Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej. Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych
Kuchnia ŁukaszaDrożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru
Kuchnia z widokiem na ogródmiejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)dokładnie wodę i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki. Tak powstałe paszteciki smarujemy
Bon appetit mon amienajeść na zapas, ale warto skorzystać z nich w pełni. Ciasto przygotowałam w większej formie z myślą o przerwie w pieczeniu słodkości. Pomyliłam się. Zniknęło w ciągu 2 dni. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 200 ml letniego mleka 50 g miękkiego masła 1 torebka suszonych drożdży 1 torebka cukru waniliowego Mąkę przesiać do misy, wymieszać
Pełny talerzMamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie smakują z kremem z orzechów laskowych z karobem Nuturellą 💚 Oczywiście są przepyszne a szczególnie popijane szklanką ciepłego mleka 💜 Dziś nie wegańsko ale następne drożdżowe wypieki będą roślinne 😍 Składniki
Candy PandasBakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu ! Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)kwaśną śmietanę. 2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta. 3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki
Marcepanowa kuchnianazwiemy, stwierdzimy że są pyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować(...)pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe i smaczne, więc niedługo też się pewnie tu pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPonoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)dół). Jeśli bułeczki pieczemy na większej blaszce i one leżą osobno, czas pieczenia będzie krótszy - ok 20 minut. Na dno piekarnika można postawić naczynie z gorącą wodą, tak pieczone ciasto drożdżowe lepiej rośnie i jest jeszcze bardziej pulchne. Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką. Smacznego
Obiad gotowydochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki pszennej
Ladylaura.Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć
Kuchnia domowa Animiski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas wyrabiając dłońmi lub miksując, stopniowo dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem
cool and mintymartwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką(...)powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie, będzie skwierczeć i zarumieni się w ciągu 45 sekund - 1 minuty , to znaczy, że jest ok. Możesz również usmażyć paczki we frytkownicy, wtedy temperatura będzie
Słodko-Słony Świat IlonyPrzyszedł czas na śliwki. Na początek zrobiłam drożdżówki. Ciasto drożdżowe, śliwki, kruszonka......coś pysznego. Zwróćcie uwagę, że w cieście nie ma jajek. Mimo to, bułeczki są przepyszne. Miękkie i delikatne. Warto zapisać sobie ten przepis i mieć pod ręką, kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, a w domu zabraknie jajek :) Składniki: 150 g. ciepłego
Agusiowe smakołykiumiem robić ciasta drożdżowego. Może dlatego, że moja Mama nigdy go nie robiła? Ale natknęłam się na przepis Pani Ewy Wachowicz i wydała mi się nie taka straszna jak o niej myślałam... Więc się odważyłam i jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO
Cakes By KejtJesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła 2 male jajka szczypta soli(...)masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. musi podwoić objętość Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagniatamy i dzielimy
Cynamonowe szczęście