ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:553/1072)

Pączki piwne na Tłusty Czwartek 190

                                   Przepis podaję za Marią Cieślak  "Łęczycka kuchnia

Proste Potrawy
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JEZYNAMI I BUDYNIEM 158

Składniki (na  ok. 13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja+2

Walijskie Pichcenie
CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM 171

   Cynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już

Smaczne Zdrowe
drożdżowe owocowe... 153

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne "nocne" drożdżowe ciasto z nektarynkami i kokosową kruszonką... 155

Składniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 600 gram, sól - szczypta

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z jagodami 252

Czy wszystko układa się po Twojej myśli? Czy potrafisz dostosować się do zmiennych okoliczność i mimo wiatru, który uparcie wieje Ci w twarz, umiesz znaleźć drogę

Kuchnia Pani Wiosny
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 185

Składniki: mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, drożdże świeże 5 dag, cukier 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, masło lub margaryna 10 dag, jajka 3 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
DROŻDŻOWA CHAŁKA 188

Drożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie zlały się w jedną całość :-)  Ale za to smak mnie nie rozczarował! Chałka wyszła puszysta, odpowiednio wypieczona i w sam raz słodka.  Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze(...)przesianą mąkę, cukier oraz sól. Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach. Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około

Walijskie Pichcenie
Puszyste drożdżowe racuszki z czereśniami 198

Racuszki chodziły za mną już od kilku tygodni. Postanowiłam wykorzystać ten cudny sezon owocowy i wpleść w placki soczyste czereśnie, na które z niecierpliwością zawsze czekam

ChilliJemy
Pizza z owocami morza i szparagami 228

Dzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By

mojewypiekiinietylko
Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni 153

Domowe ciepłe i chrupiące bułeczki to to, co tygryski lubią najbardziej :)  Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z

MamaOskarka
Pączki 220

Składniki na 25 szt.: 1/2 kg mąki pszennej 5 dag drożdży świeżych (lub 3-5 g drożdży suchych) 75 g cukru 250 ml

Świat Ciasta
NAJLEPSZE JAGODZIANKI 72

jagodzianek z jagodami, a część z borówkami, wszyscy orzekli, że nie ma różnicy, a skoro borówki są dostępne cały rok, to sprawa rozwiązana. Jak tylko mam ochotę na ciacho drożdżowe, od razu na tapecie są jagodzianki. Wystarczy niecałe 1,5h i mamy gotowe drożdżówki do kawy👌😋 Zwykle robię 11-12 sztuk, do każdej jagodzianki daję 20g borówek Składniki: - 500g mąki(...)się nie zaparzą, też się kiedyś obawiałam). Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Masa ma być jednolita i gładka. Ja nie wyrabiam długo. Odrywamy kawałki ok. 82-84g ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy borówki i dokładnie  zaklejamy. Formujemy podłużny kształt. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 100g

Smaczne Zdrowe
Chałka z kruszonką 161

wielbicieli drożdżowych wypieków - domowa chałka z maślaną kruszonką. Miękka, puszysta i idealna w smaku. Długo zachowuje swoją świeżość (3 dni). Najlepiej smakuje podana na ciepło. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na 1 dużą chałkę: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (0.5 kg) 4 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody 3/5 szklanki mleka(...)szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy) i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ ciasto musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk (samo wyrabianie ciasta zajęło mi kilkanaście minut!) . Przygotowane

Ugotować
Bułki czosnkowo-ziołowe posypane serem 131

ochotę na domowe, miękkie, puszyste i lekko czosnkowe bułeczki drożdżowe? Wierzch bułek posypałam startym serem. Poniższe bułeczki idealnie smakują podane do sałatki, zupy czy też posmarowane samym masłem. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na 15 mini bułek: 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży(...)szczyptę soli, zioła prowansalskie, dodać czosnek i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem

Ugotować