Tradycyjna Szarlotka na Półkruchym Cieście – Zimą uwielbiam jeść szarlotki :). Tak cudownie pachną cynamonem, kruchym, maślanym ciastem i jabłkami. Idealne ciasto na chandrę, z pyszną herbatą lub kawą. Tym razem moja szarlotka jest na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Ciasto udało się idealnie, jest miękkie, kruche i wspaniale smakuje z masą jabłkową. Mam nadzieję, że szarlotka będzie Wam smakowała
Mała Cukierenkazarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMaślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami D elikatna i aromatyczna tarta z ciasta kruchego z dodatkiem pierników wypełniona przepysznym nadzieniem z jabłek i porzeczek. Słodko-kwaśna, pachnąca przyprawami korzennymi- idealna na świąteczny stół. Zamiast porzeczek można użyć żurawiny. Składniki na formę o średnicy 25 cm 230 gramów mąki pszennej 70 gramów pierników Katarzynek, zmielonych na proszek 100 gramów drobnego(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce 30-60 minut. Do miski wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać
olalacookingPogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru(...)łyżki ciasta na kruszonkę, a resztę wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie
Rozpustne gotowanieszkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu
słodki bratekProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego
Malinowa KawiarenkaPopularna, krucha szarlotka z kolorowym nadzieniem, z dodatkiem brzoskwiń i malin. Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 375 g margaryny 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany Nadzienie: 1 kg jabłek 4 duże, dojrzałe brzoskwinie kilkanaście malin 6 białek(...)szklanka cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Jabłka i brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę, wymieszać. Formę (25x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć
Praktyczna pllodówki na ok. 30 minut, aby całość stężała. Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Artykuł Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiNajczęściej jednak przeglądam Pinterest, kategoria wiadoma: żywność i napoje. Tak właśnie pewnego wieczoru trafiłam na te małe serniczki na włoskim blogu . Zachwyciły mnie najpierw na zdjęciach. Czułam zapach kruchego ciasta w połączeniu z delikatną serową masą. Musiałam je mieć! Do tego ta nazwa: Piccole cassate al forno con crema di ricotta, monoporzione :) No cudo, włoskie cudo! Zrobiłam listę zakupów(...)doczytałam to po fakcie :) Google tak mi przetłumaczyło przepis z włoskiego, że w sumie to powinnam się cieszyć, że wyszło mi cokolwiek. Ciasteczka mają jeden minus - upieczone ciasto jest dość mocno kruche. To nie babeczka, którą bierze się do ręki i je gryz za gryzem. Te maleństwa ciężko jeść, trzymając je w ręce, ale też ciężko kroić je widelczykiem
bistro mamastole. Płatki owsiane w tym cieście wchłaniają nadmiar soku i dlatego ciasto jest przepyszne, wilgotne z chrupiącą posypką, typowo letnie. Z innymi owocami też będzie znakomite np. wiśniami. Kruche ciasto owsiane z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecałą pewnością to ciasto do dietetycznych nie należy. Jest przepyszne, wspaniałe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Ale cóż - od czasu do czasu każdemu się należy :) Smacznego! CIASTO KRUCHE: Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę dodajemy(...)kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy
psgotujemyOstatnią naszą propozycją podczas „kruchego tygodnia” jest pewnie wielu z Was znana Pani Walewska (Pychotka). Standardowo robimy ją w prostokątnej formie – takiej
Kuchenne Wariacjemogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem(...)Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle
Mia Cucina SofietaPrzepis na to ciasto znalazłam kiedyś dawno temu w sieci i bardzo nam posmakowało dlatego też robię je dość często. Jest kruche niezbyt słodkie, świeżości nadaje lekko kwaskowy dżem i ta warstwa orzechów na wierzchu sprawia, że jest po prostu pyszne i wcale nie takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Dodatkowo ma jedną ważną zaletę, można je spokojnie(...)szklanki mąki 5 żółtek 0,5 szklanki śmietany 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, a następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.) Jak widać na zdjęciach
Cynamonowe szczęścieCiasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka
RAROSSA