mnie pół na pół owsiana i orkiszowa), łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 duże jajka, w sumie około 50g bakalii (ja dałam wiórki kokosowe niesiarkowane, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie). Sposób przygotowania Najpierw banany rozgniatamy widelcem, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie w jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli(...)jajecznej stopniowo i na zmianę suche składniki oraz rozgniecione banany. Na koniec dorzucamy także startą marchewkę i bakalie. Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego
Natka Pietruszkidodajemy płatki owsiane i wybrane dodatki (orzechy wcześniej podprażamy na suchej patelni, można je drobno posiekać lub zmielić, ale nie za mocno). Miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia. Ciasto schładzamy przez około 0,5 h w lodówce. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez(...)wyjęciu studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki. Smacznego Inne pomysły… Nie zapomnijcie też o prostych trufelkach. Wystarczy zmiksować namoczone wcześniej daktyle ze zmielonymi orzechami brazylijskimi i wiórkami kokosowymi. Z masy uformować małe kuleczki, schłodzić w lodówce i gotowe Trufelki można też obtoczyć dodatkowo w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych. Zdrowo, szybko i pysznie Napiszcie jakie są Wasze ulubione
Słodkie okruszkiUwielbiam kasze na słodko, podawane z owocami i ulubionymi dodatkami. Są idealne na syte śniadanie i jak dla mnie, dzięki owocom albo dodatkowi masła orzechowego nie
Flymetothespoonjabłko z gruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze(...)nawet płatki błyskawiczne, np. owsiane lub jaglane. W zależności od rodzaju otrębów/płatków placki mogą nadawać się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Do smażenia użyłam oleju kokosowego
Di gotujechia, posiekane suszone morele, daktyle, chipsy z kokosa, jednym słowem taka moja domowa gotowa mieszanka na owsiankę, i z niej zawsze robię takie ciasteczka) - 200 g masła (zamiennie olej kokosowy ale to już nie te same ciastka, z prawdziwym masłem są najlepsze!) - 3 bardzo dojrzałe banany ( u mnie dość duże) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 tabliczka gorzkiej czekolady mocno(...)masz, użyj mąki pszennej; mąki dodajemy te 50 gram mniej lub więcej, każdy banan waży troszkę inaczej, więc te dwie łyżki mąki może się okazać, że trzeba dodać więcej, ciasto powinno być zwarte) - 4 czubate łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/5 łyżeczki kardamonu - 3 jajka Banany rozgnieć widelcem. Masło stop w rondelku dodaj cukier i rozpuść go, dodaj banany
SMYKWKUCHNIdzięki pieczeniu są mniej kaloryczne i można ich zjeść więcej A jakby tego było mało, bez problemu można zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy, a mleko krowie np. na mleko ryżowe. To co, kto się skusi na ekspresowe mini pączki :)? Ekspresowe mini pączki 200 g mąki pszennej 50 g cukru płaska łyżeczka proszku(...)misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Do suchych składników dodaj mleko oraz sok z cytryny. Zagniatać, aż otrzymasz gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i formuj z niego niewielkie kulki, wielkością przypominające mandarynki. Pączki umieść
365 dni dookoła kuchniOstatnim razem zgodziliście się, że maseł orzechowych nigdy za wiele. Dlatego dziś znów Was nimi bombardujemy! 😤 Tym razem nie są to standardowe masełka tylko ciekawe opcje
Candy PandasMożemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy Pandasłyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KOTLETY: Buraki ścieramy na dużych oczkach, połowę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dodajemy jajko, masło orzechowe, cebulę, czosnek oraz przyprawy-miksujemy. Wrzucamy pozostałe buraki i bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy w wiórkach(...)Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy z przyprawami, dodajemy rozczyn, jajko, wodę oraz oliwę-mieszamy,wyrabiamy do uzyskania sprężystego ciasta. Odstawiamy. Po wyrośnięciu wyrabiamy, dzielimy na 3-4 części i formujemy. Układamy na blasze wyłożonej papierem i posmarowanej odrobiną masła, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok.22 min/200C CAŁOŚĆ: Podajemy
Ostra na SłodkoPiaskowe babeczki z borówkami Lekkie i delikatne babeczki piaskowe z borówkami to świetna propozycja do kawy na letni weekend! Przygotowuje się je zaskakująco szybko, ciasto na babeczki piaskowe przygotujesz w misie miksera, potem wystarczy umieścić je w papilotkach i piekarniku! Prawda, że proste?! Borówki dostaniesz dziś praktycznie w każdym warzywniku czy większym sklepie spożywczym, ale jeśli uda Ci się zdobyć(...)babki Piaskowe babeczki z borówkami - przepis: Składniki: (na 12 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka "L" o temp. pokojowej 65 ml płynnego oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100-150 g borówek cukier puder do oprószenia Piaskowe
Moje QulinariaChcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo
Tradycyjna Kuchniamleka roślinnego 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze 1 jabłko Olej Przygotowanie: 1. W dużej misce(...)lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut. 3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą
Bananowe Poleproszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową(...)studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę brzoskwiń i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkokosowe* "bułeczki" z konfiturą miętowe jabłuszko , domową czekowiśnią i kremem czekoladowym~ *z mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~40g mąki kokosowej ~łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego i ostudzonego ~mleko (sojowe) do odpowiedniej konsystencji - trudno mi określić ilość, bo ciagle dolewałam, najlepiej dodać ok. 5 łyżek i jeśli dalej będzie za gęste dodać jeszcze ze 2-3 łyżki. ~6 pastylek stevii(...)dodać pozostałe składniki (oprócz mleka) i ponownie wymieszać. Dodać mleko do odpowiedniej konsystencji. Przygotować foremki (użyłam ceramicznej formy na muffiny którą wyłożyłam papierem dp. - takiej ) i przełożyć do nich ciasto. Piec bułeczki ok. 20-25 minut
breakfast of dreamsmase i wklepac w dno dociskajac grzbietem lyzki.Odstawic do lodowki do stezenianastawic piekarnik na 180°Cser wymieszac przy pomocy miksera z mlekiem kokosowym.Uzyc calej zawartosci puszki tzn.gestej smietanki kokosowej razem z woda kokosowa.Dodac cukier,przesiany przez sitko budyn i dodatkowo 1 lyzke maki ziemniaczanej.Do gladkiej masy wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikowrozpuscic 50 g masla(...)zagotowac.Wrzucic pestki slonecznika i mase wystudzicmase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut,do przyrumienienia masy smietanowo-slonecznikowej.Boki sernika beda sciete,natomiast sam srodek pozostanie drzacypoczatkowo studzic w uchylonym piekarnku,nastepnie wyjac z piekarnika na kratke kuchenna.Ciasto wystudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się za kolejnymi. A mój mąż byle czego nie zje tym bardziej w ilości hurtowej. Tak więc następnym razem postaram się opracować przepis jeszcze zdrowszy, z cukrem brązowym lub kokosowym i dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Tak czy siak, przepis na muffinki orkiszowe jest naprawdę bardzo prosty. Jeśli się uprzemy, nie musimy używać miksera, a jedynie suche produkty wymieszać z suchymi(...)dowolnych owoców Wykonanie Suche składniki mieszamy w jednej misce razem. W drugiej misce mieszamy składniki mokre Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy chwilkę lub mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzchu układamy owoce. Muffinki pieczemy w 180 stopniach do zezłocenia, sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekły. Podajemy solo lub z cukrem pudrem. Artykuł Orkiszowe muffinki
Mieszam w GarnkuLubicie batoniki twarogowe? My może nie jemy ich zbyt często ale jest to nasz smak z dzieciństwa. Od jakiegoś czasu w Lidlu dostępne są nowe batoniki
Candy PandasCzas czytania: 2 min Wczoraj był dzień z tych, kiedy to bardzo mam ochotę na coś słodkiego, ale na stanie w kuchni i pichcenie, to już
SprawdzonaKuchnia.plPikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiZapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady albo własnie
Niezły Młynekskładnikami, do przygotowania placuszków potrzebne też będą: Patelnia z nieprzywierającą powłoką, większa i mniejsza miska, łyżka oraz sitko. Do smażenia placuszków użyj oleju rzepakowego, oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Z podanych składników wychodzi od 8 – 10 niewielkich placków. Przygotowanie placuszków z serkiem wiejskim rozpocznij od wymieszania w miseczce przesianej mąki, proszku do pieczenia i małej szczypty soli. Odstaw(...)suchą mieszankę oraz cukier z wanilią. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi granulkami twarogu. Bardzo ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na placki z serkiem odstawić na ok. 10 minut. Ten zabieg pozwoli składnikom odpowiednio się nawodnić, rozluźnić gluten oraz aktywować środki spulchniające. W rezultacie gładsze, bardziej spójne, a same placuszki
Kuchnia Na Wypasieciasteczka stały się wyjątkowo delikatne. Ich dużą zaletą jest również fakt, że długo pozostają świeże. Przepis, który Wam tutaj przedstawiam to wersja bazowa. Możecie dodać do nich np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę lub orzechy. Dostosujcie je do swoich upodobań Przepis na te ciasteczka powstał z inspiracji włoskimi biscotti al mascarpone Szybkie ciasteczka z mascarpone przepis na 20 ciasteczek(...)soli Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie do suchych składników dodaj jajka oraz mascarpone. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj
365 dni dookoła kuchnimąki pszennej (typ od 450 do 550) 120 g cukru kryształ 250 ml kefiru (około 275 g) - 1 szklanka 60 ml oleju (użyłam rzepakowego) 30 g wiórków kokosowych 1 jajko (rozmiar L) 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 1 łyżeczka sody (około 5 g) około 50 g kropelek czekoladowych lub rodzynek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Muffiny(...)dodaję jajko i je roztrzepuję. Następnie dodaję olej i mieszam. Dodaję sodę, cukier waniliowy, wiórka i mieszam. Następnie dodaję mąkę i mieszam łopatką, tak aby mąka połączyła się z ciastem i nie było grudek. Na koniec dodaję około połowy kropelek czekoladowych, mieszam, ciasto jest gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie muffinek: Foremki smaruję olejem, nakładam po około 2 łyżki ciasta
Uwaga Babcia Gotujeszczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka puree z dyni (200g) ½ szklanki mleka ½ szklanki oleju kokosowego ( 80ml) 1średnie jajko Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju kokosowego szczypta cynamonu Czekoladę rozpuszczamy np. w kuchence mikrofalowej, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz dla smaku cynamon, mieszamy , przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli(...)mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut do suchego patyczka gotowe i przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy
Słodkie zapomnieniełyżki budyniu waniliowego szczypta soli esencja waniliowa 1. Masło roztapiamy z mlekiem i większą połową cukru z 3/4 szklanki (resztę cukru zostawiamy do białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze(...)mieszamy całość delikatnie szpatułką/łyżką, a następnie dodajemy podprażone płatki owsiane i ewentualnie esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy. 5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, formując łyżką płaskie ciasteczka wielkości 5-6 cm (wysokość surowych ciasteczek to niecały 1 cm ) Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. (jeśli ciasteczka mają być dla mniejszych dzieci
Gotowanie...to proste !przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego piernikowego (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 jajko Przygotowanie: Płatki(...)przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką
Zdrowie na języku :Perytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-) Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego przepisu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 2 opakowania po 200 gram śmietanki 36% erytrytol do dosłodzenia (najlepiej zmielony) Dodatkowo: mocna kawa do nasączenia(...)koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie razem
Marta próbujezostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 jajka 100 g rodzynek POLEWA: 250 g trzcinowego cukru 125 ml mleka 1 łyżka soku z limonki 1 kieliszek spirytusu(...)miejsce, aby zaczyn ruszył na ok. 10 min. Olej rozpuszczamy i odstawiamy.. Dodajmy do niego pustą laskę wanilii, w tłuszczu rozpuści się cały aromat, który później przeniesiemy do ciasta. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy resztę mąki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 min, aby ciasto nieco urosło. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę
Kuchnia od dwojgarazem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki(...)pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka
Wypieki Renepikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić i wyrobić z jajkiem. Następnie(...)twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy do wody. Kluseczki powinny lekko mrugać, to im pozwoli zachować ładny kształt, Gotujemy około pięć minut od momentu wypłynięcia
Dieta moja pasjaprawej stronie! SKŁADNIKI NA DIETETYCZNE CIASTECZKA GRYCZANE: - 250 g płatków gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego - 60 -70 ml ciepłego mleka - 3 schłodzone żółtka - 1 białko - stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu) - 3 łyżki rodzynek - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao(...)minut. Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka). Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia. Czas pieczenia: 25- 30 minut. temp.:170 stopni
SMYKWKUCHNIłyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie: Płatki migdałowe lekko łamiemy. Na dobrą rozgrzaną patelnię (mały płomień) wsypujemy płatki owsiane, żurawinę, wiórki kokosowe, połamane płatki migdałowe. Do wszystkich składników dodajemy miód i wszystko mieszamy, aby miód pokrył wszystkie składniki. Naszą granolę podpiekamy do czasu, aż płatki zaczną się ładnie rumienić. Granolę podajemy(...)górskie ekstra z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkiCiasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego(...)kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem. Keksówkę
CzarnawisienkaSKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne(...)Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z ryżu. Nakładaj mieszankę łyżką
ClauditteMissCookingproszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy(...)studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę ananasa i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach