warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło im na plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym(...)piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło im na plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym(...)piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNastępnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :) Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką jadalną(...)jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą
Zdrowie na języku :PSernik wegański. Czy w ogóle można powiedzieć, że coś takiego istnieje? Kiedyś bym powiedziała, że nie. Dziś, gdy nie mogę jeść nabiału serniki wegańskie to moja
365 dni dookoła kuchniPrzepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z książki " Słodka kuchnia roślinna ". Ciasteczka są kruche, na bazie pestek dyni i słonecznika. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Bardzo
kruche babeczkiTo ciasto, mimo że zrobione z mrożonych owoców, kojarzy mi się z nadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku
Powiedz dietom nieZaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski. Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na
CzarnawisienkaBAJADERKI 🤤 czyli idealny pomysł na wykorzystanie "spieprzonego" ciasta 😂🍪🍰 W sobotę robiłam spód orzechowy i nie wyszedł. Po prostu - za dużo masła, za mało mąki i wyszła
CzarnawisienkaCo uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je
Dzieje kuchennej Wiewiórybez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle go nie zawiera. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się zwykły biały cukier, jednak jeśli chcecie możecie go zamienić na jakiś inny, ulubiony zamiennik. Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe(...)minut. W misce ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnitemu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka(...)najlepsze roślinne źródło wapnia (100 g zawiera około 1300 mg wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych
Jeść, by żyć w zdrowiuLubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)papierem i piec w 170*C pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. Do miseczki wrzucić połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając powoli rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek rozpuszczonej czekolady odłożyć, resztę szybko zmiksować z bitą śmietaną i wyłożyć na jeden blat kokosowy. Przykryć drugim
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię nie zasłodzić. Mają dużo błonnika, wapń, żelazo, magnez, niektóre witaminy z grupy B i całkiem sporo białka. Można je zrobić na maśle, ja jednak do pieczenia czy smażenia wolę używać oleju kokosowego. Użyłam płatków bezglutenowych, ale oczywiście można użyć zwykłych. Nie dodałam cukru, za to dodałam stewię, by troszkę podkręcić smak. Świeża stewia jest o niebo lepsza(...)listków stewii 2 łyżki oleju kokosowego 150 ml wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 suszonych moreli Przygotowanie: Stewię posiekać, dodać do płatków i zmiksować (miksowanie można pominąć, jeśli użyjesz drobnych płatków Wodę z olejem podgrzać, by olej się stopił, dodać do płatków, dodać proszek Morele posiekać i dodać do całości Zagnieść ciasto (jeśli dodajesz płatków niemikoswanych odczekaj
pyszne zdrowościMój debiut z mleczkiem kokosowym w roli głównej. Tarta bez pieczenia, na gotowych biszkoptach, z masą serową i warstwą puszystej śmietany z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Wystarczy kilka godzin w lodówce, by była idealnie stężona i gotowa do podania. Masa na bazie mleczka kokosowego jest przyjemnie gęsta, kremowa. Obawiałam się, że może wydawać się mdła(...)puszystej śmietanki wsypujemy kawałeczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe groszki. Mieszamy i wykładamy równą warstwą na masę serową. Wierzch ciasta proponuję posypać wiórkami startej gorzkiej lub białej czekolady. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, po dwóch, trzech godzinach można bez obaw kroić i podawać. Jak zauważyliście na fotografiach, spod biszkoptów wypływa czekolada. Nasączone biszkopty polałam ganaszem czekoladowym, który
Kronika PiekarnikaCzy jest ktoś kto nie zna tego deseru z dzieciństwa? Mama zawsze robiła nam takie kostki i polewała syropem owocowym, ależ to było pyszne! Na ciepłe
Wanilia i Kardamon