Jest bardzo wiele wersji tego ciasta – deseru. Na biszkopcie, cieście kruchym, półkruchym, na herbatnikach, z owocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy pokrojony rabarbar, uprzednio wylewając zbierającą się na dnie naczynia wodę. Całość przekładamy na ciasto kruche. Tartę wstępnie podpiekamy – około 20 minut w temp. 180 stopni. W połowie czasu pieczenia rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier
Smaki Na TalerzuKruche ciasto bez dodatku masła i jajek. Proste i szybkie, jest idealne na sytuacje last minut, dla zapracowanych nie mających czasu na długie pieczenie, oraz dla nie mogących jeść jaj, bądź dla vegan, wegetarian- nie posiada bowiem tłuszczy zwierzęcych. Spód jest kruchy opatulony cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka
KreatywnePinypojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia(...)się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną
Słodki Kompromisbardzo popularne ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z tym, że w moim domu nie dodawało się do niego orzechów, a tu one występują i muszę przyznać, że ciasto na tym bardzo zyskuje :). Nie nazwałam go Pleśniakiem z tego względu, że tu, gdzie obecnie mieszkam pod tą nazwą chyba nigdzie nie występuje, a przepis pochodzi właśnie od tutejszej gospodyni. Bardzo(...)roboty dżem wiśniowy ) Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy sypkie składniki i masło zaczną się ze sobą łączyć dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze
Opowieści z piekarnikaSkładniki na ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1/2 paczki margaryny 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 10 dużych jaj 25 dkg masła 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka słodkiej śmietany(...)przekręcić przez maszynkę dodać do zmiksowanej masy i dalej miksować. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją łyżką ze zmiksowaną masą serową. Sposób przygotowania ciasta: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem, zagnieść ciasto, wyłożyć nim blachę. Całą powierzchnię ciasta posmarować powidłami, ułożyć cząstki brzoskwiń, wylać masę serową
Przepisy kulinarne babci AntoninyKrucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna lub zielona
Szalona Kuchnia EwelinyKruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy! Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce
LatosiowydomKruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany , waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu
Via GustoPołączenie delikatnego kruchego ciasta, piany z białek oraz kwaśnego dżemu. Jeśli wolicie nieco niższą pianę, dodajcie 8 białek i nieco mniej cukru. Składniki: 200 g masła 5 żółtek 10 białek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 400 g dżemu z kwaśnych owoców (np. z czarnej porzeczki) Zimne masło zagnieść
Bulliodelikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego 2,5 łyżeczki żelatyny
Szalona Kuchnia Ewelinyczyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)mleka np. migdałowego. 3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie, nie za grube. Ciasto jest kruche, wiec ostrożnie nawijamy go na wałek i przekładamy do wyłożonej formy na ciasto. Warto formę delikatnie posmarować
Lajtkraft food intoleranceMańka”, bo to właśnie dla taty piekę takie ciasta, bo jak to on określa „normalne ma być, a nie jakieś wynalazki”. Wykorzystałam resztę agrestu, i upiekłam kruche ciasto, tyle tylko, że nie męczyłam się z jego wałkowaniem, a jest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód(...)przykryj owoce. Piecz przez około godziny w temp. 180 C na środowej półce piekarnika. Ciasto po upieczeniu wystudź, wtedy bez problemu wyciągniesz je z formy. Smacznego! Artykuł Kruche, sypane ciasto z sezonowymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmigdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła 2 jajka 2 płaskie łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinylubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta
Marta Gotuje