Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia(...)słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :). Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony MOJEWYPIEKI.COM . Przepis zawiera moje modyfikacje. Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem wiśniowy
Opowieści z piekarnikazrobi się papka i tu się myliłam bo zachowały się ładne kawałki przez co w cieście arbuz był wyczuwalny. Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę przeźroczystą rozmieszać w 500 ml gorącej wody i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała. 100 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Składanie ciasta. Na biszkopcie kakaowym rozsmarować bitą śmietanę i schłodzić w lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej
Ala piecze i gotujeSernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 150 g kakaowych herbatników(...)masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności
Nastoletnie WypiekanieCoś dla miłośników kawowych słodkości - pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym z delikatnym, piankowym kremem cappuccino i malinową żelką. Wspaniałe połączenie smaków; osobiście uwielbiam duet: kawa + maliny ( ale chyba już gdzieś kiedyś o tym wspominałam :) ). Ciasto musi spędzić całą noc w lodówce - po takim czasie chłodzenia będzie się świetnie kroiło i dzięki temu będzie wyglądało nie tylko pysznie, ale i bardzo(...)elegancko :). Polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi ze strony malacukierenka.pl Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki
Opowieści z piekarnikajajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać mleko, wymieszać. Na dnie formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Na masie kakaowej ułożyć wycięte serca, jedno za drugim. Na serca i dookoła nich wyłożyć pozostałe ciasto, dokładnie rozprowadzić i wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie
Pełny talerzPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek
Mała CukierenkaPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek
Mała Cukierenkaczęści: do jednej wsypać mak i wymieszać, do drugiej wsypać kakao i wymieszać, a trzecią zostawić żółtą. Półokrągłą keksówkę dobrze nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto układać w odpowiedni sposób: kakaowe na środek, po bokach ciasto z makiem, a na samą górę ciasto żółte. W drugiej foremce dałam pozostałe mi resztki ciasta i po prostu wymieszałam łyżką :) Piec
Lawendowe NieboProsta i pyszna babka waniliowa z warstwą kawową oraz kakaową. Wspaniale smakuje z filiżanką kawy lub herbaty :) SKŁADNIKI: 4 jajka szklanka cukru szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy zbożowej 0,5 łyżeczki kawy mielonej WYKONANIE: Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Cały czas(...)Pozostałe ciasto dzielimy na pół i wlewamy do 2 takich samych miseczek. Do 1 miski dodajemy kawę, do 2 kakao. Mieszamy i wlewamy do formy z ciastem, najpierw ciasto kawowe, potem kakaowe. Pieczemy ok. 1 godzinę w 170 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu, obkrawamy od formy i wyciągamy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą
Pani na deserlepszego na poprawę nastroju niż czekolada. Stąd dzisiejsze ciasto, potrójnie czekoladowe! Kakaowy spód, mocno czekoladowa masa serowa i polewa. Jeśli lubicie smak gorzkiej czekolady polecam użyć tylko takiej do masy. Sernik jest wilgotny i zwarty - taki jak lubię :) Ciasto piekłam w tortownicy 26cm i wyszło bardzo wysokie, przez co musiałam wydłużyć czas pieczenia o 15 minut. Możemy je upiec(...)kwadratowej formie o wymiarach 26x26. Polecam na długi majówkowy weekend! Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Sernik czekoladowy: Składniki na tortownicę 26cm: Na spód herbatnikowy: 150g kakaowych herbatników 40g masła, stopionego łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Na masę serową: 1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół
Smak mojej kuchniKolejne rewelacyjne ciasto ze zbiorów Siostry Anastazji:) Robiłam je już kilka razy, zawsze w nieco okrojonej wersji. Oryginalnie ciasto zawiera dodatkową kakaową warstwę bitej śmietany, która od warstwy śmietany z agrestem oddzielona jest biszkopcikami. Osobiście uważam, że ciasto jest na tyle wysokie i podzielne, że wystarczy tylko jedna warstwa śmietanowa. Dodatkowo też zmniejszyłam nieco ilość cukru. Ciasto jest przyjemnie słodkie
Smaki Na Talerzusiostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. Być może zrobiłam coś źle, a być może są to tylko moje wymysły
Smaki Na Talerzumieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową i kisielową i tak na zmianę. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 40 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na desertrzeciej mak, a do ostatniej kakao. Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy
Lawendowe Nieboczerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa Ani