Dawno już nie było "porządnego" ciasta;) Dlatego dzisiaj mam dla Was ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z miłości do słodkościpiec 50 minut. Ciasto jest dobrze upieczone gdy po lekkim naduszeniu powierzchni ciasta – ciasto będzie sprężyste . Smacznego Sos toffi – do garnuszka dodać cukier, kremówkę, sól, masło, podgrzewać i mieszać do połączenia składników. Następnie gotować jeszcze około 2-3 minut. Nie gotować zbyt długo, będzie za gęsty i zrobią się krówki a nie sos Przed podaniem serniczka każdy kawałek
Kuchnia Pokoleńciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody Gatityciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani tego zimnego, szaroburego jesiennego popołudnia :-) Aby umilić i osłodzi sobie te zimne i bure dni przychodzę do Was z przepisem na malutkie słodkości. Któż
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupierwszych wpisów na blogu. Przepis od koleżanki, która przyniosła to ciasto na urodziny do pracy, a druga powiedziała: "chyba nie rozpuścił się cukier...". A to wcale nie był cukier, tylko sucharki! Sucharki z nutellą! Mniam! 6. Szyszki Relikt przeszłości, kto nie pamięta szyszek z ryżu i krówek? Dobre na przyjęcie dla dzieci i na świąteczne jarmarki w szkole :) Zaczynamy
bistro mamaPrzepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40
Czerwona Porzeczkawiele więcej. Moje maluchy uwielbiają Boże Krówki , a i ja nie umiem przejść obok nich obojętnie Składniki: 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych) 1 szklanka masła orzechowego z wiórkami kokosowymi* 1 szklanka cukru kokosowego 100 g masła około 100 g gorzkiej czekolady opcjonalnie: chrupiące kuleczki w czekoladzie (dekoracja do ciast) *jeśli takiego nie macie dodajcie
Słodkie okruszkiGofrownicę nagrzewamy, na każdą płytkę wykładamy 1 łyżkę ciasta. Ciasto będzie gęste lecz klejące, takie ma być. Pieczemy aż gofry będą złociste. Polewamy pysznym karmelowym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi. * Dulce de Leche Chimbote to oryginalny, karmelowy krem prosto z Argentyny. Ten przypominający smakiem karmel lub krówkę egzotyczny specjał może być doskonałym dodatkiem do lodów i deserów
Radość kipiąca uśmiechem.Zrobiłam pierwszy raz ciasto snickers bez pieczenia, ciasto zachwyciło wszystkich moich gości, poprostu rewelacja. Przepis zaczerpnięty z bloga zjem to ! Snickers na herbatnikach Składniki : Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g masła Dodatkowo herbatniki petit beurre(...)kakaowe - 50 szt herbatniki petit beurre maślane - 50 szt orzechy włoskie - 1 szkl masa krówka - 460 g Sposób przygotowania: Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować. Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania
Kuchnia Danusikardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest przepyszne, bardzo puszyste, ma przepiękny zapach, a dzięki połączeniu tych aromatów ciasto ma niebanalny smak. Koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA CIASTO: SKŁADNIKI: - 220g masła lub margaryny - 5 jaj wiejskich - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 ml konfitury śliwkowej lub dyniowo-cynamonowej - 350 g mąki pszennej(...)płaska sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego - 1 łyżka skórki pomarańczowej - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym - 6 cukierków karmelowych (typu krówka) - 2 laski rabarbaru dodatkowo 15 g masła do wysmarowania blaszki- duża tortownica WYKONANIE: - masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem aż mocno zbieleje, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy - żółtka oddziel
SMYKWKUCHNIsól,proszek do pieczenia,cukry i pokrojone na kawałeczki cukierki(krówki).Wymieszać i na środku zrobić dołek.Masło rozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej wypełniając
Anielskie wypiekiCiasto na herbatnikach z masą krówkową słony karmel, masą budyniową, całość przykrywa puszysta bita śmietana z mascarpone. Słodkie bardzo smaczne ciasto bez pieczenia na każdą okazję. Składniki: na blachę 40 x 35 cm herbatniki półtora opakowania, masa krówkowa słony karmel - 1 puszka, 1 litr mleka, 200 g miękkiego masła, 3 budynie słony karmel, opakowanie podłużnych biszkoptów, 330 ml śmietany(...)mascarpone, 1/3 szklanki cukru białego, 4 czubate łyżki cukru pudru Przygotowanie: Dno formy wykładamy herbatnikami, smarujemy je masą krówką i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Proszek budyniowy rozrabiamy w 500 ml mleka, pozostałą część podgrzewamy wraz z cukrem białym. Dodajemy rozrobiony budyń. Podgrzewamy mieszając, aby nie przywarł nam do dna, do czasu aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa
Lena GotujeBomba kaloryczna , ale jaka pyszna. Sernik z dużą ilością waniliowej chałwy w środku i z chałwowo-śmietanową polewą, która ciągnie się jak krówka i oszałamiająco smakuje
Kuchenne zapiski Edytysprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą(...)minut w 160°. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl i zostaw sernik do wystygnięcia. Po jakiś 2 godzinach wyjmij, delikatnie oddziel brzegi sernika od formy np. nożem. Pokryj wierzch ciasta masą krówkową i pozostaw najlepiej do jutra. SMACZNEGO> CMOK
Pasje Jolki