Chleb z garnka 191Przyszła i pora na mnie! Wszędzie w koło mowa o chlebach z garnka, a ja jakoś nie za specjalnie garnęłam się do tego wypieku. W końcu
Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z serem 172Marzy Ci się słodkie drugie śniadanie? A może nie masz pomysłu na podwieczorek dla dzieci? Prawda jest taka, że kiedy ich nie przygotujesz to i tak
Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki zakręcone 119Puszyste i bardzo smaczne drożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste(...)połowę płaskiej łyżeczki soli, wymieszaj. Żółtko wymieszaj z czterema łyżkami oleju. Pracujące drożdże wlej do miski z mąką, dodaj żółtko wymieszane z olejem. Składniki wymieszaj, najpierw łyżką, potem rękoma. Ciasto trochę się klei, możesz je delikatnie podsypać mąką, lecz nie za dużo, bo bułeczki wyjdą twarde. Z elastycznego i dobrze wyrobionego ciasta utwórz kulę. Przykryj ją ściereczką, folią spożywczą
Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym 142Dziś mam dla Ciebie przepis na drożdżowki, które świetnie sprawdzą się zarówno do kawy w zimowy poranek, do herbatki jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie w
Delicious Place
Jagodzianki de lux. 227W mojej miejscowości mieszka pewna pani, która w celach zarobkowych zbiera jagody. I całe szczęście, bo dzięki niej co dzień mamy świeże, soczyste
Rozpustne gotowanie
Racuchy vs ołatki 201oleju lnianego Zwykłe wówczas pożywienie składa się z chleba razowego, siemieniatki (zupa z tartego siemienia, konopnego), parzy-brody (kapusta gotowana na słodko), klusek z kartofli tartych, racuchy (rodzaj ciastek drożdżowych, smażonych na oleju), flinc (placki z tartych kartofli, smażone na oleju) Ta definicja przyda się nam później. Jest teoria, że samo słowo pochodzi od hreczuszki, co miałoby sugerować, że były(...)Wykonanie: Ołatki Racuchy Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, ewentualnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wodę mieszamy z mąką tak, aby nam powstało gęste, ale lejące się ciasto i mieszamy to z jabłkami. Na nic nie czekamy tylko wylewamy placki na patelnię i smażymy na patelni. Nie ma się co dziwić, że ten sposób został przyjęty do produkcji
Kryzysowa Książka Kucharska
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 254Na kamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już
Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb cebulowy 242Pyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z
Grunt to przepis!
Bułeczki czosnkowe 103Puszyste, mięciutkie, obłędnie pachnące czosnkowo-ziołowym masełkiem...Takie są te bułeczki! A do tego uroczo się prezentują :). Wspaniały dodatek do np. sałatki, mięs z grilla
Opowieści z piekarnika
Pikantny chleb dyniowy 220Coś dla koneserów kontrastowych smaków, czyli chlebek słodko-pikantny Z okazji jesiennych wspomnień czar , prezentuję chleb, którym zajadałam się w minionym sezonie dyniowym - ze startym
Grunt to przepis!
Puszyste ślimaczki z makiem 190Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnie
Potrawy kuchni podkarpackiej 193potrawą, którą każdy zna z własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu(...)produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno Was zaskoczy
Trzeci talerz
Błyskawiczne pączki 207Błyskawiczne pączki to bardzo szybki w przygotowaniu przepis na pulchne, smaczne i miękkie w środku pączki z nadzieniem różanym. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 218Fougasse to tradycyjny chleb wypiekany w Prowansji najczęściej z oliwkami, ziołami, orzechami lub serem. Na wzmiankę o nim natknęłam się, czytając "Rubinowe czółenka" Joanne Harris, a
Weekendy w domu i ogrodzie
Cebularze lubelskie (cebulaki). 726Witajcie Kochani! Jak u Was z grzybami? U nas niestety susza cały czas trwa i z utęsknieniem czekamy na deszcz. Ponoć ma padać
Rozpustne gotowanie
Maślane rogaliki 186Dzisiaj na dobre ugrzęzłam w kuchni i nikt i nic nie było mnie w stanie stamtąd wyciągnąć.. Wszystko szło mi bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam
Na słodko lub wytrawnie