bloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie(...)mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne, no nie? :) Składniki: ok. 800g jabłek 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3 łyżki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże garście jagód goji Cynamon + 5 łyżeek roztopionego oleju kokosowego Superfood znajdziecie www.sklepagnex.pl :) Dodatkowo: Mąka i olej do obsypania torttownicy Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy
Czarnawisienkamąkę kokosową która wchłonie całą wodę, sól , olej i nasiona chia. Wymieszaj dokładnie, do połączenia się składników. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Zwróć uwagę na to, że ciasto powinno być mokre, sprawia wrażenie jakby się słabo kleiło, ma inną konsystencję od tradycyjnego chleba. Po 20 minutach przełóż ciasto do foremek wyściełanych papierem do pieczenia. Pozostaw
Pasje Jolkiroboty bez dodatku żelfixu. Przepis (zmieniony) stąd . Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki brązowego cukru (lub białego) ½ szklanki gęstego i tłustego mleka kokosowego ½ szklanki gęstszego dżemu domowej roboty (np. jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe(...)dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu). Nie dociskaj ich w ciasto. Piecz ok. 40-50 minut. Wyjmij z piekarnika i dobrze wystudź przed podaniem. Przepis bierze udział
Qlinarnie i Qlinarnieczas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▪ 3 szklanki mąki (u mnie(...)krotnie) ▪ pół kostki masła rozpuszczonego ▪ 1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▪ 50 g wiórków kokosowych ▪ 3 żółtka ▪ 6 białek ▪ 100 g cukru/słodzika ▪ 100 g rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki
zdrowo i aktywnieFrittelle to pyszne, małe, włoskie pączusie, coraz bardziej popularne w Polsce, znane również pod nazwą fritole. Występują w przeróżnych odmianach, z dodatkiem drożdży i bez, same lub z nadzieniem. Ciasto zawiera zwykle aromatyczną skórkę z pomarańczy i cytryny, czasem rodzynki. Wersja, którą prezentuję poniżej jest bardzo przyjazna dla alergików, nie zawiera bowiem glutenu i drożdży, mleko zaś można dodać(...)Miksować gorące ciasto mikserem by nieco przestudziło się. Stopniowo dodawać do masy po jednym jajku cały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 ° C. Ciasto nabierać łyżką
maniapieczeniasól i większość mąki, powiedzmy 400 g, i zaczynam "zagniatać" ciasto łyżką. Kiedy płyn już znika z oczu i masa w misce zaczyna być całością, odkładam łyżkę, nabieram w obie ręce jeszcze trochę mąki i wyrabiam kulę ciasta, która niedługo zamieni się w pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką(...)dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę obok kaloryfera i zapominam o nim na jakąś godzinkę - dwie. Kiedy ciasto wyrośnie już prawie do brzegów miski, zbieram je ponownie w kulę, smaruję blaszkę z piekarnika olejem, wykładam na nią kulę ciasta i albo zostawiam taką okrąglutką, albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto rozwałkować (cienko) między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać koła o tej samej średnicy (można odrysować(...)jedno było w pogotowaniu gdyby miało się jakieś pokruszyć, zużyłyśmy je do posypki). 7. Blaty piec osobno po kolei w 160’C ok 8-10 minut. Blat ma być przyrumieniony, może być miękki ale po wystudzeniu stwardnieje. BUDYŃ 8. Ksylitol i 400ml mleka kokosowego zagotować w garnku. 9. 200ml mleka i budynie wymieszać. 10. Do gotującego się mleka dodać mieszankę
Candy Pandasdokładnym rozprowadzeniu pierwszego itd. 5. Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką nie wygładzać powierzchni. Wręcz przeciwnie można nadać karpatkowe fale. 6. Piec w 200’C ok 30-40 minut. Należy upiec dwa takie blaty ciasta. BUDYŃ ORZECHOWY 7. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku. 8. Wodę, budyń i skrobię wymieszać. 9. Do gotującego(...)się schłodził. 10. Masło orzechowe (musi być bardzo gęste) przełożyć do miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję. 11. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem można doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak. Krem ma mieć taką konsystencję aby podczas
Candy PandasDzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo
Moje Kuchenne RewelacjeKiedy nadarzy się wyjątkowa okazja, a Ty nie wiesz co podarować bliskiej Ci osobie, gdy akurat na wieczór zapowiedzieli się goście, a nie masz w domu
Z Majeczką w kuchniwyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki(...)zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć do tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180 o C). Przygotować krem Truskawki całkowicie rozmrozić. Owoce zmiksować, a sok odstawić. Do 1 szklanki
Czerwień i błękitMakowiec Składniki: 700 g maku rodzynki/żurawina 1 pomarańcza agawa/cukier kokosowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć) Składniki na polewę: 15 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietażółtka - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki oleju - 3/4 szklanki cukru ( dałam trochę mniej) - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatki - 1 łyżka kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy) Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Białka ubiłam z połową cukru(...)szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem
Kuchnia z widokiem na ogródcytryny 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy ksantanowej 1/4 łyżeczka soli 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 6 dkg mąki z sorgo 10 dkg erytrytolu Masa melonowa: 12 dkg erytrytolu 120 ml puree z melona 20 dkg masła kokosowego lub masła wegańskiego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne(...)melona wraz z sokiem z cytryny i kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić. Masa melonowa
MeCooks