyjemności
Kuchnia w Słońcu Skąpanajeszcze ogrodowe maliny to dlaczego nie stworzyć mistrzostwo świata! A tak się składało ,że jagody wprost z lasu nazbierane a maliny z ogrodu :) Składniki (blaszka 36 x 26 ) Ciasto kruche 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 230 g masła 5 żółtek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżek(...)malin Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki ,a większą do lodówki na 30 minut. Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu
W Moim Magicznym Domumoja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru(...)ziemniaczanej laska wanilii +barwniki spożywcze Wierzch: 400 ml śmietanki 36% 1/4 kostki masła pół szklanki cukru pudru galaretka truskawkowa +posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki
sama złodyczwymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto: 150 g masła 250 g mąki krupczatki 60 g cukru 3 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Masa kajmakowa: 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 1/2 kostki masła
Kulinarne przygody Gatityjabłuszek do kuchni, by w kilka chwil wypełnić je chrupiącymi migdałami i kremowym kajmakiem, który wyśmienicie komponuje się z tymi jesiennymi owocami. Ułożyłam nadziane jabłuszka w wysokim naczyniu wyłożonym kruchym ciastem, oprószyłam aromatycznym cynamonem, żeby jeszcze bardziej rozświetlić smaki i przykryłam ciastową kołderką nakrapianą kryształkami cukru. Tak powstały nadziewane jabłka w cieście pełne troskliwego ciepła jesieni. To przytulność w każdym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)jogurtowych: 200 ml jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) 2-3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny 6 truskawek przekrojonych na 4 części Składniki na wypełnienie do 24 kruchych kwiatków czekoladowych : ½ słoiczka marmolady np. brzoskwiniowej 1 duża łyżka kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Trzeci talerzjajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez
Gotowanie i blogowanieprzerabiam go w domu na różne sposoby. Zdecydowanie najbardziej lubię go w ciastach lub lodach. Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto rabarbarowe z bezą w roli głównej. Kruchy spód z nutką kokosa, kwaskowy rabarbar i słodka puszysta beza - obok tego ciacha nie można przejść obojętnie ! Zapraszam. Na blogu znajdziecie(...)rabarbarem w roli głównej: Ciasto kokosowe z rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą
Kulinarne przygody Gatitypotrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę (34x23cm) z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18 minut. W międzyczasie oczyścić rabarbar i truskawki. Pokroić rabarbar na paseczki(...)płynnym masłem, aż powstaną grudki kruszonki. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pagórki zrobią się "miękkie" dodajemy powoli cukier. Kiedy jajka będą błyszczące i gęste dodajemy mąkę. Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę z owoców i delikatnie wykładamy białkową pianę, posypując ja kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Studzimy. Smacznego
ChilliJemypopołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami to pomysł na deser, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka (na niedużą blaszkę(...)wykorzystałam formę do tarty o średnicy 23 cm. W nieco większej tarta będzie niższa. Do składników na krem z mascarpone możesz dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny lub limonki. Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami, także listkami świeżej mięty. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, następnie szybko
Zasmakuj Kuchnikremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta(...)pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona
La grande e la piccola cuocaTarta skrywa cztery sery, aromat czosnku niedźwiedziego i słodycz dwóch rodzajów pomidorów - pyszna, lekka, w sam raz na zakończenia lata. Składniki na 4 os Czas przygotowania: 90 min Kruche ciasto szklanka mąki pszennej szczypta soli 70 g zimnego masła 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) 1 łyżka zimnej wody Farsz 150 g koziego twarożku 100 g startego sera gouda
Słodki Kompromismielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego
Kulinarne przygody GatityProsty makowiec z kruchą kratką Są ciasta(...)których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości. Pyszny, prosty do przygotowania. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową. Kilka kroków i można się cieszyć domowym wypiekiem, który w smaku przypomina słodkości babci. Ach… moja babcia umiała robić tak pyszne ciasta
Słodkie okruszki