cukru. Wysypuje się na przemian ze startymi jabłkami i piecze. Zachwalała smak, mówiąc, że nie jest podobna do żadnego z dotychczas znanych nam jabłeczników. Słuchałam jak zaczarowana i nie mogłam sobie wyobrazić, jak to ciasto może być sypane i co z tego "urośnie". No cóż, wyobraźnia nastolatki, nawet jeśli potrafiła upiec tort czy bułeczki, nie była gotowa na taki nowatorski(...)dziś tę szarlotkę wolę na ciepło. Smakuje wtedy nieziemsko! Przeglądają różne blogi zauważyłam, że szarlotka sypana (czy też jabłecznik sypany) jest znana i lubiana. Przepis jednak niezmiennie pozostaje ten sam: cukier, mąka, manna... Zmieniłam nieco proporcje, zmniejszając ilość cukru, oraz zalałam ciasto gorącym mlekiem, choć najczęściej chyba jest dodawane samo masło. Smakowała jak zawsze pysznie, nawet na zimno. A chrupiąca
Obiad gotowyPyszne, wilgotne, pachnące wanilią i cynamonem- pychotka! Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawki albo herbatki z cytrynką. Przepis znaleziony tutaj (klik), co
Smaczne ZdroweCiasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru
Smakowy Rajmojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie ciasta nie sprawiło mi takiej frajdy. Kiedy rumiany jabłecznik wynurzył się z piekarnika, nie mogłam doczekać się chwili, aby usiąść spokojnie przed telewizorem z kawą i kawałkiem ciasta, które wspaniale smakowało dodatkowo osłodzone zwycięstwem Polaków
W mojej kuchniświecie! Nie ma osoby, której by nie smakował. Ten jabłecznik piekła moja babcia, mama, a teraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek z cynamonem, mniam :) Przyznam się, że na jabłecznik mam tylko ten przepis. Próbowałam innych, ale zawsze wracam tylko do tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać smalec, jajka i wyrobić na gładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę lepkie, ale odchodzi od rąk. Można wstawić na chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić
Wołowina od rekinaPyszne i bardzo proste ciasto z jabłkami. Lubię wszelakiego typu szarlotki, jabłeczniki i tarty z jabłkami. Chodziło za mną ciacho z jabłkami zatopionymi w smacznej masie. Postawiłam na połączenie migdałów i cytryny. Oj i się nie pomyliłam! Strzał w dziesiątkę! Polecam! Ciasto jest bardzo proste, potrzebujecie kilku smacznych jabłek, trochę migdałów, jajka i składników, które na pewno macie
SMYKWKUCHNIMoja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany(...)powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą. Jabłka ubieramy, kroimy na ćwiartki i rozgotowujemy, następnie blendujemy
Jadło i czytadłoKlasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie, czyż może być coś bardziej smacznego ? Problem jest tylko w tym, że trzeba pilnować siebie aby nie zjeść go zbyt dużo. ( Przepis na typową, podłużną blaszkę do piekarnika ). Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się szklić wsypujemy galaretkę poziomkową
Smaki EwyPrzyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa
Amatorka kuchennaprzeziębienie z temperaturą włącznie, więc o skomplikowanych czy pracochłonnych wypiekach nawet nie było mowy. No, ale co zrobić jak tak bardzo, bardzo mocno chce się tego jabłecznika? Szczęśliwie dla mnie w lodówce było ciasto francuskie, co prawda zakupione w zupełnie innym celu. Jak było ciasto i jabłka to wiedziałam, że w końcu będzie coś pysznego i na dodatek jabłkowego. Tego
Przysmaki Karolkilodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu. PS. Ciasto smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarneTen przepis bardzo długo miałam dodany do ulubionych zakładek. Znalazłam go akurat gdy sezon na potrzebne jabłka się skończył więc cierpliwie czekałam aż pojawią się tej
Mienta blogJestem na L4 i mam nadzieję że oprócz papierów, które zabrałam ze sobą z biura do łóżka, nadrobię także blogowe życie :) Zaczynam od ciasta. Z początku miał to być tradycyjny jabłecznik, który znam dzięki kochanej Mamie. Ale uszlachetniłam go gruszkami z działkami oraz suszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie
Bon Appetit Małgorzatyjest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, nie zdrowe i zakazane... Na taką(...)składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Apetyt na ZieloneCIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze
fitolarun.blogspot.com