jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć z dżemu i miękną. Nic nie szkodzi - nadal smakują wybornie. Spróbujecie? Ciasteczka migdałowe z marcepanem Składniki: (na około 50 sztuk(...)marcepanu plastycznego niebieski barwnik spożywczy w paście Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka i serduszka, lub inne
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane 5 pomidorków suszonych w oleju 150 g świeżego szpinaku 1 papryka 1 cebula(...)papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy do foremek na muffinki. Między czasie przygotowujemy mięso. Na rozgrzany olej wrzucam mięso, smażę,dodaję przyprawy,koncentrat,czosnek przeciśnięty przez
Gotowanie Patkipięknym zapachu w niedzielne popołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego. To jeszcze mi drożdżowe zostało . Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki(...)śliwkowych) 30 deko truskawek Przygotowanie: 1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy
Mama z miastaSkładniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 200 g masła 4 żółtka 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 250 ml) Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek i jednoczesne
W Moim Magicznym DomuCzekoladowy obłęd. przepis na cztery - pięć porcji NA KULE Z KRUCHEGO CIASTA 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 żółtko - które zostanie z bezy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki suszonej żurawiny Z miękkiego masła , mąki , cukru , żółtka , jogurtu i proszku do pieczenia zarabiamy jednolitą masę pod koniec dodajemy(...)najpierw część przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi
na gaziewyciąganym dnem wybór był dość prosty. Tarta z malinami i kremem z białej czekolady wbrew oczekiwaniom nie przytłacza słodyczą. Lekko kwaśne maliny idealnie współgrają z czekoladowym kremem. Osoby nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej z wersji tarta smakuje równie
PatiGotujeŚwięta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości. Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go
Moje Małe Czarowaniełyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Moje Pyszne Siódme NieboBruno ma w nosie mojego bloga i nie chce żebym znikała w kuchni na zbyt długo. Dlatego czasem wesprę się jakimś gotowcem, ale dla chcących mój przepis na idealne kruche ciasto do słodkich wypieków:1 szklanka mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru1/4 kostki masła1 łyżka śmietanyWystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.A
Z butelką mleczka w tlepróbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore
Ratunku obiadzagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną(...)bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić okiem
Wypisz Wymalujpuszce . Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki kokosowej daje bowiem typowo(...)Keto tarta cytrynowa to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami Święta Wielkanocne. Jest pyszna i pięknie się prezentuje. A w dodatku może uchodzić za mazurek- w końcu to kruche ciasto z kremowym nadzieniem! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Europejska , Keto , Paleo , Wege Keyword tarta Porcje 12 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki
Modern Cave Girlpomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego 120 g zimnego masła 5 jajek 2-3 łyżki śmietany(...)cukrem waniliowym. Do suchych składników dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do mąki z masłem. Białka w misce wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby dodając śmietanę. W formie wyłożonej papierem do pieczenia rozwałkować szklanką 2/3 ciasta, formując wokół ranty wysokie na ok. centymetr. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzietakie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Resztę ciasta owinąć
Ala piecze i gotujecukrułodyga rabarbaruSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut(...)dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemności