ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:124/509)

jabłka zapiekane z ciastem francuskim 151

składniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 132

zapas Po co po co po co po co Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem(...)łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą widelca zrobić ozdobne

My simple kitchen
Kulki mięsne 167

tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno(...)jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 160

tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta * bazylia – 1 szczypta(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku. CAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym . Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana. Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Przed podaniem możemy

Ostra na Słodko
Krążki mocno orzechowe. 115

zrobić własne! A przy okazji wyczarować smaczne chrupadełka do kawusi! Co nam trzeba? 200g orzechów włoskich- już wyłuskanych 100ml oleju z orzechów włoskich SemCo BIO płaska łyżka cukru trzcinowego ciasto francuskie Cukier trzcinowy żółtko Robimy! Do blendera wlewamy olej- Przygotowana kompozycja smakowa łączy BIO olej słonecznikowy z naturalnym aromatem orzecha włoskiego, nadaje olejowi doskonały smak i zapach charakterystyczny dla orzecha(...)włoskiego , wrzucamy orzechy i cukier. Blendujemy, ale na na mocno gładko, na papkę. starajmy się, aby zachowały się małe kawałeczki orzeszków. Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy naszą masą i zwijamy. Kroimy w krążki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. I już! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
na szybko francuskie z renetą i czekośliwką... 156

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Paluchy z ciasta francuskiego o smaku pizzy 246

już kiedyś mówiłam, wersji tych paluchów jest cała masa :D Ja niedawno odkryłam te :) PS. ten sos idealnie nadaje się także do zwykłej pizzy ;)   Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g startego żółtego sera 1 jajko sezam, mak, płatki chulli, gruboziarnista sól Sos: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory(...)dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. Ostudzić. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy zimnym sosem i posypujemy serem. Całość składamy na pół wzdłuż dłuższego boku, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy np. sezamem i kroimy na paski ok. 2 cm szerokości. Takie

Malinowo w kuchni
Mini zapiekanki 70

opcja gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na długie siedzenie w kuchni, a chcemy przygotować coś smacznego na przegryzkę. MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS Składniki (na 24 sztuki) 1 płat ciasta francuskiego 350 g pieczarek 1 cebula 6 plastrów szynki 100 g żółtego sera ketchup sól pieprz szczypiorek Przygotowanie 1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu(...)dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość smażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kostkę. 4. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Każdy z nich posmarować odrobiną ketchupu. 5. Następnie na każdy kawałek wyłożyć porcję pieczarek z cebulą i posypać serem oraz szynką. 6. Tak przygotowane

Alle Dobre!
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 204

zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora 2 jajka 200 g śmietany 60 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)możemy zostawić) i również kroimy w kostkę. Podsmażamy przez kilka minut na patelni aż warzywa będą al dente. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, nakłuwamy je na całej powierzchni widelcem i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy

My simple kitchen
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 254

Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz do smaku sezam do posypania     *** Pieczarki myjemy(...)razem smażymy kilka minut – do odparowania wody. Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy, po czym odstawiamy do ostygnięcia *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy *** *** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1237

bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę, u kładamy na blasze, robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki ( ja zrobiłam grubsze i cieńsze ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso tworząc coś ala koszyczek. Dobrze zlepiamy, s marujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem 105

przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu.  Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur do ryb i owoców morza sól, świeżo zmielony pieprz  łyżka masła oliwa jajko(...)talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem

Smakołyki Asi
Paszteciki ze szpinakiem 104

wykonaniu, potrzeba dosłownie kilku składników. Smakują nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za szpinakiem. Spróbujcie koniecznie, zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paszteciki ze szpinakiem Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0,5 opakowania szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego szpinaku 250 g 180 g sera feta 2-3 ząbki czosnku 2 jajka pieprz duża szczypta gałki muszkatołowej(...)nadmiaru wody i postępujemy dalej tak samo jak przy szpinaku świeżym. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy fetę i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, pieprz i mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kawałki o szerokości około 4-5 cm i długości około 8-10cm. Nakładamy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy brzegi widelcem. Paszteciki układamy na blachę wyłożoną

To co lubię - gotuję i polecam
Wytrawne ciastka z kurkami i bobem 180

kurki będą miękkie. Dodać rozgnieciony bób wymieszać. Zdjąć z ognia można dodać łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę, delikatnie ale dobrze wymieszać, odstawić na bok.  Przygotować ciasto francuskie. Ciasto pokroić na 8 kwadratów. Farsz podzielić na 8 równych części. Na każdym kwadracie położyć farsz, złożyć po przekątnej formując trójkątne ciastka. Dobrze skleić brzegi, ponakłuwać widelcem. Posmarować żółtkiem

Stare Gary
Pasteis de Nata. 186

spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta(...)oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania