się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego(...)grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić
moj przepis namusem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam(...)nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego
moj przepis namusem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam(...)nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego
moj przepis naSezon na rabarbar w pełni, a to ciasto w smaku jest rewelacyjne. Kwaskowy smak rabarbaru przepleciony ze słodyczą kruchego ciasta i kruszonki oraz śmietankowej pianki. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba na ciasto: 1 kg rabarbaru, 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 250 g zimnego masła lub margaryny, 5 żółtek, 5 pełnych
Bułka z Chlebemklasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%, samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko. Kruche ciasto 170 g maki 100 g mielonych orzechów 50 cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko Dodatkowo 2 garście suszonych moreli 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki dużemu
Słodki Kompromisstaram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko3 duże garści czereśniżółtko do wysmarowania ciasta2 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy
Słodkie Przyjemnościmasa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy opakowanie cukru waniliowego 1 jajko dodatkowo: 500 g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Składniki na masę serową zmiksować. Blaszkę wyłożyć ciastem, następnie wylać masę serową. Umyć truskawki
Ania i Marcin gotujązastanawiać, co by teraz z nimi zrobić...I wtedy, zupełnie przypadkowo, na blogu Vegazone znalazłam przepis na tartę. Niezbyt skomplikowaną, choć troszkę czasochłonną. Łączy w sobie mocno kakaowy, przyjemnie kruchy spód, delikatną masę serową o wyraźnym smaku chałwy i kwaskowaty, owocowy wierzch. Wygląda bajecznie, a smakuje wybornie. Wszystkie smaki doskonale się ze sobą łączą i pasują do siebie idealnie.Poczyniłam(...)mąki ziemniaczanej4 łyżki ciemnego brązowego cukru2 łyżki soku z cytrynyMąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając wystające
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepychanki jesieni i zimy odbijają się na naszych kulinarnych poczynaniach. Ciasto musi być! Nie ma wyjścia, gdy rodzina w 99,9% składa się z łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą(...)budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc ONA: jabłkowo-pigwowa szarlotka z budyniem na korzennym, bezglutenowym, kruchym cieście. Wyszło bosko. Tak więc dylemat rozstrzygnięty, wszyscy zadowoleni, wszyscy szczęśliwi i najedzeni (tylko piekarnik biedny... że on z nami wytrzymuje). CIASTO:/Kruche, bezglutenowe, razowe, korzenne...- 2 szklanki mąki bezglutenowej
Wypisz WymalujZapodziały mi się kiedyś zdjęcia tej tarty, ale w końcu je odnalazłem, więc wstawiam dla Was ten przepis. Tarta wyszła przepyszna. Połączenie jasnego, kruchego ciasta wraz ze słodką masą karmelową z orzechami i ganache czekoladowym to jedno z lepszych połączeń według mnie. Tarta karmelowa z orzechami laskowymi i czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikNiezwykle pyszna i krucha tarta rustykalna z owocami, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ten przepis nie wymaga użycia formy. Możesz dodać do tarty dowolne owoce, nawet te mrożone lub z puszki. Tarta rustykalna zachwyca prostotą, szybkością przygotowania i smakiem. Zapraszam po sprawdzony przepis na kruche ciasto. Tarta rustykalna z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej
Zasmakuj Kuchnirazem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj, magia – ciasto rośnie bez problemu i jeszcze cudna beza. Na śliwkę też mam sposób. Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween
Pink EnvelopeSkładniki: ciasto kruche na około 35 babeczek: 25o g mąki (u mnie pół na pół pszenna i krupczatka) 2 żółtka 150 g margaryny 1 płaska łyżeczka soli wypełnienie: 400 g … Czytaj dalej Kruche babeczki z serkiem i łososiem
czarrna od kuchniDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla
Moje Małe Czarowanieautentyczną radość. Samodzielne komponowanie dodatków i wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe(...)roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych gustach, postawmy na sprawdzoną klasyczną szarlotkę. Szarlotka na kruchym cieście jest nie tylko pyszna, ale również bardzo łatwa i niekłopotliwa w przygotowaniu. Spód z kruchego, maślanego ciasta, na nim gruba warstwa pachnącego wanilią i cynamonem musu jabłkowego, na górze kruszonka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia