Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny. Jabłuszka których użyjecie muszą być kwaśne i soczyste. Przepis pochodzi z mojej starej książki kucharskiej. Wykonanie ciasta – mąkę i
Kuchnia Pokoleńwieku. Stephanie i Caroline na przełomie XIX i XX wieku prowadziły hotel położony 100 mil na zachód od Paryża. Stephanie robiła jabłecznik – szykowała w piekarniku jabłka i uświadomiła sobie, że zapomniała pod jabłka włożyć porcję ciasta. Oszczędna i sprytna gospodyni niewiele myśląc położyła kawałek maślanego ciasta na jabłkach, zamiast pod nimi, a upieczone ciasto po prostu odwróciła do góry nogami
Karo in the KitchenGdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z
Mienta blogTo właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla
Ostra na SłodkoSzarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku
Kolorowa kuchnia ElkiJesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta
Luźna KuchniaO tej porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek
Gorący kąsekParę dni mnie tu nie było..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 żółtka 425 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2
Emcia PichciMini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki(...)kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum
Słodka Stronajutrzejszy popołudniowy smakołyk polecam jabłecznik cytrynowy na biszkopcie w doborowym towarzystwie pachnącej kawy. Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru(...)Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance wody rozpuszczamy kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki
Smaki Ewynajwiększych łasuchów, ale koneserów i ich słodkie wybory, były dla mnie w ogóle niezaskakujące. Najwięcej z nas kocha serniki, a reszta jabłeczniki. Czy kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. Tak jedno, jak i drugie ciasto jest przepyszne i daje wiele możliwości. A jak jeszcze jest proste w wykonaniu, to już atut nad atuty
Dieta moja pasjaCiasta z jabłkami piekę chyba najczęściej. Czasami jest to szarlotka , ukochane ciasto moich chłopaków, z dużą ilością rozdrobnionych owoców, a czasami jakiś jabłeczniki albo urocze ciasteczka serowe , w które wtykam kawałki jabłek. Bo jabłka mam w domu prawie zawsze. Wiosną, tęsknię za smakiem papierówek czy malinówek, ale na nie muszę poczekać do lata. Na szczęście można jeszcze dostać w sklepach(...)przechowywania. Wszystko po to żeby wszyscy mogli się cieszyć smakiem najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Od jakiegoś czasu jabłka grójeckie można kupić np. w Lidlu . Ja użyłam do swojego ciasta odmiany Jonaprince - kwaskowych jabłek, które nie rozpadły się podczas pieczenia ładnie zachowując kształt. Smaczna Pyza zaprasza po przepis na pyszne ciasto z jabłkami, a także kilka słów z wycieczki w okolice
Smaczna Pyza