Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! 388Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! Delikatny, puszysty w środku i pysznie chrupiący z zewnątrz. Wspaniale smakuje gdy jest jeszcze ciepły, posmarowany masełkiem. Ale
Blog z Apetytem
drożdżówka z rabarbarem i kruszonką... 203Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 70 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 3 krople, sól 1 szczypta, mleko letnie 1,5 szklanki, żółtka 3
W Mojej Kuchni Lubię
dyniowe drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 219Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię
Maślane croissanty 214Ciepłe croissanty na śniadanie, kolację... Uwielbiam, najlepsze w dniu upieczenia, chrupka skórka i miękki środek. Na drugi dzień robią się gumowe, ale też są smaczne. Zachodu
Malinowe Pocałunki
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 198Tłusty czwartek - zapominamy o kaloriach lub nie liczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na
mojewypiekiinietylko
Drożdzowe roglaiki. 222Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach. Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem. Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej
Malinowe Pocałunki
Drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem 130masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków. Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były to typowe tradycyjne polskie drożdżówki z kruszonką czy białym serem. Jakoś cynamon(...)soku z cytryny Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę
codojedzenia
pyszna drożdżówka z owocami, kruszonką... 155Składniki: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło stopione 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię
na oleju drożdżowe dyniowe ciasto ze śliwkami i kruszonką... 209Składniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię
Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 269U nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i
Chop w kuchni
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 178Składniki: drożdże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy
W Mojej Kuchni Lubię
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 289Witamy po sesji egzaminacyjnej! ;) Kolejny raz nam się udało! Po ciężkich i dłuuugich dniach spędzenia czasu nad książkami osiągnęłyśmy owocne rezultaty i trochę wolności(; U nas
Symfonia Smaków
LANGOSZE 123Langosze to pyszne placki drożdżowe, specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Zwykle składają się one z mąki, mleka, tłuczonych ziemniaków, drożdży, cukru i soli. Smażone są na głębokim tłuszczu. Moja wersja jest nieco inna i taka nam odpowiada. Inspiracją był przepis znaleziony na tej stronie . U nas wersja orkiszowa, nie bardzo odpowiada nam dodatek śmietany i sera, jak bywa(...)kilka minut. W misie miksera umieszczamy pozostałą mąkę, wsypujemy sól i cukier (lub ksylitol), mieszamy. następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę letniego mleka. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ja wykorzystuję do tego hak miksera. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski przesmarowanej olejem i odstawiamy na ok. 60 minut, do wyrastania. Następnie ciasto zbijamy. Dzielimy na 6-8 części
Smaczne Zdrowe
Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka! 107Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... a ja mam dla Was idealny przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Mowa o chlebowych zającach. Pięknie prezentują
Radość kipiąca uśmiechem.
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 113Puszyste, pyszne drożdżówki wypełnione budyniem. Takie bułeczki to moje wspomnienia z czasów szkoły, kiedy to w czasie przerwy biegło się do sklepiku szkolnego po ten przysmak
Zrób to smacznie
drożdżówka o smaku pomarańczy z kruszonką... 141Składniki: drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8
W Mojej Kuchni Lubię