pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm. Masa serowa : Białka oddzielić od żółtek. Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie
Kuchnia Danusiskładniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub jeden z podwójnej porcji i przekrawamy go na dwa blaty): 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 15 g kakao wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao(...)delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladowo bakaliową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 łyżka kakao 50 g czekolady deserowej
Domowy Smak Jedzeniaoprócz kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy je a dwie równe części i do jednej z nich dodajemy płaską łyżkę kakao-zagniatamy. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki. Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Zarówno z kakaowej części jak i z białej. Następnie w każdym kółku wycinamy serduszko (lub dowolny kształt) i zamieniamy miejscami-czyli serduszko z jasnego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzimne ciasto. Jak wygląda, widać...a teraz moje uwagi. Choć wszystkim smakowało, a na moje pytanie...z czego to ciasto? Pewien jegomość powiedział...z mąki, co mnie nie tyle rozbawiło, co ucieszyło. Jednak bliższa mojemu sercu jest kakaowa babka z fasoli. Raz że lubię czekoladowe smaki, a dwa puchata struktura bardziej mi pasuje. Tu kokos
Dieta moja pasjacytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1-2 łyżki słodzidła (opcjonalnie). * na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki. Wykonanie: Jajka ubijam przez kilka minut, ewentualnie dodaję słodziło. Następnie rozpuszczony tłuszcz. Na koniec przesianą mąkę
Saganekoleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził i stąd też pomysł na polewę. Kakaowy spód sernika przygotowałam na bazie mąki jaglanej i oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta(...)słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie i z lekką jak chmurka masą serową posmakuje każdemu! Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kakaowy, jaglany spód: 1 szklanka mąki jaglanej 60 gram oleju kokosowego 1 żółtko 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli 1 łyżka kakao Lekka jak chmurka masa
Mango Papajamasło i dodajemy po łyżce budyniu, nie może być nawet letni gdyż się zważy! POLEWA KAKAOWA: 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody łyżka kakao Margarynę, cukier, wodę i kakao wszystko wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto. DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem(...)następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy. Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty. Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy wiórkami:) Jeśli chcemy cycki murzynki to na każdy biszkopt układamy po rodzynce
Moje Słodkie PiekiełkoZacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te dwie razem!), do tego advocatowa, a jeszcze i w wiśniach nutka alkoholu się pojawia. Nie mogę pić, to sobie chociaż kawałeczek ciasta zjadłam ;) Ciasto to przygotowałam na wspominane już chrzciny Wiktorii, które odbyły się
Kolorowy Przepisowniknikomu nie przyszło na myśl, że ta tarta jest nudna 😃 A Wy jakie macie podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉 Składniki (śr: do 27 cm): Kruchy kakaowy spód -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70g zmielonych orzechów(...)czekolada + sylikonowa forma na lód/czekoladki KAKAOWY SPÓD 1. Skrobię, mąki, orzechy, cynamon, imbir i proszek wymieszać razem. 2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć
Candy PandasDzięki zastosowaniu bananów i ciemnego kakao powstał pyszny, nie za słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy M 5 łyżek(...)kakao, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw. Suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Masa ma mieć ciemną (kakaową) barwę. Masę wlewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Im mniejsza keksówka tym ciasto będzie
Słodkie okruszkiTorcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki
https:KKuchniaMniamciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym domu inaczej się je nazywa. Sama masa kakaowa bywa jednak różnie przygotowywana. Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak(...)ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około 30 cm: 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży (pół małej kostki) 200 ml mleka 4 żółtka ½ szklanki cukru 100 g masła olejek rumowy duża szczypta soli Masa kakaowa
Trzeci talerzsernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się). Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście . Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką Składniki: kruszonka 200g mąki pszennej 110g masła 100g cukru 3 łyżki kakao masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 2 jajka 50g masła 100g
Smakołyki Berenikimoim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka miód pół szklanki jajka(...)jaja 5 szt ser 1 wiaderko ksylitol 1/2 szklanki budyń waniliowy 2 x40 g żurawina suszona 1 szklanka Kłos-Pol mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol Ciasto piernikowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką. Rozpuszczamy mleko,miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone).Na końcu wbijamy całe
Różowa kuchniażejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie
coolinarnastrefa.blogspot.com