ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:77/337)

Kostka wiśniowa 222

Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu z wiśniowym kremem. Ciasto całoroczne, ponieważ do kremu można użyć wiśni mrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia(...)słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :). Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony   MOJEWYPIEKI.COM . Przepis zawiera moje modyfikacje. Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki ) 30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10%   Krem wiśniowy

Opowieści z piekarnika
Ciasto z arbuzem 697

zrobi się papka i tu się myliłam bo zachowały się ładne kawałki przez co w cieście arbuz był wyczuwalny. Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox.             Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)rozpuszczoną żelatynę.  Galaretkę przeźroczystą rozmieszać w 500 ml gorącej wody i odłożyć w zimne miejsce by galaretka lekko stężała. 100 ml zimnej kremówki ubić na sztywno. Składanie ciasta. Na biszkopcie kakaowym rozsmarować bitą śmietanę i schłodzić w lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej

Ala piecze i gotuje
Waniliowy sernik z musem czekoladowym 13187

Sernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam!     Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm)   Spód: ok. 150 g kakaowych herbatników(...)masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.     Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z malinami i kremem cappuccino 264

Coś dla miłośników kawowych słodkości - pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym z delikatnym, piankowym kremem cappuccino i malinową żelką. Wspaniałe połączenie smaków; osobiście uwielbiam duet: kawa + maliny ( ale chyba już gdzieś kiedyś o tym wspominałam :) ). Ciasto musi spędzić całą noc w lodówce - po takim czasie chłodzenia będzie się świetnie kroiło i dzięki temu będzie wyglądało nie tylko pysznie, ale i bardzo(...)elegancko :). Polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi ze strony malacukierenka.pl Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki

Opowieści z piekarnika
Babka z sercem 429

jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dodać mleko, wymieszać. Na dnie formy rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Na masie kakaowej ułożyć wycięte serca, jedno za drugim. Na serca i dookoła nich wyłożyć pozostałe ciasto, dokładnie rozprowadzić i wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie

Pełny talerz
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8095

Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek

Mała Cukierenka
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 15033

Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek

Mała Cukierenka
Ciasto - Zachodzące słońce 160

części: do jednej wsypać mak i wymieszać, do drugiej wsypać kakao i wymieszać, a trzecią zostawić żółtą. Półokrągłą keksówkę dobrze nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto układać w odpowiedni sposób: kakaowe na środek, po bokach ciasto z makiem, a na samą górę ciasto żółte.  W drugiej foremce dałam pozostałe mi resztki ciasta i po prostu wymieszałam łyżką :) Piec

Lawendowe Niebo
BABKA CAFFE LATTE 138

Prosta i pyszna babka waniliowa z warstwą kawową oraz kakaową. Wspaniale smakuje z filiżanką kawy lub herbaty :) SKŁADNIKI: 4 jajka szklanka cukru szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1  łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy zbożowej 0,5 łyżeczki kawy mielonej WYKONANIE: Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Cały czas(...)Pozostałe ciasto dzielimy na pół i wlewamy do 2 takich samych miseczek. Do 1 miski dodajemy kawę, do 2 kakao. Mieszamy i wlewamy do formy z ciastem, najpierw ciasto kawowe, potem kakaowe. Pieczemy ok. 1 godzinę w 170 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu, obkrawamy od formy i wyciągamy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą

Pani na deser
Sernik czekoladowy 120

lepszego na poprawę nastroju niż czekolada. Stąd dzisiejsze ciasto, potrójnie czekoladowe! Kakaowy spód, mocno czekoladowa masa serowa i polewa. Jeśli lubicie smak gorzkiej czekolady polecam użyć tylko takiej do masy. Sernik jest wilgotny i zwarty - taki jak lubię :) Ciasto piekłam w tortownicy 26cm i wyszło bardzo wysokie, przez co musiałam wydłużyć czas pieczenia o 15 minut. Możemy je upiec(...)kwadratowej formie o wymiarach 26x26. Polecam na długi majówkowy weekend! Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Sernik czekoladowy: Składniki na tortownicę 26cm: Na spód herbatnikowy: 150g kakaowych herbatników 40g masła, stopionego łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Na masę serową: 1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół

Smak mojej kuchni
Puchatek – ciasto z agrestem Siostry Anastazji 266

Kolejne rewelacyjne ciasto ze zbiorów Siostry Anastazji:) Robiłam je już kilka razy, zawsze w nieco okrojonej wersji. Oryginalnie ciasto zawiera dodatkową kakaową warstwę bitej śmietany, która od warstwy śmietany z agrestem oddzielona jest biszkopcikami. Osobiście uważam, że ciasto jest na tyle wysokie i podzielne, że wystarczy tylko jedna warstwa śmietanowa. Dodatkowo też zmniejszyłam nieco ilość cukru. Ciasto jest przyjemnie słodkie

Smaki Na Talerzu
Ciasto z masą serową s. Anastazji 131

siostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. Być może zrobiłam coś źle, a być może są to tylko moje wymysły

Smaki Na Talerzu
KOLOROWA ZEBRA 147

mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową i kisielową i tak na zmianę. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 40 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Pani na deser
Tulipan 155

trzeciej mak, a do ostatniej kakao.  Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy

Lawendowe Niebo
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 454

czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani