Szybka i prosta wytrawna tarta na kruchym cieście. Idealna na letni obiad, lekką ciepłą kolację, na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wina. Aromatyczna, chrupiąca i kremowa jednocześnie. Cukinie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki – najwygodniej zrobić to na mandolinie. Twaróg wkładamy do miski, rozcieramy go dokładnie widelcem razem z jogurtem lub śmietaną. Cebule i czosnek kroimy w cienkie półplasterki(...)doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Studzimy. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny – malakser, taki jak ten – odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone na 20 minut
Karo in the Kitchenłyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na bok. ciasto z marchwi: Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej . Ciągle ubijając
w mojej kuchniSernik orzechowy o smaku białych Michałków - absolutny hit tegorocznych Świąt Wielkanocnych! Cudowny, kremowy, w sam raz słodki, nie za ciążki, ale też nie kruszący się - po prostu sernik idealny! Najlepszy jaki w życiu jadłam (i nie tylko ja) :) Nie należy ani do najprostszych, ani tym bardziej do najtańszych - ale wierzcie mi, wart jest swojej ceny i każdej poświęconej mu minuty(...)Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam szklanej z silikonowym brzegiem więc nie było to konieczne) i wylepić
Kto ugości moich gości?jabłkiem. Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy przygotowałam na spodzie z ciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo
UgotujmyTo.ploctu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml czerwonego barwnika w płynie Składniki na krem: 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g) 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie - ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm, wyłożyć dno papierem
Garniec Magalieżadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna. SKŁADNIKI: (użyłam blachy 25x35 ale lepsza byłaby troszkę
Kto ugości moich gości?Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość),- 2 budynie malinowe,- cukier wanilinowy,- mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy
Wypisz Wymalujciasto marchewkowe z mąki kokosowej z twarożkiem cynamonowym i rodzynkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~czubata łyżka mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam! :o) ~jajko ~100-150ml mleka sojowego ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~średnia marchewka starta na średnich oczkach tarki (ok. 90g) Wymieszać mąki, dodać proszek i cukier/stevię i ponownie wymieszać. Dodać marchewkę(...)Przełożyć masę do kokilki i piec ok. 30-40 minut w 190*C. Ostudzić i przeciąć na pół. ~100-150 kremowego serka/mielonego twarożku ~cynamon ~cukier/stevia ~20g rodzynków Twarożek wymieszać z cynamonem i dosłodzić do smaku. Posmarować nim jedną połowę ciasta, przykryć drugą połową i posmarować wierzch resztą twarożku. Posypać rodzynkami. Smacznego
breakfast of dreamsżelatyny, przestudzić. 3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę
UgotujmyTo.plczosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło(...)mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. Quiche W między czasie przygotować farsz
SzczyptaSmaQwięc uległam! I oto jest! Jedno z najlepszych ciast , jakie udało mi się samej samiuteńkiej wymyślić! I po raz kolejny potwierdziło się , że najlepsze przepisy przychodzą mi do głowy spontanicznie i przez przypadek! Monte – te serki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ). Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą , który swego czasu mocno reklamowany był(...)dokładnie mieszamy na gładką, kremową masę. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Na spód tortownicy kładziemy biszkopt, pokrywamy częścią masy, przykrywamy kolejnym biszkoptem, dociskamy i tak do wykończenia składników. Całość dokładnie wkoło smarujemy masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc! ). Smacznego! A jeśli macie ochotę na inne czekoladowe ciasta zajrzyjcie też
Ostra na SłodkoZapraszam na"30 minut z Apetiną”! Kremowo-truskawkowe tarteletki, niczym obłok przyjemności! ;-)) SKŁADNIKI: NA MASĘ: - 1 serek Arla Apetina- kremowy Naturalny - około 15 truskawek - 2 białka -6 łyżek śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru NA CIASTO: - 150 g mąki - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany - 75 g masła - płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: - Ciasto zagnieść szybkim ruchem ręki
SMYKWKUCHNIcoś oryginalnego i pysznego, to polecam ten przepis!!! Składniki na ptysie z twarogiem i kurczakiem około 20-24 sztuki CIASTO PARZONE: 125 ml wody 63 g margaryny 0,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka NADZIENIE: 300 g kremowego twarożku 2 łyżki twarożku ze szczypiorkiem lub 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku 1 pojedynczy filet z kurczaka (doprawiony i usmażony(...)energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy drugie i znów miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy nieduże
Rozpustne gotowaniebyło, że nie przepuszczę okazji, by go spróbować!). Smak Chocolate Brownie – czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść(...)minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. CAŁOŚĆ: Wystudzone bezowe gniazdka napełniamy lodami i obficie oblewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonym popcornem. A na czekoladowe ptysie wypełnione po brzegi kremowymi lodami i sosem lemon curd , który fantastycznie przełamuje smak lodów. to też byście się skusili? ;) Niebo w gębie
Ostra na Słodko