PĄCZKI Z POWIDŁAMI CIOTKI BRONKI 284melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub dżem. Dokładnie skleić i odłożyć(...)ponownego wyrastania. Powinny postać jeszcze około 0,5h, w celu napuszenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(ok.180 stopni C) po kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak oliwa lub smalec). Ewentualnie smażyć na Plancie. Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne
Smaczne Zdrowe
Sernik zielone jabłuszko 665gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik: 1 kg zmielonego twarogu(...)galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary formy 37 cm x 24 cm Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia
PatiGotuje
TORT TIRAMISU 202kawa (6 łyżek) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo : gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika. kakao do posypania. Polewa: Grorzka czekolada (50 g) Olej kokosowy (1 łyżeczka) Potrzebne gadżety: mikser szpatułka tortownica lub rant o średnicy 24 cm WYKONANIE: 1.) Biszkopt: Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka(...)szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do ranta lub wysokiej tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Tortownicy niczym nie smarujemy. Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie sie wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką
RITA food channel
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 345pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie. Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)się dopiero po ubiciu białek z cukrem. Dzięki temu zabiegowi beza będzie krucha na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku. 6. Dodatki. Do bezy można dodać wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały, kakao. Ważne by dodać je na samym końcu i wmieszać je do masy delikatnie przy pomocy łyżki. Gotowe ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy
maniapieczenia
Wielkanocny tort pod motylem 210łyżki śmietany kremówki śmietana: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku(...)przesiewam i dodaję w trzech porcjach do jajek. Mieszam delikatnie drewnianą łyżką od spodu, dodaję kilka kropli barwnika. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę
wesoła kuchnia
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 324prostu dynia, która jest bardzo zdrowa.Składniki:- 500g mąki orkiszowej białej- 1 paczka suchych drożdży- 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego- 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła)- 0,5 szkl mleka (dałam roślinne)- 1 szkl przecieru dyniowego- szczypta soli- skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam)Przecier dyniowy:Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry(...)późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut.Można polukrować : puder trzcinowy
Smaczne Zdrowe
ciastka owsiane z nasionami słonecznika / wiórkami kokosowymi - IRENKI 142Tym razem w końcu coś pysznego do testów! Po ostatnich rozczarowaniach w nasze ręce wpadły nowości w postaci wegańskich eko ciastek bez glutenu firmy Irenki 😊
Candy Pandas
Deser sojowy kokosowy oraz napój sojowy bananowy – Alpro 200Dzień dobry! 😚 Niestety dziś nie uraczymy Was żadnym słodkim przepisem tylko taką właśnie recenzją. Powodem jest zabiegany tydzień i brak czasu na blogowanie i instagram ale
Candy Pandas
Wegański „sernik” proteinowy i proteinowe batony (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański, bez pieczenia) 209Kiedy temperatura nas rozpieszcza (naszym zdaniem za bardzo) sugerujemy nie uruchamiać piekarników 😊 Proponujemy Wam deser bez pieczenia, bez cukru, glutenu, laktozy i wegański a do tego
Candy Pandas
Batony: truskawka i wanilia/ figa i goji z miodem gryczanym/ sport - Baton Warszawski 188Dziś bardzo spóźniona recenzja wreszcie ma swoje 5 minut 😉 Wszystkie trzy batony otrzymałyśmy od Ani i Oli . Bardzo cieszyłyśmy się na ich testy, ponieważ jest nam
Candy Pandas
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 211Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i
W kuchni Karmel-itki
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 377proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego, bez dodatku masła, osolony solą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli kuchennej. 5. Co jadasz najczęściej, gdy Ci się spieszy? U mnie daniem awaryjnym jest albo makaron(...)produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni
Cooking Monster
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 225robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc ciasto co niestety przy precyzyjnych przepisach nie kończy się najlepiej. 5 1736 wejść Szybki obiad bez wysiłku To kolejny przepis z serii obiad, który robi się sam. Minimum przygotowań i wysiłku(...)tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian
Brzuszki Łakomczuszki
Mini ptysie 936podgrzewając na małym ogniu aż powstanie zwarta kluska. Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące przekładamy je do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym(...)kratce i odstawiamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem waniliowym i utrwalaczem do bitej śmietany. Podgrzewamy 3 łyżki Nutelli i 1 łyżkę oleju kokosowego lub masła (dzięki temu polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie). Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką. Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną. Wierzch ptysiów maczamy
Ciastkozercy