Kolejny przepis z francuskiej strony. Ciasto pocięte, powywijane na wszystkie strony :) Bardzo przyjemnie się je robiło. Tym bardziej, że ciekawa byłam efektu końcowego. Myślę, że może
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis od mojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i
Apetyczna babeczkaSkładniki. Ciasto. 450g mąki 30g drożdży 100g cukru 200ml letniego mleka 100g masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru
Smaczna PyzaKolejny przepis z mojego "czarodziejskiego" zeszytu z przepisami:) Ładne, efektowne ciasto z sezonowymi owocami, których jest jeszcze sporo: śliwkami. Szkoda czasu na zbędne słowa. Trzeba się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCześć Ciasto drożdżowe nauczyła mnie robić moja nieżyjąca już babcia. Choć od lat próbuję, nadal nie potrafię dorównać jej kunsztowi. Ciasta drożdżowe nie wychodzą mi tak dobrze jak je. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wersją ciasta drożdżowego. Tym razem jest to ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe z budyniem Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę(...)Następnie dodaj żółtka i całe jajka. Ponownie całość dokładnie rozmieszaj. Na końcu porcjami dodawaj do ciasta mąkę. 2 Gdy doda się całą mąkę i będzie się już ciężko mieszało, ciasto drożdżowe trzeba ubić. Najlepszy do tego jest drewniany tłuczek do ciasta. Jego zaokrągloną końcówką trzeba tak długo ubijać ciasto, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pękające pęcherze powietrza
blog.moje-pasje.infoStałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku. Zastanawiałam się do czego jej użyć. Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła
Kuchnia w opałachTo ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu
W kuchni wieczoremChrupiąca włoska przekąska, idealna na piątkowy i sobotni wieczór. Do paluszków możemy dodać nasze ulubione składniki i podawać je z ulubionymi sosami. Najlepsze są od razu
cooklifeKupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tym ciastem zostałam zainspirowana przez Justynę z www.bistromama.pl . Odkąd poczułam jego smak, nie mogłam przestać o nim myśleć Z różnych przyczyn odkładałam jego upieczenie na później
Kuchnia w opałachPoniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu. Jeśli suche drożdże są granulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki
Codzienna kuchnia niecodzienna