Tarta grzechu warta ;) Bez pieczenia, kawowa, bardzo kremowa i delikatna. Doskonale smakuje podana z angielskim porterem, te smaki wspaniale się uzupełniają. Przysłowiową kropką nad i, są tutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo! Składniki na spód: 140 g ciasteczek owsianych 70 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy o średnicy
Domowa cukiernia Ewycukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem . Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem . Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika. Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :) Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych(...)chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Smakuje zdrowoSERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE Kremowy sernik na wilgotnym kakaowym spodzie, z karmelizowanym rabarbarem - delikatny, aksamitny, mazisty, idealnie słodki z kwaskową nutą oraz przepyszną kakaową kruszonką. Szybciutki do przygotowania: zarówno składniki na ciasto jak i na masę serową wymagają tylko krótkiego zmiksowania. Ot, cała filozofia! Do tego soczysty rabarbar delikatnie skarmelizowany w odrobinie masła
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy wędliną pokrojoną w paseczki(...)ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii" (Opis ze strony: Ziarenkowo)Dokładny opis tej i innych mieszanek możecie znaleźć tutaj: kliknij.Sklep w którym są dostępne to Ziarenkowo: www.ziarenkowo.com Jak wychodzi:- ciasto tradycyjne - delikatne a zarazem chrupiące. Utrzymuje z łatwością obfitość dodatków jakimi je potraktowałyśmy. W smaku jest na prawdę cudowne.- ciasto owsiane - ten smak jest bardzo charakterystyczny. Szczerze powiedziawszy nam osobiście
Wypisz WymalujPrzepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów, jakim jest "Kwestia Smaku" . Zaintrygowała mnie nazwa tego ciasta gdyż jestem wielką zwolenniczką "Raffaellek":) Sernik okazał się pyszny, kremowy i wilgotny (nie lubię zbyt wypieczonych serników). Jednym bardzo smakował spód sernika, innym ser, a jeszcze inni zachwycali się pianką kokosową. Warto wypróbować ten przepis, polecam. Składniki na formę o wymiarach 25x35(...)dodać wiórki kokosowe i delikatnie wszystko razem wymieszać. Sernik wysunąć z piekarnika (będzie miękki i falujący), na wierzch wyłożyć bezę kokosową i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki (bez przykrycia) na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Uwagi: Jeżeli uznasz, że po 30 minutach beza kokosowa
In my kitchensłono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem
Fabryka pomysłówPyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki(...)cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, owijamy
My Culinary ArtTak sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem. Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek nie należy
Krakowskie smaki Aniłyżki mleka Solony karmel: 250 g cukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami(...)spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik. Jeśli
Wielki apetytWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujepaski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie. Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie
Moniki Smakołykiwymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. 2. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Następnie do żółtek dodać mąkę, rozczyn, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto (robotem kuchennym wyrabiałam przez koło 6-7 minut). 3. Roztopić masło i stopniowo dodawać je do ciasta, wgnieść je w ciasto. Gotowe ciasto odstawić
Mała CukierenkaPyszna, chrupiąca tarta na cieście francuskim (na które prosty przepis znajdziecie tutaj klik ) wypełniona nadzieniem z fasolki szparagowej i kremowej śmietany. Rewelacyjna! Upiekłam ją na wczesną kolację z myślą, że zostanie coś na dzisiaj, ale okazała się tak smaczna, że nie zostało nawet okruszka. Polecam!!! Składniki na tartę na cieście francuskim z fasolką szparagową: 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasto
Rozpustne gotowanie